Έπειτα από μια πρώτη στάση στην Αιθιοπία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται σήμερα τον Νίγηρα, τον οποίο οι Δυτικοί θεωρούν μια επιτυχημένη δημοκρατία στη δυτική Αφρική, όπου επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τη ρωσική επιρροή.

Ο Μπλίνκεν θα είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που μεταβαίνει στην πρώην γαλλική επαρχία και στρατιωτική βάση κλειδί για τις δυτικές δυνάμεις στη μάχη τους κατά των τζιχαντιστών στο Σάχελ.

Ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στη Νιαμέι από όπου πρόκειται να ανακοινώσει την παροχή περισσότερης βοήθειας από τις ΗΠΑ στον Νίγηρα, μια περίκλειστη χώρα και μία από τις πιο φτωχές παγκοσμίως.

Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αιθιοπία ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι τα ταξίδια του στις δύο χώρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δέσμευσης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει “τα πάντα για την Αφρική μαζί με την Αφρική”.

“Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να συνάψουν βαθιές και αυθεντικές συνεργασίες στην ήπειρο”, σημείωσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί να αυξήσει την παρουσία της στην αφρικανική ήπειρο, σε μια προσπάθεια να αντιταχθεί στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και, πιο πρόσφατα, της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει προσεγγίσει το Μαλί, χώρα που συνορεύει στα δυτικά με τον Νίγηρα, όπου πλέον βρίσκονται μισθοφόροι της οργάνωσης Wagner, ενώ το Μπαμακό διέλυσε τη στρατιωτική συμμαχία που είχε με τη Γαλλία και τους εταίρους της.

Τον Φεβρουάριο το Μαλί ήταν μία από τις έξι χώρες που συντάχθηκαν με τη Ρωσία και ψήφισαν κατά μία απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούσε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Στο μεταξύ ο Νίγηρας έχει αναχθεί σε σημαντικό εταίρο των γαλλικών στρατιωτικών προσπαθειών στη δυτική Αφρική, καθώς στη χώρα σταθμεύουν 1.000 στρατιώτες. Οι ΗΠΑ επίσης κατασκεύασαν στο κέντρο του Νίγηρα την Air Base 201, την οποία χρησιμοποιούν για να χειρίζονται drones που έχουν στόχο να παρακολουθούν και να επιτίθενται σε τζιχαντιστές.

Έπειτα από μια σειρά πραξικοπημάτων, η δημοκρατία επέστρεψε το 2011 στον Νίγηρα, με την αμερικανική κυβέρνηση να ελπίζει να εδραιώσει αυτό το κεκτημένο.

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε σήμερα συνομιλίες στην Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης (AU) στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να δείξει σεβασμό προς τις χώρες της περιοχής και να αντιστρέψει την αντίληψη για τον αυταρχικό ρόλο των ΗΠΑ.

Η AU διαπραγματεύθηκε την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2022 στην Πρετόρια, και έβαλε τέλος σε δύο χρόνια πολέμου στο Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία. ΟΙ ΗΠΑ διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Μπλίνκεν, έπειτα από συνομιλίες που είχε χθες Τετάρτη με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπιι Άχμεντ και τον Γκετάτσιου Ρέντα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού του Τιγκράι (TPLF), δήλωσε ότι η ειρηνευτική συμφωνία τηρείται, ενώ έχουν “μειωθεί σημαντικά” οι ωμότητες.

Ωστόσο ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου. Ο ακριβής απολογισμός των θυμάτων είναι δύσκολο να καταρτιστεί, αλλά οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 500.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση αυτή.

Ο Άμπιι, που το 2019 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης επειδή τερμάτισε τον 20ετή πόλεμο εναντίον της γειτονικής Ερυθραίας, θεωρείται σχεδόν παρίας πλέον από τις ΗΠΑ. Από τον Ιανουάριο του 2022 η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Αντίς Αμπέμπα από την Agoa, την αμερικανική πρωτοβουλία που επιτρέπει σε αφρικανικές χώρες να εξαιρούνται από τους δασμούς για τις εξαγωγές κάποιων προϊόντων.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε εξάλλου χθες την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 331 εκατ. δολαρίων για τους πληθυσμούς που επλήγησαν από τη βία και την ξηρασία.