«Είναι εφικτό να γίνουμε μια άλλη Ελλάδα». Αυτό υπογραμμίζει, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του. Με 1.170 ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται πλέον μέσω του gov.gr και καταμετρημένες 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές από τους πολίτες του 2020, ο κ. Πιερρακάκης σημειώνει πως η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι το μέσο με το οποίο μειώνεται η περιττή γραφειοκρατία.

Υπογραμμίζει πως οι πιεστικές ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού λειτούργησαν ως «βατήρας» και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα στήθηκε ψηφιακά και ταυτόχρονα η σύλληψη και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID ανήκει στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Εργαζομένου αποκαλύπτει ότι εντός του έτους θα είναι έτοιμη η εφαμογή, με την οποία ο κάθε εργαζόμενος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα που περιλαμβάνονταν έως τώρα στην ΕΡΓΑΝΗ και πρόσβαση είχαν μόνο οι εργοδότες. Αντίστοιχη εφαρμογή θα είναι έτοιμη σύντομα και για όλα τα δεδομένα Συνταγογράφηση που αφορούν όλους τους πολίτες.

Άκης Τάτσης, euronews: Όταν αναλάβατε το υπουργείο αυτό πριν από δύο χρόνια, είχατε μιλήσει για τον «ψηφιακό ανένδοτο» που θέλατε να κηρύξετε. Τα έχουμε καταφέρει στο βαθμό που εσείς θα θέλατε;

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης:Σε πολύ μεγάλο βαθμό ναι. Εκ των πραγμάτων είχαμε και την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία ήρθε και επιτάχυνε, εάν θέλετε, τη διάσταση της αναγκαιότητας κάποιων λύσεων. Το κράτος έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί και να λειτουργεί κανονικά, όσο πιο κανονικά γινόταν σε αυτήν την περίοδο. Και πλέον, θα έλεγα ότι στη διετία βλέπουμε ότι – όπως αναφέρατε κι εσείς – με το gov.gr έχουμε 1.170, σήμερα που μιλάμε, υπηρεσίες που πλέον παρέχονται ψηφιακά στους Έλληνες πολίτες.

Υπηρεσίες από το πώς κανείς εκδίδει ένα δίπλωμα οδήγησης, μέχρι το πώς εκδίδει μια υπεύθυνη δήλωση, μια εξουσιοδότηση, την εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς.

Άρα θα έλεγα ευρύτερα είναι μια μεγάλη αλλαγή για τη χώρα μας, είναι μια μεγάλη αλλαγή για τη νοοτροπία για την κουλτούρα, για την καθημερινή μας αλληλεπίδραση με το δημόσιο.

Αλλά φυσικά είμαστε στην αρχή. Έχουμε καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της απόστασης και υπάρχει και μια μεγάλη εκκρεμότητα που μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο αυτής της στρατηγικής.

Μείωση της περιττής γραφειοκρατίας

Euronews: Απορία όλων μας είναι για τις ψηφιακές υπηρεσίες: ένα ελληνικό δημόσιο που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες διαδικασίες και από την άλλη πλευρά ξέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι υστερούν ψηφιακά.

Κυριάκος Πιερρακάκη, υπ. Ψηφιακής ΔιακυβέρνησηςΕδώ είναι που η αναγκαιότητα του COVID-19, που ανέφερα πριν, σε σχέση με το πώς κάποια πράγματα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Η απάντηση στο ερώτημα πώς αυτό έγινε είναι μεγάλη. Μεγάλο κομμάτι είναι το οργανωσιακό, φτιάξαμε ένα νέο υπουργείο που δεν υπήρχε με αυτές τις αρμοδιότητες.

Ένα κομμάτι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό: φέραμε ανθρώπους από το δημόσιο, από τον ιδιωτικό τομέα, από την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, δημιουργήσαμε νέες ομάδες για το κάθε ένα project που θέλαμε να κάνουμε.

Θέσαμε τη χώρα σε κίνηση σε ένα πάρα πολύ ευαίσθητο τομέα. Θα έλεγα ότι είναι μια επιτυχία σε σχέση με το πώς διαγνώσαμε τις δυνατότητες και τα ελλείμματα που υπήρχαν στο ελληνικό δημόσιο, είδαμε τι μπορούσε να γίνει γρήγορα, είδαμε ποιά συστήματα υπήρχαν αλλά δεν είχαν διασυνδεθεί μεταξύ τους και συνδέσαμε αυτή την προσπάθεια με έναν τεράστιο στόχο: την πάταξη της γραφειοκρατίας, της περιττής γραφειοκρατίας, που νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε – ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός μας στην Ελλάδα – ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι ο τρόπος, είναι το μέσο με το οποίο μειώνεις την περιττή γραφειοκρατία και ακριβώς για αυτό τον λόγο ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα.

Euronews: Υπάρχει όμως και μια ανησυχία από την πλευρά των εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να δημιουργήσει απώλεια θέσεων εργασίας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: _Θα σας έλεγα ότι μπορεί να δημιουργήσει αλλαγή στο πώς λειτουργεί συνολικά το ανθρώπινο δυναμικό στο δημόσιο.

