Παραδείγματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – Τι πρέπει να γνωρίζετε

by Christos

Το σύνολο των κοινωνικών τάξεων αλλά κυρίως τη μεσαία τάξη, αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση κατά 8% σε συνδυασμό με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπου αλλού αναμένεται να αυξηθούν και αλλού να μειωθούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε περιοχές όπου οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα είναι μεγάλες, θα είναι μεγαλύτερη και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το μεγάλο όφελος για τον προϋπολογισμό, θα προέλθει από τις 20.000 περιοχές που αυτή τη στιγμή είναι εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, περιοχές της Μυκόνου, της Σαντορίνης, που θα ενταχθούν και θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, προ αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»:

Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Περιστέρι, κατασκευής 1980, το 2018 πλήρωνε 322 ευρώ, το 2019 είχε ΕΝΦΙΑ 225 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 207 ευρώ.

Η χρηματοδότηση για την μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι εξασφαλισμένη, ωστόσο αυτό που ακόμη εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, είναι από που θα προέλθουν τα χρήματα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εν λόγω εισφορά, είχε θεσμοθετηθεί ως έκτακτη το 2011 αλλά παραμένει έως και τώρα.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωσή της κατά 10% έως 20%, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθεί τελικά κατά 20% η εισφορά αλληλεγγύης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα την μηδενίσει στο τέλος του 2023.

Οι αγορά, οι επιχειρήσεις με μισθωτούς αλλά και οι ίδιοι οι μισθωτοί, αναμένουν επίσης την ελάφρυση και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα από το καλοκαίρι του επόμενου έτους, την 1η Ιουλίου 2020. Μένει να δούμε θα παραμείνει στη μια μονάδα, -μισή μονάδα για τον εργοδότη, μιση για τον εργαζόμενο, ή αν θα γίνουν τελικά και άλλες μειώσεις στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης για γρήγορη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Πηγή: skai.gr

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα