Η χώρα μας εκτινάχθηκε κατά 16 θέσεις στον δείκτη του Economist Intelligence και βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες με τη μεγαλύτερη άνοδο την τελευταία τριετία μαζί με Κατάρ, ΗΠΑ, Εμιράτα.

 

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

 

Αξιοπιστία, πολιτική σταθερότητα και στήριξη του επιχειρείν αποτελούν τη βάση για την εκτίναξη της Ελλάδας κατά 16 θέσεις στον δείκτη του Economist Intelligence και στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πίνακα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος παγκοσμίως.

Η μία μετά την άλλη, ανακοινώσεις, δηλώσεις και εκτιμήσεις αναφορικά με την πορεία της χώρας κατεδαφίζουν το αφήγημα της καταστροφολογίας που επιχειρεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύουν αφενός τις δυνατότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκης εν σχέσει με την εφαρμογή του προγράμματός της για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης της χώρας, αφετέρου το γεγονός πως απαιτείται σταθερότητα και ασφάλεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάταξης και εν συνεχεία της ανάπτυξης.

Το γεγονός πως μέσα σε 40 μήνες, από το τελευταίο τετράμηνο του 2019, η Ελλάδα εμφανίζεται να πρωτοστατεί στις συνθήκες βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μόνο τυχαίο δεν είναι, αν υπολογίσει κανείς ότι αυτό υλοποιήθηκε υπό συνθήκες πανδημίας (από τον Μάρτιο του 2020) αλλά και με μια παγκόσμια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση να τρέχει.

 

 

Κόντρα στις Κασσάνδρες

Η μείωση των φόρων και η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ικανού όχι μόνο να προσελκύσει αλλά και να συνεργήσει στην ανάπτυξη επιχειρήσεων αποτελούν τη μια πλευρά της υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης Μητσοτάκη κόντρα στις Κασσάνδρες εσωτερικού που εμφανίζονται να παρακαλούν να πέσουν μέσα οι καταστροφολογικές προβλέψεις τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε με τις παρεμβάσεις του να δημιουργήσει το ασφαλές εκείνο περιβάλλον που επιτρέπει τη θέσπιση των βάσεων για το επιχειρείν στη χώρα. Ταυτόχρονα όμως διαμόρφωσε και τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας, οδηγώντας μάλιστα τη χώρα σε εκλογές εντός των συνταγματικά προβλεπόμενων ορίων και κλείνοντας τα αυτιά στις Σειρήνες που τον καλούσαν να προκηρύξει εκλογές όταν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εμφάνιζαν τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι διψήφια, πολλαπλάσια αυτής των εκλογών του 2019.

Οι διεθνείς επαφές του, η καθοριστική τακτική έναντι των απειλών και των προκλήσεων Ερντογάν έρχονται απλώς να προστεθούν στα όπλα με τα οποία γεμίζει η φαρέτρα στον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Ο ίδιος με ανάρτησή του σχολίασε την άνοδο της χώρας στον δείκτη αναφορικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, σημειώνοντας πως «είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας», προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε μία χώρα που είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και προσελκύει περαιτέρω επενδύσεις από το εξωτερικό. Μολονότι υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Και είναι αυτός ακριβώς ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα αντιμετωπίζοντας παράλληλα και την κρίση που ταλανίζει τον πλανήτη εξαιτίας, κυρίως, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάχθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας στέλνοντας σαφές μήνυμα και προς τις αγορές.

Ο δε ρόλος της χώρας ακόμη και σε επίπεδο ΕΕ εμφανίζεται ιδιαιτέρως αναβαθμισμένος με τις προτάσεις της και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται να ακούγονται και να υιοθετούνται στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής των χωρών μελών.

Η φράση που ο Ολαφ Σολτς είπε κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηριστική. «Είδα μια άλλη Ελλάδα» τόνισε και αυτή είναι και η ουσία μιας διακυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα μακριά από σκοπέλους και προβλήματα. Και ναι μεν έχουν να γίνουν πολλά, όπως ενδεικτικά σημείωσε ο πρωθυπουργός, όμως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος που αφορά και απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας απαιτείται η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας.

Σε αυτό ποντάρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει των εθνικών εκλογών, όπου η σύγκριση πράξεων αλλά και παραλείψεων δύναται να αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα κινηθούν ψηφοφόροι αποφεύγοντας λογικές αρνητικής ψήφου και κλείνοντας αυτιά και μάτια στη λάσπη και τη σκανδαλολογία.

Και αυτήν τη σταθερότητα θέλησε να πλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και την πρόκληση χάους που, σύμφωνα και με την Εφη Αχτσιόγλου, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την Αριστερά.

Αυτό που κατάφερε ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την εκτίναξη της θέσης της χώρας κατά 16 μονάδες στον σχετικό δείκτη είναι ιδιαιτέρως σημαντικό τη στιγμή που παγκοσμίως βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα ακόμη πόλεμος μεταξύ χωρών. Αυτός της προσέλκυσης επενδύσεων, ξένων δηλαδή κεφαλαίων εν μέσω αυξημένου κόστους για τις επιχειρήσεις και ενός πληθωρισμού που ουδείς γνωρίζει πού θα κάτσει η… μπίλια.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, όμως η αλματώδης βελτίωση δίνει σαφές μήνυμα και στις αγορές. Η συνέχιση αυτής της βελτίωσης θα αποτελέσει και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές του επόμενου έτους. Κυβέρνησης που, αν μη τι άλλο, δεν πρέπει να βλέπει το επιχειρείν και τους ιδιώτες ως εχθρούς της ύπαρξής της…