Το 2020 έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει μια δύσκολη χρονιά για τις χώρες του ΟΠΕΚ, εκτιμά η Alpha Bank, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για το πως μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με δεδομένη την αύξηση της παραγωγής σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Νορβηγία.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ (U.S. Energy Information Administration), η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 13,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, αυξημένα κατά 0,9 εκατομμύρια βαρέλια από το επίπεδο του 2019. Σημειώνεται ότι σημαντικές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα, δεν συμμετέχουν στη συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, με 12,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019, σύμφωνα με την ΕΙΑ, έναντι 11 εκατομμύρια βαρέλια το 2018. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία σήμερα, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση της παραγωγής έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Σήμερα, τα αποθέματα πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών ανέρχονται σε 447,9 εκατομμύρια βαρέλια, περίπου 4% πάνω από τον πενταετή μέσο όρο για αυτή τη χρονική περίοδο.

Ο οργανισμός ΕΙΑ προβλέπει ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί το 2020 και ότι η χώρα θα καταστεί για πρώτη φορά καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, με τη σημαντική προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου, η εξασθενημένη ζήτηση, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, που έχει προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Κίνας, απειλεί εκ νέου να προκαλέσει ανισορροπία. Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία πρωτοστατεί στη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, καθώς χρειάζεται υψηλότερες τιμές προκειμένου να πετύχει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.  Στην περίπτωση, ωστόσο, που υπάρξει δημοσιονομικό έλλειμμα, η κάλυψή του δεν θεωρείται σημαντικό πρόβλημα, καθώς ο λόγος του δημόσιου χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται μόλις στο 25%.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου προέρχεται από τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αύξησης και η Ινδία το ένα τέταρτο. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής μεγέθυνσης, ακόμα και με την ύπαρξη συμφωνίας για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αποτελεί ένδειξη μείωσης της ζήτησης πετρελαίου για το 2020. Η πρόσφατη αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) εγείρει ανησυχίες ότι η εξασθένιση της οικονομικής ανάπτυξης στον ΟΟΣΑ και στην Κίνα θα μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Συνεπώς, η πρόσφατη άνοδος της τιμής του πετρελαίου φαίνεται να αποτελεί περισσότερο απόρροια της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα η άνοδος να μην έχει διάρκεια.