Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή που δέχεται, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα, με θέμα “Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία».

Παράλληλα, και αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει η Αθήνα με τους συμμάχους της, για το ποιο στρατιωτικό υλικό της μπορεί να διαθέσει, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρόκειται για εξοπλισμό από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, επισημαίνοντας ότι “δεν επηρεάζεται καθόλου, ούτε στο ελάχιστο, η συνολική αποτρεπτική μας δυνατότητα”.

Αναφερόμενος μάλιστα σε μήνυμα που στέλνει η Αθήνα “προς πάσης φύσεως, απανταχού αναθεωρητές” είπε ότι (οι σύμμαχοι) μας ζητάνε να στείλουμε διάφορα (στρατιωτικά υλικά).

“Σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρξει αποδυνάμωση, λέμε ευθαρσώς όχι: Αυτά δεν είναι προς διάθεση.

Και μάλιστα συμπληρώνουμε λέγοντας ότι, αυτά δεν είναι προς διάθεση, γιατί είναι εκεί αναπτυγμένα για ένα λόγο. Για μία απειλή που αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε, ιδίως αυτές τις ημέρες, με το παραλήρημα της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα τολμά και στήνει ανάστημα, χτίζει συμμαχίες, αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Και αυτό δεν αρέσει. Αφήστε να μην αρέσει στους Τούρκους” είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας για την υπόθεση των γερμανικών τεθωρακισμένων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είπε ότι, εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία ανταλλαγής, με τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διαλευκανθούν – η οποία συμφωνήθηκε επί της αρχής, στο γενικό περίγραμμά της από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο – θα προχωρήσουμε κι εκεί.

Τόνισε, ωστόσο, ότι όπως θα αποδειχθεί και μεθαύριο Τετάρτη, κατά τη σχετική ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τους αρμοδίους αξιωματικούς, “τολμώ να πω ότι, (οι Ένοπλες Δυνάμεις μας) θα βγουν ενισχυμένες και θα αντικαταστήσουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο του συνολικού υλικού τους, με κάτι αντίστοιχο που όμως είναι πιο σύγχρονο και καταλληλότερο για την αποστολή που επιτελεί”.

Από την πλευρά του, ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης της Βουλής και του λαού για τα οπλικά συστήματα που στέλνει η χώρα στην Ουκρανία.

Δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιούνται σχετικές πληροφορίες από τον υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ και τον Γερμανό καγκελάριο και να μην έχει τα πλήρη στοιχεία το ελληνικό κοινοβούλιο, είπε.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τα όσα εξελίσσονται, γίνονται με μη νόμιμες διαδικασίες, με διαβεβαιώσεις του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας ότι δεν θα στείλουμε άλλα υλικά οι οποίες δεν τηρήθηκαν, αλλά, κυρίως, με τον πρωθυπουργό να ασκεί “ιδιωτική” αμυντική πολιτική, υπερβαίνοντας με τις κινήσεις του και τον υπουργό ‘Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Ο κ. Μητσοτάκης “δένει τη χώρα χειροπόδαρα, σε ένα άρμα, μπαίνοντας σε μια διαδικασία εντελώς επικίνδυνη, όπως ανέδειξαν και ιστορικά στελέχη σας” είπε ο κ. Δρίτσας.

Κατά την Πρωτολογία του, ο Υπουργός επισήμανε τα εξής:

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κύριε Συνάδελφε,

έχω μπροστά μου εδώ την ανακοίνωση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας στις 23 Μαΐου 2022, ο οποίος, ισχυρίζεστε μάλλον, ότι μας εκθέτει. Ούτε αυτός παραθέτει δελτία αποστολής και φορτωτικές. Ανακοινώνει και διαβάζω σε ελεύθερη μετάφραση: «Και σήμερα αρκετές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές από απαραίτητα συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Πολωνία». Προχθές δε, ο Καγκελάριος Σολτς, μετά από συνεννόηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ανακοίνωσε προτού γίνει κάποια δική μας σχετική ανακοίνωση και γι’ αυτό δημιουργήθηκε και φαντάζομαι ο σχετικός ντόρος, ότι πρόκειται να δοθεί αμυντικό υλικό, δηλαδή κάποια Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού προς την Ουκρανία με όρους ανταλλαγής νεότερου τύπου Γερμανικά τεθωρακισμένα. Πλην όμως, στην ίδια ανακοίνωση ευθαρσώς αναφέρεται ότι οι σχετικές συνεννοήσεις θα γίνουν μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας.

