Ο Τσίπρας φέρεται να εκτιμά πως είναι τα πρόσωπα της ΚΟ υπεύθυνα για το δημοσκοπικό βατερλώ του κόμματος και θέλει να τους ξεφορτωθεί.

 

 Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

 

Τα θέματα της ακρίβειας θα «σηκώσουν» στο έπακρο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο τρέχει ο χρόνος αντίστροφα προς τις εθνικές εκλογές. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η ακρίβεια, τα ζητήματα της ενέργειας, αλλά και η σκανδαλολογία που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να επισπεύσει τις εκλογές. Η συζήτηση για τα θέματα ακρίβειας έχει και έναν άλλον «πονηρό» στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ: θέλει να καλύψει τις διενέξεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για το θέμα των ψηφοδελτίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι προεδρικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ριζική ανανέωση σε βάρος των εσωκομματικών αντιπάλων. Το γεγονός ότι οι πολίτες ακόμη δεν μπορούν να ξεχάσουν την υπαναχώρηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 και το τρίτο μνημόνιο, την υπερφορολόγηση την οποία υπέστη η μεσαία τάξη, αλλά και το γεγονός ότι η καθημερινότητά τους δεν άλλαξε προς το καλύτερο, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής εκείνη την εποχή.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου θέλει να παρουσιάζει στελέχη της ηλικίας 40-50, στα οποία υπολόγιζε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη είναι η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αλέξης Χαρίτσης. Επίσης, πρόσωπα από το «think tank» του κόμματος, όπως ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Οθωνας Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, η Διάνα Βουτυράκου κ.ά.
Μεγάλη «δεξαμενή» για τα ψηφοδέλτια θα αποτελέσει η νεολαία, καθώς η επιτροπή των ψηφοδελτίων πιστεύει ότι κάποια από τα στελέχη που αναδείχθηκαν μετά την αποχώρηση της μετέπειτα Λαϊκής Ενότητας το 2015 είναι ιδιαίτερα ικανά και μπορούν να εκφράσουν έναν πειστικό, αριστερό πολιτικό λόγο.

Ενα μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και προκαλεί πονοκεφάλους είναι οι πολλές υποψηφιότητες των τάσεων που υπάρχουν σε κάποιες περιοχές. Εκεί αν προστεθούν και τα πρόσωπα από το life style, το μείγμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικό. Μία από τις συγκεκριμένες περιοχές όπου αναμένεται να δοθεί μάχη είναι η Ανατολική Αττική, στην οποία, εκτός από τους ήδη υπάρχοντες βουλευτές, στον στίβο της διεκδίκησης έδρας θα μπουν και άλλα δύο προβεβλημένα στελέχη: ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος αλλά και ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Στον Βόρειο Τομέα, πέρα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Κώστα Ζαχαριάδη, μεγάλη μάχη θα δώσει και ο Πάνος Σκουρλέτης. Στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας μάχη για την πρωτιά θα δώσουν η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Εκεί, πάντως, όπου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν «σκληρή μάχη» είναι ο Νότιος Τομέας καθώς, εκτός από τους ήδη υπάρχοντες βουλευτές, θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο προβεβλημένος το τελευταίο διάστημα δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζεται στην Α΄ Αθήνας, καθώς εκεί εκλέγει 4 βουλευτές πρώτης γραµµής – κατά σειρά εκλογής: Βούτσης, Τζανακόπουλος, Φίλης, Βερναρδάκης.

Με δεδομένο ότι µε αξιώσεις θα διεκδικήσει –πιθανόν– µία έδρα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τότε οι συσχετισμοί περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ, διότι σε αυτήν την περίπτωση κάποιος θα μείνει εκτός.

 

Σε «άγνωστους» κομματικούς επενδύουν οι νομαρχιακές

Ενώ σε κομματικό επίπεδο υπήρχε η διαβεβαίωση ότι τα ψηφοδέλτια θα ήταν έτοιμα τον περασμένο Ιούλιο, τόσο η Ράνια Σβίγκου όσο και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, συνεχίζουν ακόμα τη συλλογή βιογραφικών, προκειμένου να υπάρξει ο περιβόητος τελικός κατάλογος των στελεχών που θα διεκδικήσουν µια θέση στην επόμενη Βουλή. Παράλληλα, οι νομαρχιακές επιτροπές στέλνουν ακόμα τις δικές τους προτάσεις, όλες «χαμηλού βεληνεκούς» και κυρίως με κομματικές περγαμηνές, πολύ μακριά από την κοινωνία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα, πιστεύουν ότι ανάμεσα σε αυτές όπου μπορεί να κερδίσουν επιπλέον έδρες, μετά την απογραφή του πληθυσμού, είναι η Ανατολική και η ∆υτική Αττική, η Α΄ και η Β΄ Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως και ο Βόρειος Τομέας της Αττικής, ενώ σε αυτές που θα απολέσουν έδρες συγκαταλέγονται η Αχαΐα, όπου οι 9 μειώνονται σε 8, η Α΄ Αθήνας (οι 14 γίνονται 13 και ενδεχομένως 12), αλλά και ο Νότιος Τοµέας, όπου αντί για 18 θα εκλεγούν 17 συνολικά βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως οριστικά αποτελέσματα για τις αλλαγές δεν αναμένονται πριν από το τέλος του χρόνου οπότε και η ΕΛΣΤΑΤ θα παραδώσει τα επίσημα στοιχεία από την απογραφή.

Σηµαντική αλλαγή –σύµφωνα πάντα µε τα µέχρι στιγµής στοιχεία– θα είναι και η αύξηση των µονοεδρικών εδρών από επτά σε δέκα. Πέρα δηλαδή από τα Γρεβενά, την Ευρυτανία, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, τη Σάµο και τη Φωκίδα, ενδέχεται να προστεθούν η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Χίος.

Ακόµα, υποψήφιες για να χάσουν από µία έδρα είναι η Αρκαδία (από τριεδρική να γίνει διεδρική), η Κοζάνη (από πενταεδρική να γίνει τετραεδρική) και η Φθιώτιδα (από πενταεδρική να γίνει τετραεδρική).

Βέβαια, οι παραπάνω υπολογισμοί έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία όταν συνδυάζονται με εκλογικά ποσοστά αυξημένα. Οταν συνδυάζονται –σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις– με χαμηλά ποσοστά, το ενδιαφέρον στρέφεται στις εσωτερικές ισορροπίες καθώς και στα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί, για τη διαχείριση της ήττας  και την πολιτική επιβίωση του αρχηγού.