Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον ένδεκα τραυματίστηκαν το Σάββατο γύρω από το Χάρκοβο και νοτιοανατολικά της πόλης αυτής της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές» στις τοποθεσίες Μπαλακλίγια, Πεσότσιν, Ζολότσιφ και Ντεργκάτσι και «ως τώρα, έχουμε ενημερωθεί για δέκα ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 11 τραυματίες», ανέφερε ο κ. Σινεγκούμποφ μέσω της πλατφόρμας Telegram. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» του ρωσικού στρατού.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, το Χάρκοβο απέχει περίπου σαράντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Θέατρο συνεχών μαχών μεταξύ δυνάμεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την αρχή της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, δεν έχει πέσει μέχρι τώρα στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίσθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν επιθέσεις και να καταστρέφουν ρωσικά άρματα μάχης, οχήματα και πυροβολικό, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικό δελτίο Τύπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Twitter.

Η προηγούμενη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις πυρομαχικών φωσφόρου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ καθιστά πιθανή τη μελλοντική χρήση των πυρομαχικών αυτών στη Μαριούπολη, καθώς εντείνεται η μάχη για την πόλη, ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την αναφορά αυτή, το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται σε μη τηλεκατευθυνόμενες βόμβες μειώνει την ικανότητά της να πραγματοποιεί επιθέσεις ακριβείας σε στόχους κατά τις επιδρομές της και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Το Ρόιτερς αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας επιμένει πως οι δυνάμεις της Ρωσίας «θα πάρουν» το Κίεβο

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, διεμήνυσε νωρίς σήμερα ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

«Θα γίνει επίθεση (…) όχι μόνο στη Μαριούπολη, και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Τσετσενίας, που θεωρείται προστατευόμενος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram.

«Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ (…) και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρανίας, επέμεινε.

Ο κ. Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη. Έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του σε επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

ΕΕ: Περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο επιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία, που συνεχίζει να υφίσταται επίθεση της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου.

Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, θα τεθεί η πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου Τζουζέπ Μπορέλ να αποδεσμευθεί ποσό €500 εκατ. για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ακόμη, θα συζητηθούν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ήδη, έχει αποφασιστεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ.

Την Παρασκευή ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε το Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και διαβεβαίωσε την ουκρανική κυβέρνηση για την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ.

Ο Ισπανός κατέστησε σαφές κατόπιν ότι θεωρεί πως είναι ανάγκη να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ειδικά στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κατά υπολογισμούς του ινστιτούτου μελετών Bruegel, καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να καταναλώνεται ρωσικό πετρέλαιο αξίας περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ είναι η κατάσταση στο Μαλί, στη Λιβύη και στην Υεμένη.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία Παγκόσμια Πύλη, η οποία είχε ανακοινωθεί το 2021 και έχει σκοπό να προωθήσει την επιρροή της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο.