Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, της πόλης αυτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

Μία από τις Ουκρανές εγκύους που είχαν τραυματιστεί μετά από το βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης έχασε τη ζωή της, το ίδιο και το αγέννητο παιδί της, σύμφωνα με ανάρτηση της Asya Dolina, η οποία είναι δημοσιογράφος στη «Φωνή της Αμερικής».

Εικόνες της άτυχης γυναίκας που μεταφέρθηκε εσπευσμένα με φορείο είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Νεκρά παιδιά

Ενενήντα παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 100 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ουκρανού γενικού εισαγγελέα.

“Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφηκε στις περιοχές του Κιέβου, του Χαρκίβ (Χάρκοβο), του Ντονέτσκ, του Τσερνίχιφ, του Σούμι, της Χερσώνας, του Μικολάγιφ και του Ζιτόμιρ”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που χαρακτηρίζει “ειδική επιχείρηση” με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Επιθέσεις σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης

Εφόδια σε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων κυτίων πρώτων βοηθειών, φτάνουν στην Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματός της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει έλλειψη προμηθειών εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αλυσίδες τροφοδοσίας έχουν διαταραχθεί σοβαρά, με πολλούς διανομείς να έχουν αποκλειστεί, να μην υπάρχει πρόσβαση σε κάποια αποθέματα εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις προμήθειες σε φάρμακα να εξαντλούνται, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να περιθάλψουν τους ασθενείς και τους τραυματίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

“Ο τρέχον αριθμός των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο στην Ουκρανία ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια, από τα οποία 6,7 έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά”, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. “Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα”, προσθέτει.

Ο ΠΟΥ εργάζεται με εταίρους για να ελαφρύνει τις ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό και φάρμακα, όπως σε οξυγόνο και ινσουλίνη, χειρουργικά εφόδια, αναισθητικές ουσίες και κυτία μεταγγίσεων, προσθέτει.

Στο υλικό που αποστέλλεται περιλαμβάνονται γεννήτριες οξυγόνου, ηλεκτρικές γεννήτριες, απινιδωτές, οθόνες, φάρμακα αναισθησίας, άλατα ενυδάτωσης, γάζες και επίδεσμοι.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι προμήθειες αυτές διανέμονται σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, με τη βοήθεια ενός κέντρου υποστήριξης στη γειτονική Πολωνία.

“Τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες θα υπάρξει μια διαρκής ροή ιατρικών προμηθειών στο πλαίσιο προσπάθειας να διασφαλιστεί η πρόσβαση του κόσμου σε βασικά φάρμακα και ιατρική φροντίδα”, προσθέτει ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του.

Η υπηρεσία αυτή καταδίκασε εξάλλου ξανά τις επιθέσεις σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, λέγοντας ότι επαλήθευσε 31 επιθέσεις αυτού του είδους από την αρχή της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαρτίου.

Αυτές είχαν ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 34 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι 2 νεκροί και οι 8 τραυματίες ήταν υγειονομικοί. Περισσότερες επιθέσεις επαληθεύονται.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην όπως την χαρακτηρίζει “ειδική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.