Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που -όπως είχε  επισημάνει ο πρωθυπουργός- δίνει δύναμη στους εργαζόμενους, υπογράμμισε αναφερόμενη στο εργασιακό νομοσχέδιο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η εν λόγω μεταρρύθμιση, ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Συγκεκριμένα η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, στηρίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν μια καλύτερη μέρα για όλους τους Έλληνες. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και οι Θεσμοί προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα μας και τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιούν ότι η επιστροφή στο μέλλον έχει ξεκινήσει.

Η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε τις βασικές τομές του νομοσχεδίου:

– Η σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης  Αρχής.

– Η θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

– Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζομένου.

-Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

-Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

-Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε..

-Η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις που αφορούν:

-Την διασφάλιση της παροχής του ενός τρίτου  της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας στους κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

-Την απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από άλλη -δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια- συνδικαλιστική οργάνωση.

-Την θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

-Την λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό.

-Την απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα».