Για όλα τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 η Αριστοτελία Πελώνη.

«Το “παρών” στο μέτωπο της εθνικής συστράτευσης σημαίνει απών», τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, με αφορμή τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση των συμβάσεων για τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale.

Επιπλέον, η κ. Πελώνη είπε πως χρειάζεται ενότητα και όχι αντιπαράθεση και ένα ενιαίο μέτωπο για το ποια θα είναι η τοποθέτηση της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται τα εξοπλιστικά συστήματα.

«Θα συνεχιστούν οι ενισχύσεις»

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια, η κ. Πελώνη τόνισε πως έχουν διατεθεί δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι ενισχύσεις θα συνεχιστούν.

Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση.

«Εμπιστοσύνη»

Για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η κ. Πελώνη στάθηκε στο γεγονός ότι συνεχίζει να καταγράφεται υψηλή διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, «παρά τις κρίσεις», κάτι που δείχνει, σύμφωνα με την ίδια, «την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση».

Η συνέντευξη

Συγκεκριμένα η Αριστοτελία Πελώνη είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» και τον Δημήτρη Τάκη για την έκφραση  «εθνική παραφωνία» που ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την αξιωματική αντιπολίτευση στη χθεσινή συζήτηση για τα εξοπλιστικά στη Βουλή:

Το παρών το μέτωπο της εθνικής συ-στράτευσης που απαιτείται σε αυτά τα ζητήματα σημαίνει απών. Χρειάζεται ενότητα και όχι αντιπαράθεση και χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο για το ποια είναι η τοποθέτηση της χώρας. Συμπερασματικά, πέραν της τεράστιας σημασίας που έχει η απόκτηση αυτών των συστημάτων και για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και για τη συνολική εικόνα αποτροπής που εκπέμπει και ισχύος η οποία είναι πολύ σημαντική και απέναντι στους γείτονες μας αλλά και ευρύτερα για την τοποθέτηση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρώπη και μάλιστα σε μια περίοδο που συζητείται το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ , η περίφημη στρατηγική αυτονομία, τοποθετείται η χώρα μας σε αυτή τη συζήτηση και μέσω αυτού. Αυτή είναι και η προστιθέμενη αξία πέραν της πρακτικής που είναι η προφανής. Δεν είδα μια σαφή τοποθέτηση, είδα αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις για την ευρύτερη θέση και τοποθέτηση της χώρας και μέσω κρίσιμων εξελίξεων. Θα έλεγα ότι είδαμε και διαφορετικούς κόσμους και εννοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος  της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμμετέχει ενεργά σε αυτούς τους οργανισμούς, συνδιαμορφώνει αποφάσεις, υλοποιεί υποχρεώσεις δεν είναι μόνη της, είναι σε αυτή την τοποθέτηση την ευρωπαϊκή και τη νατοική.

Ερώτηση: Αμφισβητείται αυτό από την αξιωματική αντιπολίτευση;

Απάντηση: Κάποια από τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα χθες μου θύμισαν άλλες εποχές του, προ εξουσίας, έναν όψιμο αντιαμερικανισμό. Μου φάνηκε η τοποθέτηση αυτή αλλοπρόσαλλη και σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του γιατί έχει υπάρξει πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τον προβληματισμό που διατυπώθηκε στη Βουλή ότι τα χρήματα για τους εξοπλισμούς δυσκολεύουν το να δοθούν χρήματα σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, είπε:  Η χώρα χρειαζόταν αυτά τα οπλικά συστήματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν σε μαρασμό για πάρα πολλά χρόνια. Είναι προμήθειες που έγιναν σε πολύ καλή τιμή, είναι προμήθειες που προχωρούν γρήγορα κάτι πάρα πολύ δύσκολο,  αυτό οφείλεται και στη σχέση με τη Γαλλία. Είναι απαραίτητες, έχουμε απέναντι μας μια χώρα που μονίμως αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο έχει μεγάλη σημασία να είμαστε θωρακισμένοι. Προφανώς προσβλέπουμε πάντα στην καλή γειτονία και στο διάλογο αλλά οφείλει μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της και μια κυβέρνηση  που σέβεται τους πολίτες της και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας να  προετοιμάζεται πάντα και αν είναι έτοιμη για το χειρότερο παρότι το απεύχεται. Σε ότι αφορά την ακρίβεια  έχουν δοθεί ήδη 2 δις, είμαστε από  τις πρώτες κυβερνήσεις που πήραμε μέτρα από το Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός και χθες κατέστη σαφές ότι θα συνεχιστεί  για όσο  χρειαστεί η στήριξη στην ενέργεια, οι επιδοτήσεις δηλαδή σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.  Θα υπάρξει η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου , υπάρχει αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος τα λεω όλα αυτά γιατί   όλα αυτά είναι ένα πλέγμα μέτρων που διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα. Υπάρχει πληθωρισμός, είναι μια εξωγενής κρίση αυτή που βιώνουμε. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι προφανές ότι όλο το κύμα ανατιμήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως ακόμα και στην ενέργεια,  κάνουμε ότι μπορούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Για το άρθρο του κ. Λιαργκόβα σχετικά με την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την πίεση στις τιμές τόνισε: Αυτές οι τιμές δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική αυτή η πολιτική της καθαρής ενέργειας. Η επάρκεια χρειάζεται λιγνίτη, χρειάζεται και φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή, είναι τεχνικά αυτά τα ζητήματα είναι και ένα επιχείρημα υπέρ θα σας έλεγα το ότι χρειαζόμαστε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η Ελλάδα θα σας θυμίσω ότι ήδη προχωρά και σε άλλα μέτρα αυτός είναι και ο λόγος της που συνάπτει συμφωνίες ηλεκτρικής διασύνδεσης, σας θυμίζω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση  η οποία θα μπορεί να φέρει καθαρή ηλεκτρική και φθηνή ενέργεια στην Ελλάδα.

Τέλος για τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε: Το γεγονός ότι καταγράφεται αυτή η διαφορά παρά τη δυσμενή συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων, των ανατιμήσεων κυρίως στην ενέργεια δείχνει ακόμα την εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση. Προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι, είμαστε πάντα πάνω από τις κρίσεις να τις διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να βοηθάμε τους πολίτες, να ενισχύουμε τους πιο αδύναμους και το λεω αυτό γιατί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προ ημερών στη συνέντευξή του μίλησε και για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται για τους πιο αδύναμους.