Στο τραπέζι έχει μπει η συζήτηση για τα πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι η διαδικασία θα είναι σταδιακή και σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις επισημάνεις των ειδικών επιστημόνων. Επιπρόσθετα, η χώρα μας πρέπει να λάβει υπόψη της και την … ιδιαιτερότητα της στενής επαφής μαθητών με ηλικιωμένους, δηλαδή μιας ευάλωτης στον κορωνοϊό πληθυσμιακής ομάδας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν αναλάβει την φύλαξη παιδιών.

Προτεραιότητα αποτελούν πάντως οι μαθητές της τρίτης λυκείου που προετοιμάζοντια για τις πανελλαδικές, οι οποίοι θα είναι και οι πρώτοι που θα επανέλθουν στα σχολεία, όταν αυτό αποφασιστεί και σε κάθε περίπτωση μετά τις 10 Μαϊου, οπότε και τα σχολεία παραμένουν κλειστά σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική απόφαση.

Πάντως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική χρονιά για κανέναν. «Εξετάζουμε όλα τα σενάρια πρώτα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Το πρώτο μέτρο που κοιτάζουμε είναι μεγαλύτερη απόσταση μέσα στις τάξεις. Έχουμε και προβλέψεις για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη για τις σχολικές εξετάσεις», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Open, οι Πανελλήνιες θα διεξαχθούν είτε στις 22 είτε τις 29 Ιουνίου. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,  τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου κι απομένει να αποδειχθεί αν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και μόνο αυτοί, θα μπουν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου ή θα πάμε για την επόμενη Δευτέρα στις 18 του ίδιου μήνα.

Είναι νωρίς ακόμα…

“Θεωρώ ότι είναι νωρίς ακόμα, το συζητάμε”, απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας χθες Τετάρτη, 15 Απριλίου, σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων. “Η Ελλάδα – τόνισε – έχει μια μεγάλη παράδοση ηλικιωμένων που είναι κοντά μας, που είναι στο σπίτι, που φυλάνε τα παιδιά. Άρα, όλα αυτά πρέπει να τα λάβει κανείς υπόψη του όταν παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Και εμείς το συζητάμε ενεργά και μας απασχολεί το άνοιγμα κάποιων από τις υπηρεσίες του Κράτους που αφορούν νέους ανθρώπους, λιγότερο ευπαθείς ομάδες, πάντα με κριτήριο και γνώμονα την αντοχή του συστήματος υγείας, αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων που είναι οι ηλικιωμένοι”.

Αναφερόμενος, δε, στο παράδειγμα της Δανίας που αποφάσισε το σταδιακό άνοιγμα των σχολεία, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε: “Στη Δανία, η οποία μείωσε το RO κάτω από το 1, στο 0,6, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Μέτρα υγιεινής, αποστάσεις, μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη, κυλιόμενα διαλείμματα, πολύ πλύσιμο των χεριών. Δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από δυο παιδιά μαζί, πάνω από πέντε στο διάλειμμα. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι κάποια από αυτά”.