Οι περιφέρειες αναγνωρίσθηκαν σε βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας και έχουμε αναπτύξει τα σχετικά εργαλεία προς αυτήν τη κατεύθυνση, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης στο Ολυμπία Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ζάππειο. Ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε ότι τα εργαλεία για τη στήριξή τους, εμπεριέχονται στον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος περιλαμβάνει εξειδικευμένα καθεστώτα που μπορούν ισόρροπα να στηρίξουν τις Περιφέρειες. «Περιέχει κλαδικά ζητήματα και θεματικά καθεστώτα που οδηγούν τα χρήματα ισόρροπα στην ανάπτυξη τομέων που ενδείκνυνται στην κάθε περιοχή Π.χ. μεταποίηση, διατροφή», δηλαδή επιτρέπει την έγκριση χρηματοδοτήσεων σε στοχευμένες δράσεις που προτείνουν οι Περιφέρειες και με χαμηλότερο σχεδιασμό από άλλες έτσι ώστε να υπάρξει μία ισόρροπη ανάπτυξη και οικονομική σύγκλιση εντός της χώρας.

Ο κ. Παπαθανάσης παρατήρησε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εν μέσω μιας πολύπλευρης κρίσης οικονομικής, πληθωριστικής, ενεργειακής, η χώρα μας παρουσιάζει πάρα πολύ καλούς δείκτες στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των εξαγωγών… φτάνοντας κοντά στην πρωταθλήτρια της Ευρώπης που είναι η Πορτογαλία.

Στην ανάπτυξη της Καινοτομίας την οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός σημειώνοντας ότι η καινοτομία, απαιτείται πλέον παντού και ότι ο ίδιος έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη καθώς έχει την τύχη να φιλοξενεί τη Βιομηχανική ζώνη στα Οινόφυτα. «Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων άναρχα τοποθετημένων. Τώρα δουλεύουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, αντίστοιχο του Ελληνικού, για να μετασχηματίσουμε την έκταση σε Βιομηχανικό Πάρκο όπου θα προάγεται η καινοτομία σε κάθε επίπεδο».

Ο κ. Σπανός ανέφερε ότι με τις δυνατότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου πραγματοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα σήμερα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ ύψους 150 εκατομμυρίων. Επίσης, εκτελούνται 15 μεγάλα έργα σε σύμπραξη με επιχειρηματίες καθώς και δράσεις προαγωγής της καινοτομίας ώστε να στελεχωθούν επιχειρήσεις επαγγελματικές κι άλλες επαγγελματικές μονάδες ενώ τέλος τα τρία παιδιά από τη Χαλκίδα τα οποία διακρίθηκαν στον διαγωνισμό ρομποτικής θα υποστηριχθούν από τη Περιφέρεια ώστε να συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στη στροφή που κάνει η Περιφέρεια στον πρωτογενή τομέα σημειώνοντας τη σημασία που αποκτά τελευταία η επάρκεια της χώρας σε στρατηγικά αγαθά διατροφής. «Τομέας στον οποίο έχει στραφεί η Περιφέρεια αξιοποιώντας την ποικιλομορφία του αγροτικού και γεωργικού πλούτου μέσα από διευρυμένα αναπτυξιακά προγράμματα, έκμεταλευσής τους. Παράλληλα, επενδύει σε ενεργειακές υποδομές όπως τα φράγματα και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα ώστε να μηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος και να «πρασινίσουμε» την παραγωγή», τόνισε ο κ Κασαπίδης, ενημερώνοντας ότι μέχρι στιγμής 1.029 νέοι γεωργοί έχουν υποβάλει προτάσεις προς έγκριση και έχουν εγκριθεί γεγονός το οποίο σημαίνει ότι αντίστοιχες είναι και οι θέσεις εργασίας.