To συνέδριο για την Ανάπτυξη που διοργανώθηκε στην Καλαμάτα σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο Περικλής Μαντάς, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, μας μιλάει για τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μεγάλα οδικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα όχι μόνο της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Το ενδιαφέρον του Μαξίμου είναι ξεκάθαρο για τα έργα που είχαν βαλτώσει τα προηγούμενα χρόνια.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Κύριε Μαντά, πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το αναπτυξιακό συνέδριο με έμφαση στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Τι διεκδικεί η Μεσσηνία από το πρόγραμμα;

Το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 φέρνει τα περισσότερα χρήματα που έχουν έρθει ποτέ από ΕΣΠΑ στη χώρα μας. Φθάνει συνολικά τα 26,2 δισ. ευρώ, στα οποία προστίθεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ειδικά για τον πρωτογενή τομέα. Από τη νέα προγραμματική περίοδο σαφώς κερδισμένες είναι οι περιφέρειες και η Μεσσηνία, ως ένας από τους πιο δυναμικούς νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικό μέρος των ενισχύσεων σε τομείς όπως η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και η καινοτομία, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η πολιτική προστασία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και φυσικά η απολιγνιτοποίηση και η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση.

 

Σε μία πρόσφατη συνάντησή σας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ζητήσατε ευελιξία για τους εργάτες γης. Λείπουν εργατικά χέρια από τη Μεσσηνία;

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει το σύνολο της αγροτικής παραγωγής και απαιτείται να το προσεγγίσουμε από όλες τις πλευρές. Γι’ αυτό, πέραν της μεγαλύτερης ευελιξίας, ζήτησα από τον κ. Γεωργαντά να υπάρξει ευρύτερη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή του. Ενδεικτικά σας αναφέρω την επέκταση του χρόνου μετάκλησης μέχρι τα πέντε έτη, τη διατήρηση της δυνατότητας για τους μετανάστες με διαβατήρια ώστε να εργαστούν ως εργάτες γης, τη νέα δυνατότητα χαρακτηρισμού μεταναστών με διαβατήριο ως εργάτες γης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την εντατικοποίηση των διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες για ανθρώπινο δυναμικό και την ένταξη στα προγράμματα επιδοτήσεων των δαπανών προμήθειας ειδικών κατασκευών στέγασης.

 

Τη Δευτέρα δόθηκαν χρήματα σε παραγωγούς που είχαν πληγεί από τις καραντίνες που προκάλεσε η πανδημία. Ποιο ήταν το μερίδιο της Μεσσηνίας;

Σε αυτήν τη φάση και όσον αφορά τη Μεσσηνία, οι ωφελούμενοι ήταν οι παραγωγοί ξηρών σύκων, οι οποίοι ενισχύονται με το ποσό των 67 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Πέραν όμως των ενισχύσεων αυτών, η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ πλέγμα στήριξης πολλών αγροτικών προϊόντων απέναντι στην πανδημία. Ειδικά στη Μεσσηνία έχουν στηριχθεί το ελαιόλαδο, η επιτραπέζια ελιά, το καρπούζι, η πατάτα, το σύνολο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και η κορινθιακή σταφίδα. Εχει πραγματοποιηθεί δηλαδή ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια ώστε κανένας να μη μείνει πίσω και όλοι μαζί –παραγωγοί, συνεταιριστικοί φορείς και επιχειρήσεις– να παραμείνουν προσηλωμένοι στην καλλιέργεια και εμπορία υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

 

Κάποια από τα μεγάλα οδικά έργα αφορούν και την εκλογική σας περιφέρεια. Αφενός η σύνδεση Καλού Νερού – Τσακώνας, αλλά κυρίως ο δρόμος που θα συνδέει την Καλαμάτα με την Πύλο. Προχωρούν τα έργα;

Ο οδικός άξονας Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα αντιμετωπίζει δύο βασικές δυσκολίες. Πρώτον, έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος λόγω της κακοδιαχείρισης του έργου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και, δεύτερον, έχει απορριφθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων στο ύψος των Λουτρών Καϊάφα. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου και ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για τις αρχές Ιουλίου με τη συμμετοχή όλων μας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Οσον αφορά το Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώνεται και βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου. Οπως ανακοίνωσε μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η έναρξη των εργασιών τοποθετείται εντός του 2022 και νομίζω ότι σύντομα και το έργο αυτό θα πάρει οριστικά τον δρόμο της υλοποίησης.

 

Τι προσφέρει στους ελαιοπαραγωγούς η απόφαση του ΣτΕ για τις ελιές Καλαμών;

Η απόφαση του ΣτΕ αποκατέστησε τη νομιμότητα αναφορικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Ουσιαστικά ακύρωσε την αμφιλεγόμενη υπουργική απόφαση Αποστόλου, με την οποία είχε επιχειρηθεί η έμμεση κατάργηση της προστασίας του ΠΟΠ, αφού επέτρεπε σε κάθε προϊόν ποικιλίας Καλαμών να κάνει χρήση του όρου «Καλαμάτα». Ωστόσο, όπως υποστηρίζω εδώ και καιρό, η απόφαση του ΣτΕ είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας μεγάλης πορείας για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι απαιτείται ακόμα επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ, επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους νομούς και δημιουργία νέων ΠΓΕ για την προστασία κάθε ελληνικής ελιάς Καλαμών, ενώ θα πρέπει να υλοποιήσουμε τα αντίστοιχα προγράμματα προβολής των δικών μας προϊόντων, ώστε να τα ενισχύσουμε έναντι των ξένων.

 

Κατατέθηκε άλλη μία προσφυγή για το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Καλλιρρόη. Μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

Το ζήτημα με το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Καλλιρρόη οφείλεται στις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων για αισθητική και ποιοτική υποβάθμιση της περιοχής τους. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τις ενστάσεις τους και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Επιπλέον, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πρότυπο περιβαλλοντικό έργο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε για τα απορρίμματα. Το έργο ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές αναφορικά με το περιβάλλον, έχει μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν προκαλεί με κανέναν τρόπο ατμοσφαιρική ή άλλου τύπου ρύπανση. Ο χώρος του θα είναι επισκέψιμος και θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό πλαίσιο μαθητών για την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, ενώ συνολικά παρέχονται όλες οι εγγυήσεις ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά με κανέναν τρόπο η ζωή των κατοίκων.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”