Στην έλλειψη αντισταθμιστικών προς τη χώρα εστιάζει την κριτική του για τα εξοπλιστικά ο Πάνος Ρήγας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στο «tomanifesto» σχολιάζει πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό. Σε ό,τι αφορά τα δημοσκοπικά ευρήματα, που δείχνουν πως το κόμμα του δεν πείθει τους πολίτες, σημειώνει πως είναι φωτογραφίες της στιγμής που αποτυπώνουν τη φθορά της κυβέρνησης.


Κύριε Ρήγα, εγκαλείτε ως κόμμα την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τόσο την αμυντική βιομηχανία όσο και το θέμα των εξοπλισμών. Η ένστασή σας πού εντοπίζεται ακριβώς και τι διαφορετικό θα πράττατε αν ήσασταν κυβέρνηση;

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ έχει φτάσει πάνω από 15 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει σχέδιο και προγραμματισμός. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αντί για φρεγάτες Belharra ξαφνικά αγοράσαμε 18 Rafale και στη συνέχεια άλλα 6. Υστερα από καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους επιστρέψαμε στην αγορά φρεγατών Belharra. Κανένα πρόγραμμα δεν έχει σύνδεση με την αμυντική βιομηχανία. Πραγματοποιήθηκε αποστολή όπλων στην Ουκρανία, χωρίς ενημέρωση της Βουλής, και αποδυναμώθηκαν τα νησιά. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως είναι από το απόθεμα, καθώς κάθε σφαίρα, βλήμα, όπλο προσθέτει την ώρα της κρίσης. Τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν, κατά την άποψή μας, τη συμπλήρωση και αναπλήρωση ελλειπόντων φόρτων (πυρομαχικών-όπλων) και επιχειρησιακού εξοπλισμού ατομικής προστασίας, την ενεργοποίηση –σε μόνιμη βάση– της υποστήριξης για όλα τα οπλικά συστήματα και μέσα, την αναβάθμιση υφιστάμενων οπλικών συστημάτων πριν από την απαξίωσή τους και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τη μακροχρόνια παραγωγική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο υπό προμήθεια υλικό. Πόσα από τα 15 δισ. ευρώ επέστρεψαν στη χώρα μας μέσω έργων, μεταφοράς τεχνογνωσίας, επενδύσεων, στήριξης της δημόσιας αλλά και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας; Οταν αγοράζεις αμυντικές προμήθειες και μάλιστα σε τέτοια οικονομικά μεγέθη, απαιτείς βιομηχανικές επιστροφές στη χώρα. Είναι καθαρό πως δεν υπάρχει καμία πραγματική στήριξη στην εγχώρια (δημόσια και ιδιωτική) αμυντική βιομηχανία.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε κάποια προαπαιτούμενα όσον αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΥΠ προτού η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες. Για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να τα αποδεχθεί; Μήπως είναι υπερφίαλες οι απαιτήσεις αυτές;

Η χώρα δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί σε εκλογές με «ανοιχτό» το θέμα των υποκλοπών. Το πλήγμα στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου από τη σκοτεινή διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι τεράστιο. Οσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να κρατήσει στο σκοτάδι τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει. Ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς κρύβεται. Εχετε δει ποτέ αθώο να κρύβεται; Δεν πήγε όταν η Βουλή συζητούσε το πόρισμα της Εξεταστικής, αρνήθηκε να συναντηθεί με τους αξιωματούχους της PEGA, αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με ενεργό το παρακρατικό κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, επιλέγοντας να αποδράσει από τη Βουλή. Θα πάψει να κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης; Μπορεί να δεσμευθεί ότι το σύνολο όσων φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της –υπό τη δική του πολιτική εποπτεία– ΕΥΠ, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη; Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να αποδεχτεί τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, ειδάλλως επιβεβαιώνει την ενοχή του, αποδεικνύει ότι δεν τον ενδιαφέρει η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και διέπεται από καθεστωτική αντίληψη. Δυστυχώς είναι ολίγιστος.

 

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι το πρόγραμμά σας θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Τι απαντάτε;

Δεν χρειάζεται να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα. Εκείνο που χρειάζεται είναι αλλαγή μοντέλου. Να μπει τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδειας με ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, να επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, να αποσυνδεθεί η τιμή ρεύματος-φυσικού αερίου (όπως Ισπανία, Πορτογαλία), να περιοριστεί στο 5% το περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, να τεθεί πλαφόν στη χονδρική και λιανική στο ρεύμα, να φορολογηθούν τα πραγματικά υπερκέρδη. Επίσης, να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και ο ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα. Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Πάει πολύ να μιλάει για δημοσιονομικό εκτροχιασμό η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα. Η ΝΔ προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες με ψέματα και προπαγάνδα.

 

Γιατί δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό σώμα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το σύνολο των δημοσκοπήσεων; Είναι πρόβλημα πολιτικής ή προσώπων; Και σας ρωτώ διότι και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να υστερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής και πρέπει να διαβάζονται με προσοχή. Δείτε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Καταγράφεται μια τεράστια πτώση και φθορά της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση σέρνεται πίσω από τα γεγονότα με τελικό αποτέλεσμα να έχουμε βαριές κοινωνικές συνέπειες. Ο κόσμος βλέπει μια κυβέρνηση με πελατειακή και καθεστωτική νοοτροπία και ταυτόχρονα να επικρατεί συνεχής φτωχοποίηση τόσο στα φτωχά όσο και στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει, οι άριστοι αποδεικνύονται και άχρηστοι και επικίνδυνοι. Ο «βασιλιάς» του Μαξίμου αποδεικνύεται γυμνός. Δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις, κάνουμε πολιτική με βάση το πρόγραμμά μας, τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατανοεί και μετασχηματίζει τα δίκαια αιτήματα των πολιτών που δοκιμάζονται σε πολιτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε κοστολογημένες, τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις διακυβέρνησης, που βρίσκονται στον αντίποδα της ακρίβειας Μητσοτάκη.