Το είπαν και το κάνουν οι Τούρκοι. Δεν έμειναν μόνο στις απειλές. Προχωρούν προς την κυπριακή ΑΟΖ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μέσω της NAVTEX που δεσμεύει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεώτρησης το πότε και το πώς θα κάνουν την κίνηση, κρατώντας σε αγωνία Αθήνα και Λευκωσία.

Ειδικός συνεργάτης

Η Άγκυρα κλιμακώνει και πάλι και όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής στέλνοντας μηνύματα ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό και δύσκολο. Η απόφαση για ενεργοποίηση του γεωτρυπάνου «Φατίχ» δυτικά της Πάφου αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της από τα νότια της Ρόδου ως τα ανοικτά της Κύπρου παραβιάζοντας de facto κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.Την ίδια ώρα, συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με συνεχείς προκλήσεις και παραβάσεις δηλώνοντας σε κάθε περίπτωση «παρούσα» .

Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Φεντερίκα Μογκερίνι είναι ενδεικτική. Ούτως ή άλλως, δεν περίμενε κανείς ότι η Άγκυρα θα καμπτόταν από την ευρωπαϊκή αντίδραση. Δεν το έκανε στο παρελθόν, ούτε προτίθεται να το κάνει σήμερα που η ευρωπαϊκή προοπτική μοιάζει πιο μακρινή από ποτέ.

Απαντώντας στη Μογκερίνι που είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και απηύθηνε αυστηρό μήνυμα ότι αν δεν το κάνει η Ε.Ε θα απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η Άγκυρα κάνει λόγο για «νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».Και επαναλαμβάνει το πάγιο επιχείρημα ότι οι ενέργειές της γίνονται βάσει των νομίμων δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην δική της υφαλοκρηπίδα, όπως και αυτά «της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Η λέξη-κλειδί, όμως, βρίσκεται σε άλλο σημείο της μνημειώδους τουρκικής ανακοίνωσης. To τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η Τουρκία έχει τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή και θα προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα, όπως και των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Διαμηνύει δηλαδή προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένη να μείνει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού στην περιοχή, καθώς προφανώς αισθάνεται αποκλεισμένη από τα τριμερή και πολυμερή σχήματα στα οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

Η Τουρκία παγίως και πάντα μέσω των διεκδικήσεων και φραστικών ή στρατιωτικών απειλών δηλώνει παρούσα σε κάθε γεγονός στην περιοχή., απ΄το οποίο διαμηνύει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θέλει να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων και πάντως, όχι απλός παρατηρητής. «Σε περίπτωση που όλοι οι παράγοντες εκτός Ανατολικής Μεσογείου συμφωνήσουν ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή», αναφέρεται, «και πάψουν να στηρίζουν ανεπιφύλακτα την ελληνοκυπριακή διοίκηση, εμποδίζοντας την περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής, θα έχει προκύψει μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση.

Το μήνυμα είναι σαφές και προφανώς απευθύνεται όχι μόνο στους Ευρωπαίους, αλλά και στους Αμερικανούς και ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Τουρκία, διάστημα στο οποίο δεν πρέπει να αποκλειστεί η πλήρης αποθράσυνση της Άγκυρας με παιχνίδια πολέμου.

Μένει να φανεί πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να πάει. Όμως, οι απειλές που υλοποιούνται, σε συνδυασμό με την αυξημένη παραβατικότητα στο Αιγαίο – η οποία θα μπορούσε να χτυπήσει κόκκινο αν η Άγκυρα κάνει κάποια κίνηση στην περιοχή του Καστελόριζου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα θερμό καλοκαίρι και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα.

Σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι συντονισμένες κινήσεις αντίδρασης Αθήνας και Λευκωσίας σε εταίρους και συμμάχους θα την κάμψουν. Ήδη, η νέα χθεσινή τοποθέτηση από πλευράς του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο προϊδεάζει για την συνέχεια.