«Θα πρέπει να αποτρέψουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα που θα σημειωθούν, στις πυρόπληκτες περιοχές. Θα πρέπει να γίνουν γρήγορες ενέργειες από την κεντρική κυβέρνηση κι να δοθούν πόροι, γιατί δεν μιλάμε για τη διευθέτηση ενός ρέματος  ούτε για τον κίνδυνο μιας τοπικής πλημμύρας για παράδειγμα στο Αλεποχώρι. Μιλάμε για ευρύτατα τραύματα περιβαλλοντικά που θα πρέπει να κλείσουν με διαδικασίες fast track».

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη.

Επιπλέον, ο κ. Πατούλης είπε ότι θα θέσει θέμα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, μεταξύ άλλων στους τομείς της δασοπροστασίας και της πυροπροστασίας, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί όλη τη χώρα από το κέντρο», ούτε μπορεί «να απαλύνει τα τραύματα πατώντας ένα μαγικό κουμπί μέσα από ένα δωμάτιο».


Όπως εξήγησε, η επιτελικότητα δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση, αλλά με το πώς λειτουργεί το κράτος. «Επειδή στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω, υπάρχουν δείγματα γραφής από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιτελικότητα του κράτους σημαίνει περιφερειακή διακυβέρνηση. Δηλαδή γρήγορες αποφάσεις από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους, για να γίνεται η δουλειά πιο αποτελεσματικά», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, δεν είναι εύκολο να μπορεί να διαχειριστούν το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και η αρμόδια Γενική Γραμματεία 70 φωτιές, παράλληλα με την πανδημία. «Και αν σημειωνόταν και ένας σεισμός, τι θα συνέβαινε;», αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν είναι θέμα προσώπων αλλά επιτελικότητας. Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση του Κράτους και να μεταφερθούν ευθύνες σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της περιφερειακής διακυβέρνησης.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι τηλεφώνησαν και στον ίδιον πολίτες, ζητώντας του να μεσολαβήσει προκειμένου να πάνε πυροσβεστικά αεροσκάφη σε συγκεκριμένες περιοχές για την κατάσβεση πυρκαγιών.