Επομένως μη μας λέτε ότι «όλοι τα έβγαλαν όλα στη φόρα σε εξονυχιστική λεπτομέρεια» κι εμείς τα κρύβουμε. Το γενικό περίγραμμα αναφέρεται και θα έχουμε την ευκαιρία μεθαύριο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που ζήτησα να συγκληθεί προκειμένου να υπάρξει κι αυτή η ενημέρωση. Δεν είναι η μόνη ενημέρωση που έχει υπάρξει μέχρι τώρα, να πούμε και άλλα εκτενέστερα. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, τα ζητήματα αυτά έχουν κάποια ευαισθησία. Μία ευαισθησία που άπτεται άμεσα ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας. Δεν αποκρύπτουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι δεν θα κάνουμε τίποτα που θα αποδυναμώσει με κανέναν τρόπο την αμυντικά μας διάταξη. Αυτή ήταν η ερώτηση και νομίζω ότι η απάντησή μου ήταν πάρα πολύ καθαρή. Τίποτα δεν θα στείλουμε που θα αποδυναμώνει την αμυντική μας διάταξη.

Από εκεί και πέρα ο πόλεμος συνεχίζεται. Ναι, προβήκαμε σε μία πρώτη αποστολή αμυντικού υλικού, η οποία δεν ολοκληρώθηκε με μία πτήση, με ένα δρομολόγιο, αλλά χρειάστηκαν αρκετά. Προβήκαμε σε μία δεύτερη αποστολή αμυντικού υλικού, πυρομαχικών εν προκειμένω, για την οποία έσπευσε να βγάλει πρώτος μια ανακοίνωση ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, όπως είπα. Το προχθεσινό νέο είναι η συμφωνία, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζονται να διευκρινιστούν μάλλον κάποιοι τεχνικοί όροι κάποιας ειδικής σημασίας σε σχέση με το χρονισμό, το χρόνο αντικατάστασης, την κατάσταση αυτών που παραλαμβάνουμε κλπ, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία κι είναι να μπορούμε να έρθουμε να πούμε περισσότερα.

Έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο στην ερώτηση σας λοιπόν να παράσχω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Την Τετάρτη θα συγκληθεί η Εξωτερικών και Άμυνας, ανάμεσα σε δύο επισκέψεις επίσημες Υπουργών Άμυνας, του Αλβανού αύριο και του Βούλγαρου την Πέμπτη, διότι οι καιροί είναι τέτοιοι ώστε δεν υπάρχουν κενοί χρόνοι στο υπουργείο Άμυνας και αυτές οι δυο επισκέψεις έχουν την σημασία τους εν όψει της διάσκεψης της Παρασκευής. Αλλά εν τούτοις, ναι, θα έλθω να δώσω πληροφορίες και να απαντήσω, ενδεχομένως, και σε απορίες με άνεση χρόνου.

Η Κυβέρνηση έχει ενημερώσει επίσημα τον Ελληνικό Λαό και μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και μέσω των ανακοινώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όποτε αυτό κρίθηκε αναγκαίο. Έλλειμμα ενημέρωσης επομένως -επιτρέψτε μου να ισχυριστώ- ότι δεν υπάρχει. Δεν θα μπούμε στα ζητήματα της γενικής εικόνας, κατά πόσον πρέπει να ενισχύσουμε ή όχι την Ουκρανία. Τουλάχιστον εγώ δεν θα μπω σε αυτό. Αλλά εν πάση περιπτώσει έχει ενδιαφέρον να ξεκαθαρίσουμε εδώ πέρα και θέσεις και τοποθετήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση να ενισχύσουμε την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου επί του πεδίου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων κατόπιν της ρωσικής εισβολής, είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι, νομίζω, η νομιμοποιητική βάση που χρειαζόμαστε. Το ΚΥΣΕΑ που συνήλθε -και θα διαβάσω από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που συνήλθε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. «Συζητήθηκαν οι δυνατότητες και αποφασίστηκε η παροχή συνδρομής στην Ουκρανία, ανάλογα με τις αρμοδιότητες εκάστου μέλους και σε πλήρη εναρμόνιση με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ». Αυτό κάνουμε. Τίποτα περισσότερο – τίποτα λιγότερο, όπως κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες, άλλωστε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν ισχυρίζεστε ότι δεν πρέπει να κάνουμε όπως κάνει και η υπόλοιπη Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ είναι ευκαιρία τώρα, την Τετάρτη, να βγείτε και να το πείτε ευθαρσώς στον Ελληνικό Λαό, «εμείς θέλουμε κάτι άλλο». Τουλάχιστον να εναρμονιστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το συμμαχικό στρατόπεδο εις το οποίο ανήκουμε. Άλλα κόμματα το κάνουν και δεν κρύβονται για αυτό… Ευκαιρία να το κάνετε κι εσείς αν έτσι νομίζετε, για να το ακούσουν όλοι. Από κει και πέρα, όμως, θα μου επιτρέψετε στην Δευτερολογία να εξηγήσω κάποια πράγματα σχετικά με τη διαδικασία, γιατί ο χρόνος είναι πολύς, έχουμε και την Τετάρτη, πρέπει να πω κάποια πράγματα επιπλέον σχετικά με την διαδικασία, όσον αφορά στο επιχειρησιακά αναγκαίο ή μη αναγκαίο του εξοπλισμού που διαθέτουμε.

