Επιστροφή σε επίπεδα Γενικού Δείκτη του 2014 σήμανε η υπέρβαση των 980 μονάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 981 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014.

Συνεχίζει το ανοδικό του σερί ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς με άνοδο 1,33% και τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ ξεπέρασε τις 980 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 981,26 μονάδες και πλέον βρίσκεται «μια ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Μάλιστα, το κλείσιμο ήταν πολύ κοντά στα υψηλά της ημέρας, επιβεβαιώνοντας ότι στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές επικράτησαν κατά κράτος των πωλητών.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τα υψηλά και του 2022, φτάνοντας δηλαδή σε επίπεδα που είχε να δει η ελληνική αγορά πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ως προς τους επιμέρους δείκτες, αυτής της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 2.384,20 μονάδες, ενώ ο Mid Cap κατέγραψε κέρδη 1,36% φτάνοντας τις 1.482,93 μονάδες. Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς έκλεισε με άνοδο 2,48% στις 723,23 μονάδες.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών λόγω της διαφαινόμενης αποφυγής της ύφεσης, η αναδιάρθρωση του MSCI που επηρέασε και ελληνικές μετοχές (Τράπεζα Πειραιώς) και το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια για ελληνικά blue chips έφεραν τοποθετήσεις σε μετοχές, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, ο Mytilineos, που καταγράφει ιστορικό υψηλό, και πολλά άλλα blue chips.

Έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο

Την ίδια στιγμή, την πρώτη του έξοδο στις αγορές για το 2023 θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έδωσε ήδη εντολή στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan and Societe Generale as Joint Lead Managersνα αναλάβουν την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Με την κίνηση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία που έχει προκύψει για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς -πριν τη σχετική ανακοίνωση- η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 4%. Και αυτό ενώ τον Οκτώβριο η αντίστοιχη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ανερχόταν στο 4,7% περίπου.

Επιπλέον θέλει να εκμεταλλευθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που δημιουργείται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, όταν και η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα μία αύξηση στα επιτόκια του ευρώ, αλλά και να δώσει το στίγμα για τη στρατηγική της το 2023.