Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, αναφέρθηκε στις εξελίξεις της υπόθεσης Novartis, τονίζοντας πως «εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Βουλή να κάνει τη δουλειά της και η κυβέρνηση να κάνει τη δική της. Στη Βουλή ανοίχθηκε, χθες, ο φάκελος και έλαβαν γνώση τα πολιτικά κόμματα. Φαίνεται να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο και γι’ αυτό η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης».

Παράλληλα, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και την εβδομάδα από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

«Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που να διαμορφώνουν την ίδια εικόνα που έχουμε για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για τον κ. Τσίπρα. Και γι’ αυτό επιλέγουμε να προχωρήσουμε εκεί που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, δηλαδή, στον κ. Παπαγγελόπουλο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν θα προτρέξει να πει τι θα κάνει η Βουλή κατά τη συζήτηση. Ανέφερε ότι υπάρχουν τα εξής τρία ενδεχόμενα: Να δει το θέμα και να αποφασίσει να το επιστρέψει αμέσως στη Δικαιοσύνη, να διεξαχθεί έρευνα και μετά να αποφασίσει η Βουλή εάν είναι αρμοδιότητα δική της ή αν πρέπει να γυρίσει στη Δικαιοσύνη, και το τρίο, να αποφασίσει, μετά την εξέταση των στοιχείων, ότι είναι δικό της θέμα και να προχωρήσει μέχρι τέλους. «Θυμίζω ότι η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα. Μπορεί να κάνει οτιδήποτε κρίνει για να διαμορφώσει άποψη», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε να δείξουμε μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στην καρδιά της Ευρώπης και έχει άποψη για όλα τα μεγάλα ζητήματα».

«Ο στόχος», όπως εξήγησε, «είναι να αναδείξουμε το οικονομικό, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, που δείχνει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και να βάλουμε την Ελλάδα ξανά στη διεθνή σκηνή με τον τρόπο που της αρμόζει».

«Και εδώ υπάρχουν και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως αυτά της Τουρκίας, αλλά και τα διεθνή θέματα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο Τραμπ και με άλλους σημαντικούς ηγέτες κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Θα δείξει μια χώρα, που έχει άποψη για τα μεγάλα ζητήματα για όλη την ανθρωπότητα. Θα μιλήσει για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, πολύ σημαντικούς για όλον τον κόσμο. Θέλουμε, λοιπόν, να δείξουμε σ’ αυτό το ταξίδι ότι η χώρα μιλάει, για όλα τα σοβαρά ζητήματα, ότι είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι εμείς θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας καθώς, όπως είπε, ο διάλογος είναι προτιμότερος από τη μονομερή παράθεση απόψεων. «Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «Επιμένουμε ότι το προσφυγικό-μεταναστατευτικό -πλέον έχουμε πολύ μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, παρά προσφυγικές- είναι ζήτημα ΕΕ και Τουρκίας. Επιμένουμε πάρα πολύ στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ως νέα κυβέρνηση, ώστε να ελέγξουμε τα σύνορά μας με τη βοήθεια των εταίρων μας από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επίσης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τις επιστροφές, οι οποίες ήταν ανύπαρκτες. Αφού αυξήσουμε τις επιστροφές και αφού ελέγξουμε τα σύνορά μας, απαιτούμε και από την άλλη πλευρά να έχει και η ίδια τη συμβολή της για την τήρηση της Κοινής Δήλωσης. Να ελέγξει, δηλαδή, τα δίκτυα των διακινητών. Αυτό είναι βασικό στοιχείο για να μην έχουμε αυξημένες εισροές και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Όσο για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι είναι γενικότερο ζήτημα όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και «σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους ηγέτες της περιοχής». Και πρόσθεσε: «Απασχολεί και την ΕΕ, το επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των συζητήσεων για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επομένως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά».

Αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, τόνισε ότι στόχος είναι «να μην εισάγουμε κρίση, αλλά να εξάγουμε ανάπτυξη», όπως είπε. Ανέφερε επ’ αυτού ότι «σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε -και στη Γαλλία και τη Γερμανία και την Ολλανδία- αναδείξαμε το γεγονός ότι υπάρχει μια αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο, την κρίση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, αλλά και την επιβράδυνση, την ύφεση σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης». Σημείωσε ότι τελευταία προστέθηκαν και τα σύννεφα από το μέτωπο του πετρελαίου και τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να χρησιμοποιήσει αναπτυξιακά εργαλεία.

«Κάποιες χώρες, που έχουν περιθώριο, να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους, κυρίως για επενδύσεις. Και άλλες χώρες, που έχουν υπερφορολόγηση, να μειώσουν τους φόρους. Εμείς πιστεύουμε ότι, με το δικό μας μείγμα πολιτικής, προτάσσοντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο και τη μείωση των φόρων, έχουμε ένα καλό πλεονέκτημα, τέτοιου είδους πολιτικές να εφαρμοστούν και στη χώρα μας», διευκρίνισε, σημειώνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι πως όλοι οι μεγάλοι επενδυτές ενδιαφέρονται για αποδόσεις και η Ελλάδα εμφανίζεται τώρα ως μια ευκαιρία.

«Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι όλοι σπεύδουν να τοποθετηθούν σε ελληνικά χαρτιά, είτε του ελληνικού Δημοσίου με την έκδοση του ομολόγου που είχαμε με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% για 2,5 δισ. ευρώ, είτε εταιρειών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είδατε, για παράδειγμα, ότι ο ΟΤΕ είχε μια πολύ επιτυχημένη έκδοση 500 εκατομμυρίων με επιτόκιο κάτω από 1%. Άρα, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα και όλοι έρχονται να τις αδράξουν. Για να έρθουν, όμως, πρέπει να βλέπουν πολιτική σταθερότητα -ευτυχώς αυτή υπήρξε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου- να βλέπουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο -αυτό προτάσσουμε εμείς- και να βλέπουν στο τέλος του ορίζοντα ένα αρκετά καλό κέρδος για τις τοποθετήσεις τους. Και εμείς, αυτό προσπαθούμε να δείξουμε σε όλους, ότι θα αντιμετωπίσουν σταθερότητα και όχι φαινόμενα, όπως στις Σκουριές, στον Πειραιά ή στο Ελληνικό, όπου ήθελαν να επενδύσουν κεφάλαια και έμεναν εγκλωβισμένοι για χρόνια».

Για τις τιμές του πετρελαίου ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί άμεσα να ελέγξει την αισχροκέρδεια με τους ελέγχους που κάνουν όλα τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γραμματείας Εμπορίου.

Ενόψει της έναρξης στις 15 Οκτωβρίου της χειμερινής περιόδου, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο αύξησης του κονδυλίου που υπάρχει για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, κάνοντας και μια ανακατανομή για να ωφεληθούν περιοχές που έχουν πιο κρύο χειμώνα. «Αυτήν την απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ. Επεξεργαζόμαστε αυτά τα σενάρια», συμπλήρωσε.