Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να αφήνει μισάνοιχτη την πόρτα σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τα σύνορα της Ουκρανίας στο μέλλον, σπεύδοντας να προσθέσει πως επαφίεται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν.

Ο κ. Μπλίνκεν, που εκφράστηκε χθες ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία για την ειρήνη με τη Ρωσία πρέπει να είναι «δίκαιη και βιώσιμη», ότι θα σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά «το πώς αυτή θα οριστεί συγκεκριμένα επί του πεδίου περιμένουμε να μας το πουν οι Ουκρανοί».

Φάνηκε με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζει το γεγονός πως οι Ουκρανοί θα δυσκολευτούν να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, ειδικά τη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Νομίζω πως υπάρχουν περιοχές στην Ουκρανία τις οποίες οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για αυτές και πιθανόν υπάρχουν περιοχές που θα αποφασίσουν πως πρέπει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν με άλλα μέσα», είπε.

Ο κ. Μπλίνκεν απαντούσε συγκεκριμένα στην ερώτηση του ρεπουμπλικάνου πολιτικού Κρις Στιούαρτ αν οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της υπόσχεσης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα ανακαταληφθεί η Κριμαία, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που κρίνει ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, επέμεινε στο ότι «αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι Ουκρανοί», καθώς αφορούν το «πώς βλέπουν το μέλλον τους και το πώς θα αυτό θα μεταφραστεί σε όρους εθνικής κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας».

«Αυτό που δεν θέλουμε, για το καλό όλου του κόσμου, είναι αυτό να λυθεί (…) κατά τρόπο που θα επιτρέψει οι Ρώσοι να αναδιαταχτούν, να επανεξοπλιστούν και να ξαναεπιτεθούν», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας, ούτε περιοχών που κατέλαβαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές μάχες.

Η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ που προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία διαβεβαιώνει πως είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να την υποστηρίζει για όσο χρειαστεί και ότι πρέπει να αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός από την ουκρανική επικράτεια, αλλά γενικά τείνει να υπεκφεύγει όσον αφορά την Κριμαία.