Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος των Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν τον όγδοο γύρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στο Αφγανιστάν.

Οι αντιπροσωπείες εργάζονταν ως και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με τον Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, ο οποίος χαρακτήρισε «μακρές και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες.

«Συμφωνήσαμε ότι τα μέρη θα διαβουλευθούν με τις ηγεσίες τους για τα περαιτέρω βήματα», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Οι Ταλιμπάν μέχρι σήμερα αρνούνται να συζητήσουν με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, την οποία αποκαλούν «καθεστώς-μαριονέτα».

Αν και ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ενημερωμένες πηγές λένε ότι οι διαφορές των δύο πλευρών είναι πλέον μικρές.

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες από το περασμένο καλοκαίρι. Η Ουάσινγκτον αξιώνει πάνω απ’ όλα από τους ισλαμιστές αντάρτες εγγυήσεις ότι το Αφγανιστάν δεν θα μετατραπεί εκ νέου σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ οι Ταλιμπάν δίνουν από την πλευρά τους την έμφαση στην αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η δυνητική συμφωνία των δύο πλευρών θα συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους αντάρτες.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο από πλευράς ΗΠΑ, πάντως ο επικεφαλής Αμερικανός διαπραγματευτής, ο αφγανικής καταγωγής βετεράνος διπλωμάτης Ζαλμάι Χαλιλζάντ, σημείωσε χθες ότι γίνεται δουλειά «προς μια διαρκή και έντιμη συμφωνία ειρήνης και ένα κυρίαρχο Αφγανιστάν το οποίο δεν θα εγείρει καμία απειλή για οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Η επίτευξη συμφωνίας θα επέτρεπε στον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εκπληρώσει μια από τις πιο εμβληματικές προεκλογικές του υποσχέσεις, που ήταν ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και είναι η πιο μακρά σύρραξη στην αμερικανική ιστορία, με την κατάσταση στα μέτωπα να παραμένει εδώ και χρόνια σε απόλυτο αδιέξοδο και τις απώλειες, ειδικά μεταξύ των αμάχων, να αυξάνονται συνεχώς.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι, η κυβέρνηση του οποίου έχει παραμείνει στο περιθώριο των συνομιλιών, φάνηκε να αμφισβητεί την όποια ενδεχόμενη συμφωνία της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, επιμένοντας ότι η χώρα του πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της και όχι οι ξένοι.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)