Για παράδειγμα, σε κάποιους τομείς μπορεί να χρειαστούμε λιγότερα γκισέ όσο ψηφιοποιούμε. Αλλά υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

Ένα παράδειγμα: Ξεκινήσαμε στο υπουργείο με μια διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας που είχε πολύ λίγα άτομα, μονοψήφιο αριθμό ατόμων και τώρα, στη διετία, έχουμε πλέον προσεγγίσει τα 40 με 50 άτομα σε αυτόν τον τομέα. Και θα σας έλεγα ότι χρειαζόμαστε και πολλούς περισσότερους.

Άρα η πραγματική εξίσωση πρέπει να έρθει – να “κουμπώσει” όπως λέμε στην πληροφορική – με τη μεγάλη ανάγκη για reskilling, για να επενδύεις πάνω στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό που έχεις, να του προσθέτεις νέες δεξιότητες και να μπορείς διαρκώς – επειδή είναι εν κινήσει τα πάντα – να καλύπτεις τις ανάγκες σου, να καλύπτεις τα κενά τα οποία έχεις.

Από το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο στήθηκε καθ’ ολοκληρίαν ψηφιακά και είναι μια ιστορία επιτυχίας της ψηφιακής διακυβέρνησης, μέχρι το gov.gr και το πώς αυτό θεμελιώνεται, αυτά τα τρέχουν δημόσιες υπηρεσίες σε μεγάλο βαθμό. Και είναι και άνθρωποι με ονοματεπώνυμο συγκεκριμένοι που είναι δημόσιοι λειτουργοί και είναι λειτουργοί με όλη τη σημασία της λέξης. Προσωπικά σε κάθε ευκαιρία τους ευχαριστώ όσο πιο πολύ μπορώ.

euronews

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το Σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας

Euronews: Η ψηφιοποίηση είναι κοστοβόρα και εδώ έρχεται να “κουμπώσει” το Ταμείο Ανάκαμψης που βρίσκεται μπροστά μας. Πόσο θα βοηθήσει;

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης:Τρομακτικά. Το Ταμείο Ανάκαμψης – είχα την ευκαιρία να το πω πολλές φορές – είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας.

Έρχεται να βοηθήσει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας και άρα είναι μια μεγάλη ποιοτική ευκαιρία η Ελλάδα να αλλάξει εποχή.

Euronews: Ποιά θεωρείτε την πιο σημαντική αλλαγή που έχει φέρει στη ζωή μας το gov.gr;

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης:Είναι πολλαπλές μαζί και αυτή η πολλαπλότητα νομίζω ότι είναι ο πλούτος.
Μειώνει τις ανισότητες η ψηφιακή διακυβέρνηση γιατί επιτρέπει στον κάθε ένα από εμάς να προσεγγίσει το κράτος. Κάνει το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου να έχει τη μέγιστη δυνατή αξία γιατί μετράς, μπορείς να μετράς όλες τις δραστηριότητες του κράτους. Βοηθά τον απόδημο Έλληνα, βοηθά τα άτομα με αναπηρία, βοηθά τον εργαζόμενο γονιό. Άρα υπό αυτήν την έννοια, και με δεδομένο αυτό που είπαμε πριν για την περιττή γραφειοκρατία, η ψηφιακή μεταρρύθμιση της χώρας ήταν μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους, έγινε αναγκαιότητα με τον COVID-19, αλλά είναι αν θέλετε ένας βατήρας για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει εποχή.

Euronews: Και σε ποιό επίπεδο θεωρείτε ότι υστερούμε ακόμα και πρέπει να γίνουν ταχύτερα βήματα;

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: _Θα σας έλεγα ότι σε όλους τους τομείς εκείνους που το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθει να δώσει τις λύσεις ως προς την κάλυψη των κενών.

Υπάρχουν σε κάθε τομέα πολιτικής συστήματα που ήδη έχουμε και τα οποία αξιοποιούμε στο μέγιστο, πχ. στην υγεία η συνταγογράφηση – ένα πολύ καλό σύστημα – αλλά υπάρχουν και συστήματα που λείπουν: πχ. ο πλήρης ψηφιακός ιατρικός φάκελος, τον οποίο και θα αποκτήσουμε μέσα από τα κονδύλια του RRF.

Άρα σε κάθε τομέα καλύπτουμε τα κενά, σε κάθε τομέα διαμορφώνουμε μια στρατηγική και συνολικά σχεδιάζουμε μια μετάβαση σε μια κατάσταση όπου θα έλεγα ότι η χώρα έχει κάθε δυνατότητα όχι απλώς να μην μείνει πίσω, αλλά και να πρωταγωνιστήσει.

