Ο Μάκης Βορίδης είχε κάνει λόγο για «έναν ΣΥΡΙΖΑ που εκτίθεται βαριά, έχοντας οικοδομήσει παρακρατικούς μηχανισμούς και αντιθεσμικά κέντρα όντας στην κυβέρνηση».

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Το θέμα με τις παρακολουθήσεις έχει μακρά ανεξερεύνητη ιστορία στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ενώ στην παρούσα συγκυρία ο πρωθυπουργός έφερε αμέσως πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενισχύοντας τη διαφάνεια στο εσωτερικό της ΕΥΠ, κατά το παρελθόν πληθώρα περιπτώσεων δημιούργησαν σωρεία πολιτικών παρεμβάσεων, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Αν και προσφάτως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε δημοσίως τις υποψίες του για παρακολούθηση, ας θυμηθούμε και τον σάλο που είχε δημιουργηθεί με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για παρακρατικό δίκτυο παρακολουθήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο σημερινός υπουργός και νομικός, Μάκης Βορίδης, είχε κάνει λόγο για «έναν ΣΥΡΙΖΑ που εκτίθεται βαριά, έχοντας οικοδομήσει παρακρατικούς μηχανισμούς και αντιθεσμικά κέντρα όντας στην κυβέρνηση» και σημείωνε: «Εδιναν παραγγελίες συλλήψεων δημοσιογράφων και καλούσαν αστυνομικούς σε απολογία γιατί δεν εκτέλεσαν γρήγορα την εντολή για σύλληψη».

Ο Πάνος Σκουρλέτης τότε επιχείρησε να αντικρούσει, λέγοντας «Ελεος» κι έκανε λόγο για «χυδαιολογία» και «παρακρατικό και εμφυλιοπολεμικό λόγο», ωστόσο δεν είχε καταφέρει να απαντήσει κάτι επί της ουσίας της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε πολλές φορές από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αμφισβήτησε δε ότι έγινε οποιαδήποτε έρευνα για την υπόθεση, όπως υποστηρίζει η τότε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Εδώ προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί και δεν έκανε τίποτα».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το παρακράτος που είχε στηθεί επί διακυβέρνησής της, η αξιωματική αντιπολίτευση «αμέλησε» να πει έστω και μισή κουβέντα για τον τότε συγκυβερνήτη του.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που είχε αναλάβει πρόσφατα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ήταν ο πρώτος που είχε πάρει θέση υιοθετώντας την έννοια παρακράτος. Η δήλωση του υπουργού είχε ως εξής: «Θέλω με την ευκαιρία αυτήν και με αφορμή δημοσιεύματα και απομαγνητοφωνημένα κείμενα στον κεντρικό Τύπο να πω ότι είναι αδιανόητα αυτά τα οποία γράφονται και αφορούν τη λειτουργία ενός παρακράτους εδώ και αρκετά χρόνια, πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση. Ενός παρακράτους που περιλαμβάνει ανήκουστες πράξεις πολιτικών, πολιτών, αλλά και ταυτόχρονα ανώτερων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Θέλω να σας πω ότι για αυτές τις πράξεις υπάρχουν υπόλογοι που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

»Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα σώμα που υπερασπίζεται τη δημοκρατία, λειτουργεί στο πλαίσιο του συντάγματος και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να ανέχεται να λειτουργεί εντός της παρακράτος. Η ΕΛ.ΑΣ. θα αποβάλει όλους εκείνους οι οποίοι είναι διεφθαρμένοι και συνεχίζουν να εννοούν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς και ανομίας. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η πολιτική ηγεσία είναι σε επαφή και συνεννόηση με την εισαγγελία, ούτως ώστε να της δοθούν υπεύθυνα από την πλευρά της εκείνοι που φέρονται ως ύποπτοι και στη συνέχεια με ακριβοδίκαιο τρόπο να προβεί σε ενέργειες πάρα πολύ σύντομα.

»Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. Η ελληνική Δημοκρατία δεν νοείται να έχει σχέση με παρακράτος. Αυτή η κυβέρνηση αγωνίζεται για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών, επιμένει στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ώστε να καταπολεμάται η διαφθορά. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν δράσεις της Αστυνομίας που στην πράξη θα εξαρθρώσουν κυκλώματα που αφορούν τη διαφθορά, αλλά και το οργανωμένο έγκλημα».

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, είχε καλέσει τότε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε απόδοση ευθυνών από πλευράς Δικαιοσύνης καλούσε από τη δική του μεριά ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Συνεχείς την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν οι καταγγελίες του ΚΚΕ για δίκτυο παρακολουθήσεων και συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βάια Ακριβού, μάλιστα, είχε διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα και είχε στείλει τον φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών που είχε και τον τελευταίο λόγο.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης πρόσφατα σήκωσε το γάντι για την καταγγελία του Παναγιώτη Λαφαζάνη και δεν μάσησε τα λόγια του. «Ο κ. Λαφαζάνης έχει κάνει καταγγελίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον παρακολουθούσε χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ το οποιοδήποτε σχόλιο από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης έχει πει το ίδιο, χωρίς κανένα σχόλιο από τον κ. Τσίπρα». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα πρέπει να διευρυνθεί η έρευνα, ο κ. Γεωργιάδης είπε «όταν ένας πρώην υπουργός, όπως ο κ. Λαφαζάνης, έχει κάνει μια τέτοια καταγγελία, δεν βρίσκω κακό να διερευνηθεί. Αν με ρωτάτε ως πολίτη και ως πολιτικό αν θα ήθελα να διερευνηθεί, ναι, θα ήθελα. Γιατί ένας πρώην υπουργός λέει ότι τον παρακολουθούσε μια κυβέρνηση. Το λέω για να καταλάβουμε την υποκρισία».

Ουαί υμίν Συριζαίοι υποκριτές λοιπόν… Κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο νομίζουν ότι έχουμε ασθενή μνήμη…