Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, τονίζοντας πως «η δικογραφία δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στη Βουλή. Διαβιβάζεται σε σφραγισμένο φάκελο. Και η Βουλή θα δει, θα κρίνει και θα αποφασίσει. Πρώτα περιμένουμε να δούμε το περιεχόμενο. Είναι θέμα, όμως, των επόμενων ημερών. Δεν χρειάζεται “προκαλώ να κάνουμε Εξεταστικές”. Αυτό που χρειάζεται είναι να δούμε τι συνέβη».

«Έγινε μια προσπάθεια ένα οικονομικό σκάνδαλο να μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο μόνο στην Ελλάδα. Απεδείχθη, από την πορεία που είχαμε τον προηγούμενο χρόνο, ότι τέτοιο σκάνδαλο δεν υπήρχε. Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν υπήρχε σκευωρία, με στόχο κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην pπρωθυπουργοί, ευρωπαίος επίτροπος, διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, να κρεμαστούν στα μανταλάκια ως άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε:

«Όταν λέμε ότι δεν θα στηθεί βιομηχανία Εξεταστικών εννοούμε ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζητήματα, ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί μας αντίπαλοι. Όταν, όμως, υπάρχουν στοιχεία, όπως τώρα που έρχεται ένα θέμα στη Βουλή, φυσικά και θα εξεταστεί. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Επομένως, δεν έχουμε καμία διάθεση κουκουλώματος».

Επίσης, συμπλήρωσε: «Για τον πρώην πρωθυπουργό θα δούμε με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας. Και αυτό θα το δουν οι βουλευτές. Επαναλαμβάνω είναι θέμα της Βουλής. Φυσικά, είναι κυβερνητική η πλειοψηφία και θα λάβουμε μια συντεταγμένη θέση, αλλά πρώτα να δούμε το περιεχόμενο».

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει τα στοιχεία του λογαριασμού, αν υπάρχει, που θα χρησιμοποιείτο για τη μείωση του πλεονάσματος. «Και ο κ. Τσακαλώτος, όπως είπαμε και στη χθεσινή μας ανακοίνωση, όταν έγινε η παράδοση-παραλαβή του υπουργείου, δεν κατέθεσε κάποιο στοιχείο, που να δείχνει ότι ανοίχθηκε τέτοιος λογαριασμός και ότι μεταφέρθηκαν 5,5 δισεκατομμύρια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, για τα 37 δισ. που είπε ο κ. Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτό έχει να κάνει με τα στοιχεία, τα οποία συνδέουν το τρίτο και τέταρτο, όπως λέμε εμείς, άτυπο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Δηλαδή, τι έγινε; Μεταφέρθηκαν κάποια χρήματα από δάνεια του τρίτου μνημονίου που έμειναν αδιάθετα, ώστε να εξασφαλίζουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας, αν η Ελλάδα δεν είχε πρόσβαση στις αγορές. Ευτυχώς, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές και μάλιστα με επιτόκια ιστορικά χαμηλά». Επιπλέον, τόνισε: «Αλλά όπως δεν έκανε καμία συζήτηση με τους δανειστές, φαίνεται ότι δεν έκανε και στο εσωτερικό του κόμματός του. Ο κ. Τσακαλώτος, που ήταν υπουργός Οικονομικών δεν το ήξερε. Ο κ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής, στις 5 Σεπτεμβρίου, κάνει ερώτηση στον επίτροπο Μοσκοβισί και τον ρωτάει τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας; Θα ρωτούσε ο κ. Παπαδημούλης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει τα πλεονάσματα στο 2,5%;».

Επιπρόσθετα ο κ. Πέτσας υπενθύμισε την εξής φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πέρυσι: «Εγώ θα διαπραγματευτώ τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφού κερδίσω αξιοπιστία. Θα υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, πιστεύω 6 έως 12 μηνών που θα έχει αρχίσει να αποδίδει κάποια αποτελέσματα, θα έχω κερδίσει αξιοπιστία να θέσω το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Αυτό επανέλαβε, συνέχισε, και τον Φεβρουάριο του 2019 και τον Μάιο του 2019 και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Αυτό επαναλαμβάνει και στους εταίρους μας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Και είναι κάτι, το οποίο θα το κάνουμε από το 2020, με στόχο από το 2021 να έχουμε μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε συγκεκριμένα.

Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει για το πρόσωπο» και πως «πιστεύουμε ότι είναι πρώιμο».

Επ’ αυτού, ανέφερε ότι πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και «μετά θα δούμε και αυτά τα ζητήματα». Είπε, δε, ότι είναι αυταπόδεικτο πως η κυβέρνηση δεν πάει σε Προεδρο κομματάρχη και υπενθύμισε ότι «ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι ακόμα κι αν τον ίδιον προτείναμε το 2014, θα πηγαίναμε σε εκλογές».

Για τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Παυλόπουλος «προέρχεται από την παράταξή μας», έχει μια διαδρομή την οποία ξέρουν όλοι οι πολίτες και δεν έχει σημασία η δική του κρίση αν είναι καλός ή κακός. «Είναι θέμα του επόμενου μήνα να αποφασιστεί ποια είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Για τον εκλογικό νόμο ο κ. Πέτσας είπε ότι το ένα σκέλος του είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, και «θέλουμε να τους διευκολύνουμε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους». Και αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόταση του πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο, κάτι που, όπως είπε, «θα το δούμε το επόμενο διάστημα».

Διευκρίνισε ότι δεν αφορά μόνο τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και εκείνους εντός της Επικράτειας, «και επομένως, είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε στον εκλογικό νόμο που θα έρθει αργότερα».

Για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε ότι ο νόμος θα έρθει κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ο εκλογικός νόμος μέσα στον Νοέμβριο.

Επανέλαβε ότι αυτό που πρέπει να έχει η Ελλάδα είναι μια σταθερή κυβέρνηση και με ένα ποσοστό γύρω στο 40% θα πρέπει να μπορεί ένα κόμμα να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.

«Με βάση αυτό τον γνώμονα και αυτή την αρχή θα κινηθούμε στις συζητήσεις και με τα άλλα κόμματα. Δεν έχει εξεταστεί, αυτή τη στιγμή, από την κυβέρνηση θέμα να αλλάξει το όριο του 3%», υπογράμμισε.