Νομίζω ότι το αποδείξαμε και με το ψηφιακό πρόγραμμα εμβολιασμού, νομίζω ότι το αποδείξαμε με την σύλληψη και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID και βλέπουμε βήμα – βήμα ακόμη και στη διαμόρφωση της πολιτικής μας για το 5G, για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς ότι μία χώρα που, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν ήταν ψηφιακός πρωτοπόρος – και ακόμη έχει κενά να καλύψει – βήμα βήμα όμως εισηγείται, προγραμματίζει εκπληρώνει, σχεδιάζει στρατηγικές και λύσεις που μπορούν κι άλλες χώρες να τις μιμηθούν. Κι αυτό έχει μεγάλη αξία.

Πώς θα λειτουργεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργαζομένου

Euronews: Αναφερθήκατε στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, αλλά υπάρχει και η Ψηφιακή Κάρτα Εργαζομένου, που είναι θέματα της άμεσης επικαιρότητας. Πώς λειτουργούν αυτά για τους πολίτες;

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης:Η Ψηφιακή Κάρτα Εργαζομένου είναι ένα πάγιο αίτημα των ίδιων των εργαζόμενων, ήταν ένα αίτημα της ΓΣΕΕ στην Ελλάδα και θα έλεγα ότι ευρύτερα κρύβει μία φιλοσοφία, η οποία δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο τομέα.

Την ίδια φιλοσοφία έχουμε και στην υγεία, με την συνταγογράφηση. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε συστήματα, την ΕΡΓΑΝΗ από τη μία και την Συνταγογράφηση από την άλλη, όπου έχει την πρόσβαση ο εργοδότης στη μία περίπτωση κατά βάση, ο γιατρός στην άλλη περίπτωση κατά βάση και όχι ο ενδιαφερόμενος.

Δηλαδή τα δεδομένα της συνταγογράφησης τα οποία σας αφορούν σήμερα, εσείς δεν τα βλέπετε. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Το ίδιο θα γίνει και στην ΕΡΓΑΝΗ, που είναι το πρόπλασμα της Κάρτας Εργασίας. Αυτό είναι ευρωπαϊκή στρατηγική: data ownership, να μπορώ να έχω την ιδιοκτησία των δεδομένων μου.

Αυτό είναι κάτι που αλλάζει σε κάθε χώρα και εδώ χτίζουμε τα συστήματα με έναν τρόπο που παραδίδουμε κλιμακωτά – όταν κάτι είναι έτοιμο το δίνουμε στον κόσμο ως υπηρεσία.

Έτσι, τόσο στην υγεία θα υπάρξει μια εφαρμογή, που θα πάρουν οι πολίτες μέσα στο καλοκαίρι με όλα τα δεδομένα τους σε σχέση με την συνταγογράφηση εδώ και χρόνια. Αξιοποιήθηκε στον εμβολιασμό αυτό και πολλοί συχνά ρωτούσαν: τι λέει για μένα το σύστημα και πώς θα το μάθω.

Το ίδιο θα γίνει και στο χώρο της εργασίας. Τα δεδομένα της ΕΡΓΑΝΗΣ, πάλι με μία εφαρμογή θα απελευθερωθούν και οι εργαζόμενοι θα έχουν κάθε δυνατότητα να βλέπουν τι δηλώνει ο εργοδότης τους για εκείνους.

Euronews: Κι αυτό έρχεται σύντομα;

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης:Πολύ σύντομα, μέσα στο χρόνο.

Euronews: Κλείνοντας. Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Εσθονία; Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά το ψηφιακό θαύμα που έχει συντελεστεί στην Εσθονία, όπου τρεις πράξεις απαιτούν φυσική παρουσία: η μεταβίβαση ακινήτου, ο γάμος και το διαζύγιο.

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: _Βλέπετε ότι στη δική μας περίπτωση έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι το συναινετικό διαζύγιο θα γίνεται ψηφιακά σαν ένα πρώτο βήμα.

Κοιτάξτε, ο στόχος δεν είναι να γίνουμε Εσθονία κυριολεκτικά. Είναι μια άλλη χώρα, με άλλες ανάγκες και με άλλη διαδρομή ψηφιοποίησης.

Η Εσθονία είναι έμπνευση. Ο στόχος είναι να γίνουμε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας, να γίνουμε δηλαδή πρωταγωνιστές σε αυτόν τον τομέα.

Θα έλεγα ότι αυτή είναι η αντανάκλαση των δυνατοτήτων των Ελλήνων μηχανικών, των ερευνητικών κέντρων, των πανεπιστημιακών τμημάτων και των ελληνικών επιχειρήσεων. Έχουμε τεράστιο δυναμικό στη χώρα και αυτό το δυναμικό πρέπει να απελευθερωθεί.

Και εκεί που το σχεδιάσαμε από το μηδέν και σωστά, όπως το σύστημα εμβολιασμού, αυτά είναι τρανές αποδείξεις ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε το δυναμικό μας και να γίνουμε πρωτοπόροι.

Εγώ λοιπόν αυτό θα σας έλεγα: όχι τόσο το θα γίνουμε Εσθονία, αλλά θα γίνουμε μια άλλη Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτό.

Euronews: Κύριε υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Πηγή: euronews.gr