Είναι, όπως σας είπα, από τα αποθέματα μας, όσα έχουν δοθεί μέχρι τώρα. Γιατί έχουν δημιουργηθεί αυτά τα αποθέματα; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι στην πορεία του χρόνου κάποια οπλικά συστήματα είτε αντικαθίσταντο, είτε αναβαθμίζονταν με αποτέλεσμα κάποια πυρομαχικά που αντιστοιχούσαν, ιδίως στο Πυροβολικό, σε τέτοια οπλικά συστήματα να έμεναν πίσω. Ή θα έπρεπε να τα καταστρέψουμε ή θα έπρεπε να τα πουλήσουμε κάπου, όπως η απόπειρα του Υπουργού σας τότε, να διαθέσει κάποια βλήματα στη Σαουδική Αραβία που δεν τελεσφόρησε ή να τα δωρίσουμε κάπου όπως ΒΜΡ-1 που δωρίσαμε επί δικών σαν ημερών, κάποια από αυτά στην Αίγυπτο. Άλλα τα πουλήσαμε και πήραμε και κάποιο αντίτιμο για αυτά τα τεθωρακισμένα, τα οποία αυτός ο τύπος είναι που σχεδιάζεται κατά τη συμφωνία η οποία όμως θα διευκρινιστεί και θα διαλευκανθεί σε επίπεδο τεχνικής λεπτομέρειας -και είναι απαραίτητο- με τους Γερμανούς να δώσουμε στην Ουκρανία.

Επομένως, απόθεμα! Έχουμε πολύ απόθεμα. Γιατί έχουμε; Γιατί στο πέρασμα του χρόνου παλιά είδη πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων πλέον αποθηκεύτηκαν στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων και μη συγχέετε όλο αυτό με τις ημέρες αγώνα και τα λοιπά, έχουμε πολλά παραπάνω από όλα όσα προβλέπουν για τις ημέρες αγώνα. Γιατί δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα αποθέματα; Διότι έμεναν πίσω από συστήματα που εκσυγχρονίζονταν και επομένως είχαν ανάγκη εκσυγχρονισμένου τύπου πυρομαχικών. Πόσα είναι; Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τα συνολικά αποθέματα, αλλά σας είπα ότι δόθηκε ένα μικρό μέρος αυτών των αποθεμάτων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται με κανένα τρόπο και στο παραμικρό η συνολική αμυντική δυνατότητά μας.

Κι όσον αφορά στα τεθωρακισμένα, τα οποία σκοπεύουμε να εισφέρουμε ενισχύοντας την Ουκρανία, αντικαθιστώντας τα με τα πιο σύγχρονα γερμανικά που μας προσφέρουν, έχει ακόμα κάποιο διάστημα προκειμένου να οδηγηθούμε σε πλήρη συμφωνία.

Εδώ το κρίσιμο σημείο, και κλείνω κύριε Πρόεδρε, είναι ο χρονισμός της ανταλλαγής. Θέλουμε να γίνει η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους από τα πιο σύγχρονα γερμανικά. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να τα δούμε, προφανώς να τύχουν κάποιας επιθεώρησης από δικά μας στελέχη, σε ποια κατάσταση είναι, ποιο είναι το συνολικό πακέτο που μας προσφέρεται, να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες και μετά να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή αυτή, έτσι ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις όσον αφορά στη συνολική αμυντική διάταξη ούτε ένα δευτερόλεπτο. Αυτή είναι η στόχευσή μας και έτσι σκοπεύουμε να προχωρήσουμε.

Θα αφήσω και κάποια ελάχιστα για τη Δευτερολογία και τα περισσότερα βέβαια την Τετάρτη.

Ευχαριστώ».

Κατά τη Δευτερολογία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε:

«Εντάξει, μίλησα οκτώ λεπτά στην Πρωτολογία μου αλλά κι εσείς για εξήμισι στη Δευτερολογία σας, μάς είπατε ακριβώς όσα είπατε και στην Πρωτολογία. Και κάτι επιπλέον, το οποίο όμως, εκτιμώ προσωπικά ότι το μπερδεύετε, αυτό για τη διάθεση των στοιχείων της διμοιρίας αυτής των αντιαεροπορικών συστημάτων στη Βουλγαρία. Αυτό δεν είναι αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Είναι κάτι άλλο. Είναι η ενεργοποίηση των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων για την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας πέριξ της κρίσιμης περιοχής, γι’ αυτό το λόγο προωθήθηκε αυτή η διμοιρία στη Βουλγαρία σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Αποστολή όπλων στην Ουκρανία όμως με αυτή η διμοιρία δεν ήταν. Και η αποστολή όπλων έχει να κάνει με αυτά που περιγράψαμε και τα οποία, όπως σας είπα, δεν είμαι τουλάχιστον διατεθειμένος να τα παραθέσω. Ούτε στη «Διαύγεια» δεν βγαίνουν, ούτε ανακοινώνονται φορτωτικές και δελτία αποστολής στο πλαίσιο που σας περιέγραψα. Όμως στις 28 Φεβρουαρίου 2022 η σχετική απόφαση με το μέτρο της συνδρομής, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη, για την προμήθεια μάλλον στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτή η απόφαση βρίσκεται δημοσιευμένη στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ό,τι και να λέτε δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι επειδή συμμορφωνόμαστε με αυτή την απόφαση είμαστε εκτός οποιουδήποτε πλαισίου νομιμότητας. Εκτός αν ο συνειρμός είναι πως ό,τι αποφασίζει η Ευρώπη δεν μας αφορά σ’ εμάς. Με συγχωρείτε, εμείς δεν έχουμε αυτή την άποψη για τα πράγματα.

Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι το υλικό που έχει σταλεί μέχρι τώρα δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν επηρεάζεται η συνολική υφιστάμενη τηρούμενη στάθμη των αποθεμάτων. Σας είπα, είναι πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις αποθήκες της λεγόμενης «τρίτης γραμμής». Δεν επηρεάζεται συνολικά επί τα χείρω, ούτε στο ελάχιστο, η αμυντική μας διάταξη.

Από την πρώτη στιγμή πάνω σε αυτή την υπόθεση, πήραμε μια ξεκάθαρη θέση. Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό κάνουμε. Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για την εισβολή που δέχεται. Έχετε αντίρρηση; Πείτε το.

Πείτε το καθαρά, όμως: «Δεν θέλουμε να στηρίζετε την Ουκρανία. Δεν θέλουμε. Θέλουμε να βγούμε από αυτό ως Ελλάδα. Να είμαστε μόνοι μας. Να μην μπαίνουμε σε περιπέτειες. Να μην στεκόμαστε δίπλα στους συμμάχους μας. Να μην συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτό είναι το Εθνικά ωφέλιμο». Πείτε το επί τέλους. Έχετε πει, έτσι κι αλλιώς, πάρα πολλά για εμάς. Ξεκαθαρίστε το αυτό, όμως.

Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο αυτή την στιγμή γιατί νομίζω ότι όλο το περίγραμμα έχει περιγραφεί επαρκώς. Αμυντικός εξοπλισμός από τα αποθέματα και δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο, η συνολική αποτρεπτική μας δυνατότητα. Μας ζητούν διάφορα να στείλουμε. Τα ξέρετε κι εσείς, όπως τα ξέρουν όλοι άλλωστε. Σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρξει αποδυνάμωση, λέμε ευθαρσώς: «Όχι, αυτά δεν είναι προς διάθεση».

Και μάλιστα, συμπληρώνουμε λέγοντας ότι δεν είναι προς διάθεση γιατί είναι εκεί ανεπτυγμένα για ένα λόγο, για μια απειλή που αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε ιδίως αυτές τις μέρες με το παραλήρημα της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα τολμά και σηκώνει ανάστημα, χτίζει συμμαχίες, αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις κι αυτό δεν αρέσει.

Αφήστε να μην αρέσει στους Τούρκους. Αυτά όμως που χρειαζόμαστε και μας είναι απαραίτητα δεν τα διαθέτουμε. Και εξηγούμε και γιατί και τους λόγους.

Από τα αποθέματα μας, επιλέγουμε να συνδράμουμε την Ουκρανία με τον τρόπο που σας είπαμε. Εάν εν πάση περιπτώσει, καταλήξουμε σε μια συμφωνία, με τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διαλευκανθούν προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτή την συμφωνία ανταλλαγής που συμφωνήθηκε επί της αρχής (το γενικό περίγραμμα) από τους δυο ηγέτες, τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Γερμανό Καγκελάριο, θα προχωρήσουμε κι εκεί. Αλλά από εκεί θα αποδειχθεί και μεθαύριο από τους ειδικούς, οι Ένοπλες Δυνάμεις τολμώ να πω ότι θα βγουν ενισχυμένες γιατί θα αντικαταστήσουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο του συνολικού υλικού τους με κάτι αντίστοιχο το οποίο όμως είναι πιο σύγχρονο και καταλληλότερο για την αποστολή που επιτελεί.

Τα υπόλοιπα κάντε λίγη υπομονή, και θα τα συζητήσουμε εκτενέστερα την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ευχαριστώ».