Κάτι τρέχει  στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με τα αποθέματα φυσικού αερίου. Πριν απο λίγο δηλώσεις σε Τουρκία και Κύπρο αυτό υπονοούν και αποκαλύπτουν την βούληση των ΗΠΑ να εντάξουν και την Τουρκία στις ήδη υπάρχουσες διακρατικές συνεργασίες.

Ειδικότερα, για σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επόμενες ημέρες, σχετικά με το φυσικό αέριο έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Πριν από τρία χρόνια, όταν στείλαμε το Γιαβούζ, είχαμε δηλώσει ότι για τα σχέδια της περιοχής η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία» επεσήμανε ο Ντονμέζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αγκυρα «πάντα με εποικοδομητική στάση θα προχωρήσει με τη νοοτροπία που ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

«Στο πλαίσιο» όπως είπε «μπορούμε να μετατρέψουμε και την ανατολική Μεσόγειο σε προορισμό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την τελετή παράδοσης στον επενδυτή, της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτήθηκε εάν η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, κατά τη χθεσινή συνάντηση τους, του μετέφερε κάποιο μήνυμα από την Άγκυρα, όπου η κ. Νούλαντ βρισκόταν προτού μεταβεί στην Κύπρο, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει αναφορές της σε συνεντεύξεις με τις οποίες υπονοείται ενεργειακή ένωση με τα κατεχόμενα πριν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Όχι, απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εκείνο που μετέφερε δεν είναι την αναβάθμιση των κατεχομένων, είναι την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου. Και βεβαίως η απάντηση ήταν σαφής ότι, ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ εκάστης των δύο χωρών».

Ερωτηθείς για τον EastMed και τα όσα λέγονται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «εκείνο που αναμένουμε είναι την τελική έκθεση η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επανέλαβε μάλιστα ότι «ήταν εξαρχής η θέση, εξ ου και γίνεται η μελέτη, αν είναι βιώσιμος (ο EastMed) αν υπάρχουν οι επενδυτές, αν το θαλάσσιο υπέδαφος το επιτρέπει τότε θα πραγματοποιηθεί. Δεν είναι θέμα απόφασης της Αμερικανικής κυβέρνησης για ένα ευρωπαϊκό έργο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εκείνο που διαπιστώνουν όλοι, και έχει μεγάλη σημασία, είναι η ανάγκη απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από συγκεκριμένες αγορές και οι εναλλακτικές δίοδοι παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η πλησιέστερη δεν είναι άλλη από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά σε ερώτηση κατά πόσον η μελέτη θα πάρει κάποιο χρόνο.

Σημειώνεται πως, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, έβαλε τέλος στα σενάρια περί EastMed ή άλλων αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριέλαβε και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ενεργειακή μηχανή για τη Βόρεια Ευρώπη.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε δέκα χρόνια και να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να μεταφέρουμε αέριο τώρα. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο σήμερα ως μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Σε δέκα χρόνια από τώρα δεν θέλουμε έναν αγωγό. Σε δέκα χρόνια από τώρα θέλουμε να είμαστε πράσινοι. Αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε το αέριο. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε LNG και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα. Και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε όλα αυτά. Και αυτό είναι σημαντικό» είπε, μεταξύ άλλων.