Με ένα ευρύτατο πλέγμα προγραμμάτων που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αλλά και ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας προχωρά το υπουργείο Εργασίας, αξιοποιώντας τους πολύτιμους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το υπουργείο Εργασίας θα ρίξει στην αγορά κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για ένα πακέτο τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα που έχουν υλοποιηθεί.  Αν δε συνυπολογιστεί και το 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί σε δράσεις κοινωνικού περιεχομένου που θα υλοποιηθούν μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, τότε το συνολικό ύψος της δεξαμενής χρημάτων που θα αξιοποιηθούν αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ.

Το νέο ΕΣΠΑ επικεντρώνεται σε δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, σε ευρείας κλίμακας προγράμματα για τους νέους και σε δράσεις κοινωνικής προστασίας. Στον «καμβά» των δράσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με ειδική μέριμνα για μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες, καθώς  και ένα ευρύ πλέγμα δράσεων για τους νέους, στους οποίους είναι αφιερωμένο το ένα τέταρτο των πόρων του νέου ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας.

Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, ενώ σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και η επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού (σε συνέχεια της πιλοτικής εφαρμογής με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης), όπως επίσης και οι διανομές τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών σε απόρους μέσα από το διάδοχο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ.

Οι δράσεις που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εργασίας στο νέο ΕΣΠΑ συμπληρώνουν τις αντίστοιχες δράσεις του «Προγράμματος για τους Πολλούς», ύψους 2,6 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2025. Μάλιστα, το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργώντας προσθετικά προς το ΕΣΠΑ προωθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που συνοδεύονται με ένα αντίστοιχο πακέτο δράσεων και οι οποίες:

  • Αναβαθμίζουν και ψηφιοποιούν υποδομές και συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του (π.χ. Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας – Αριάδνη, πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ)
  • Ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων (π.χ. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, Πρόγραμμα ΗΡΙΔΑΝΟΣ για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία)
  • Στοχεύουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (π.χ. προγράμματα 1 δις ευρώ για κατάρτιση και πιστοποίηση σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες)
  • Εισάγουν σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας (π.χ. κάρτα Αναπηρίας, Προσωπικός Βοηθός)

Αγορά εργασίας

Ο προϋπολογισμός για την απασχόληση και την αγορά εργασίας αγγίζει το 1,35 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες, αλλά και το καινοτόμο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Το τελευταίο αφορά υπηρεσίες Φύλαξης βρεφών, νηπίων και παιδιών από διαπιστευμένους Επιμελητές / Επιμελήτριες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται σε πιλοτική βάση από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και με το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται η επέκτασή του πανελλαδικά.

Σε αυτό το θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται ακόμη δράσεις για την κοινωνική και οικονομική ένταξη ανέργων προερχόμενων από ευπαθείς ομάδες. Θα αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων και εργαλεία για την κοινωνική και προσιτή στέγαση. Οι πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για παροχή φθηνής κατοικίας σε νέα ζευγάρια αλλά και ευάλωτους πολίτες θα στηριχτούν και από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων είναι ακόμη μια δράση που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και υλοποιείται από υπουργείο  Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η δράση χρηματοδοτείται κατά 50% από τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας και στοχεύει στη διευκόλυνση της συμμετοχής των γονέων στην αγορά εργασίας και η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Τέλος, σε αυτή την ατζέντα περιλαμβάνονται εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, δράσεις κατάρτισης εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας στο πλαίσιο της ενεργού γήρανσης, καθώς επίσης και παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των δύο φύλων στην αγορά εργασίας.

Για την απασχόληση των νέων ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 479 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ενδεικτικά τις εξής δράσεις:

  • Βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για τους νέους, ιδίως μέσω της υλοποίησης των εγγυήσεων για τη νεολαία
  • Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας για ανέργους 18-29 ετών
  • Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία
  • Ενίσχυση Μαθητείας νέων έως 29 ετών (μεταλυκειακό έτος ΕΠΑΛ)
  • Λειτουργία Γραφείων Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ) σε 50 ΕΠΑΣ και 30 ΙΕΚ της ΔΥΠΑ, με σκοπό οι μαθητές και οι σπουδαστές να συνδέονται με την αγορά εργασίας και τις τοπικές επιχειρήσεις
  • Πρόγραμμα Coaching νέων επιχειρηματιών α) καθοδήγησης και παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και β) δημιουργίας εργαλείων ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων

·Το πρόγραμμα ALMA που βοηθά νέους που είναι εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης ή απασχόλησης -με έμφαση στους πιο ευπαθείς-  να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ταξιδεύοντας σε άλλα κράτη της ΕΕ

Πηγή:powergame.gr