Πάπας Φραγκίσκος για Χιλή: Εύχομαι να βρεθούν λύσεις με διάλογο

19

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί “με ανησυχία” την κατάσταση στη Χιλή και κάλεσε “να βρεθούν λύσεις στην κρίση” μέσω του διαλόγου.

“Παρακολουθώ με ανησυχία αυτά που συμβαίνουν στη Χιλή”, δήλωσε ο Ποντίφικας, σε έκκληση που απηύθυνε μετά την καθιερωμένη ακρόαση της Τετάρτης στο Βατικανό.

“Εύχομαι, με τον τερματισμό των βίαιων διαδηλώσεων, να καταβληθούν προσπάθειες μέσω του διαλόγου για να βρεθούν λύσεις στην κρίση και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αυτές προκάλεσαν για το καλό όλου του λαού”, πρόσθεσε ο Ποντίφικας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Χιλή τον Ιανουάριο του 2018.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα πρότεινε χθες Τρίτη ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων προκειμένου να τεθεί τέλος σε πέντε ημέρες ταραχών, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 15 ανθρώπων, σε μια ριζική αλλαγή του τόνου που υιοθέτησε έπειτα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη νωρίτερα χθες στο Σαντιάγο.

Ο αρχηγός του κράτους παραδέχτηκε ότι δεν είχε προβλέψει την κοινωνική έκρηξη που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση για αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με την χιλιανή δικαιοσύνη, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων της τάξης και ένδεκα έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές και λεηλασίες, κυρίως εμπορικών κέντρων.

Σύμφωνα με τις αρχές, 239 πολίτες τραυματίστηκαν, όπως και σχεδόν 50 αστυνομικοί και στρατιώτες, ενώ έγιναν 2.643 συλλήψεις.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr