Στις 15 Ιου­νί­ου 2021 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε δια­δι­κτυα­κά η Τα­κτι­κή Γε­νι­κή Συ­νέ­λευ­ση (ΤΓΣ) των με­λών του ΟΣ­ΔΕΛ, κα­τά την οποία έλαβαν χώ­ρα και οι αρ­χαι­ρε­σί­ες για το νέο Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο και το νέο Επο­πτι­κό Συμ­βού­λιο.

Κα­τά την έναρ­ξη της συ­νε­δρί­α­σης ο πρό­ε­δρος του ΔΣ του Ορ­γα­νι­σμού, εκ­δό­της Αντώ­νης Κα­ρα­τζάς, έκα­νε τον απο­λο­γι­σμό του απερ­χό­με­νου Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου για τα έτη 2018-2020. Ανα­φέρ­θη­κε στα οι­κο­νο­μι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, κα­θώς και στο κοι­νω­νι­κό και πο­λι­τι­στι­κό έρ­γο που υλο­ποιεί ο ΟΣ­ΔΕΛ προς όφε­λος των συμ­βα­σιού­χων του.

Όπως επι­σή­μα­νε ο Πρό­ε­δρος του ΔΣ, η πο­σο­στιαία με­τα­βο­λή στα έσο­δα από την εύ­λο­γη αμοι­βή πα­ρου­σί­α­σε αύ­ξη­ση 159,45% κα­τά την τριε­τία 2018-2020, ενώ στα έσο­δα από την αδειο­δό­τη­ση, το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα, η πο­σο­στιαία με­τα­βο­λή ήταν της τά­ξης του 145,54%. Ο κ. Κα­ρα­τζάς ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στο 2ο και στο 3ο Πρό­γραμ­μα Χο­ρη­γιών, συ­νο­λι­κού ύψους 46.000 ευ­ρώ, που υλο­ποι­ή­θη­καν με επι­τυ­χία το 2018 και το 2019, υπο­στη­ρί­ζο­ντας δρά­σεις που πραγ­μα­το­ποιούν πο­λι­τι­στι­κοί φο­ρείς. Ιδιαί­τε­ρη μνεία έγι­νε στα Προ­γράμ­μα­τα Οι­κο­νο­μι­κής Αρω­γής των συμ­βα­σιού­χων του Ορ­γα­νι­σμού, ύψους 190.000 ευ­ρώ. Αξί­ζει να ανα­φερ­θεί ότι ο ΟΣ­ΔΕΛ, αντι­λαμ­βα­νό­με­νος το βα­ρύ­τα­το πλήγ­μα που δέ­χθη­καν οι δη­μιουρ­γοί από τις συ­νέ­πειες της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, διεύ­ρυ­νε το Β’ Πρό­γραμ­μα Οι­κο­νο­μι­κής Αρω­γής, συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας για πρώ­τη φο­ρά με­τα­ξύ των ωφε­λού­με­νων, εκτός από τους συγ­γρα­φείς, τους με­τα­φρα­στές, τους δη­μο­σιο­γρά­φους και τους αρ­θρο­γρά­φους επι­στη­μο­νι­κών πε­ριο­δι­κών.

Κλεί­νο­ντας, ο Αντώ­νης Κα­ρα­τζάς ανα­φέρ­θη­κε στις έρευ­νες κοι­νής γνώ­μης για τον χώ­ρο του βι­βλί­ου που υλο­ποί­η­σε ο Ορ­γα­νι­σμός, στην ανα­βάθ­μι­ση της βι­βλιο­γρα­φι­κής βά­σης οσ­δέ­λnet, ενώ δεν πα­ρέ­λει­ψε να ση­μειώ­σει και τις ενέρ­γειες που γί­νο­νται στο μέ­τω­πο για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της πει­ρα­τεί­ας στο δια­δί­κτυο, δί­νο­ντας έμ­φα­ση στο Πρό­γραμ­μα Anti-piracy και στην online εφαρ­μο­γή για εκ­δό­τες-συμ­βα­σιού­χους, η οποία αυ­τή τη στιγ­μή βρί­σκε­ται σε πι­λο­τι­κό στά­διο.

Στη συ­νέ­χεια εγκρί­θη­κε ο Διοι­κη­τι­κός Απο­λο­γι­σμός για το έτος 2020. Στα οι­κο­νο­μι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα του έτους 2020 οι συ­νέ­πειες της παν­δη­μί­ας ήταν μει­κτές. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, ενώ ση­μειώ­θη­κε πτώ­ση εσό­δων από το φω­το­τυ­πι­κό χαρ­τί, πα­ρου­σιά­στη­κε αύ­ξη­ση στις έξυ­πνες συ­σκευ­ές. Τα τε­λι­κά έσο­δα εί­ναι αυ­ξη­μέ­να, λό­γω και τι­μο­λο­γή­σε­ων δι­καιω­μά­των πα­λαιό­τε­ρων ετών, με απο­τέ­λε­σμα να επι­τευ­χθεί η κα­λύ­τε­ρη επί­δο­ση από την ίδρυ­ση του Ορ­γα­νι­σμού (3.566.109,44 ευ­ρώ, αύ­ξη­ση δη­λα­δή κα­τά 13,62% σε σχέ­ση με το 2019 που ήταν 3.138.668,74 ευ­ρώ). Αυ­ξη­μέ­νο κα­τά 36%, για το έτος 2020, ήταν και το πο­σό που δια­νε­μή­θη­κε σε πε­ρισ­σό­τε­ρους από 5.000 συγ­γρα­φείς, με­τα­φρα­στές, δη­μο­σιο­γρά­φους και εκ­δό­τες βι­βλί­ων, εφη­με­ρί­δων και πε­ριο­δι­κών. Το πο­σό δια­νο­μής για το 2020 ανέρ­χε­ται σε 1.969.726 ευ­ρώ, ένα­ντι 1.450.933,45 ευ­ρώ το 2019. Το συ­νο­λι­κό πο­σό που δια­νε­μή­θη­κε και που πε­ρι­λαμ­βά­νει και εκ­κα­θα­ρί­σεις πο­σών δια­νο­μής προη­γου­μέ­νων ετών ανέρ­χε­ται σε 2.052.508,00 ευ­ρώ, ένα­ντι 1.723.124,52 ευ­ρώ το 2019.

Αρ­νη­τι­κή εξέ­λι­ξη, με ση­μα­ντι­κές επι­πτώ­σεις στα προ­γράμ­μα­τα κοι­νω­νι­κής αρω­γής και πο­λι­τι­στι­κών χο­ρη­γιών, απο­τέ­λε­σε η ει­σή­γη­ση του Ορ­γα­νι­σμού Πνευ­μα­τι­κής Ιδιο­κτη­σί­ας (ΟΠΙ) προς την Υπουρ­γό Πο­λι­τι­σμού κ. Λί­να Μεν­δώ­νη, τον Ιού­νιο του 2020. Στην εν λό­γω ει­σή­γη­ση, ο ΟΠΙ, έκρι­νε ότι ο ν. 4481/2017 δεν ανα­γνω­ρί­ζει στους Ορ­γα­νι­σμούς Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης (ΟΣΔ) τη δυ­να­τό­τη­τα να χρη­μα­το­δο­τούν κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­στι­κές δρά­σεις από τα έσο­δά τους. Ο ΟΣ­ΔΕΛ, σε­βό­με­νος τον θε­σμι­κό ρό­λο του ΟΠΙ, προ­χώ­ρη­σε τον Ιού­νιο του 2020, στην ανα­στο­λή όλων των πο­λι­τι­στι­κών, εκ­παι­δευ­τι­κών και κοι­νω­νι­κών προ­γραμ­μά­των, που εί­χαν σχε­δια­στεί για το 2020, και που συ­στη­μα­τι­κά υλο­ποιεί από ιδρύ­σε­ώς του, προς όφε­λος των συμ­βα­σιού­χων του, αλ­λά και του κοι­νω­νι­κού συ­νό­λου εν γέ­νει.

Ο ΟΣ­ΔΕΛ αντι­λαμ­βα­νό­με­νος τη δυ­σχε­ρή θέ­ση των δη­μιουρ­γών, η οποία επι­δει­νώ­θη­κε έτι πε­ραι­τέ­ρω από τις συ­νέ­πειες της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, ανα­ζή­τη­σε εντα­τι­κά, εναλ­λα­κτι­κή λύ­ση για να προ­χω­ρή­σει η υλο­ποί­η­ση του Β’ Προ­γράμ­μα­τος Οι­κο­νο­μι­κής Αρω­γής. Η λύ­ση που προ­κρί­θη­κε, με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη του ΟΠΙ, εί­ναι η χρη­μα­το­δό­τη­ση του εν λό­γω Προ­γράμ­μα­τος από τα πα­ρα­γρα­φέ­ντα πο­σά, δη­λα­δή τα πο­σά, τα οποία εάν πα­ρέλ­θουν δέ­κα χρό­νια από το έτος δια­νο­μής και δεν ει­σπρα­χθούν, πα­ρα­γρά­φο­νται. Η εκτα­μί­ευ­ση του πο­σού ανά δι­καιού­χο ολο­κλη­ρώ­θη­κε τον Ιού­νιο του 2021.

Η ΤΓΣ ενέ­κρι­νε επί­σης τον ισο­λο­γι­σμό, τα απο­τε­λέ­σμα­τα χρή­σης και την έκ­θε­ση δια­φά­νειας 2020 (για το έτος 2019). Τέ­λος προ­χώ­ρη­σε στην έγκρι­ση του Προ­γραμ­μα­τι­σμού και του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το έτος 2021, μία χρο­νιά κα­τά την οποία ο Ορ­γα­νι­σμός, λό­γω της συ­γκυ­ρί­ας, θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πος με ση­μα­ντι­κές προ­σκλή­σεις. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, οι επι­χει­ρη­σια­κοί στό­χοι για το 2021 δια­μορ­φώ­νο­νται ως εξής:

1. Αύ­ξη­ση εσό­δων-ανά­πτυ­ξη νέ­ων πη­γών εσό­δων

Στην εύ­λο­γη αμοι­βή θα επι­διω­χθεί η εξα­σφά­λι­ση ικα­νο­ποι­η­τι­κού πο­σο­στού στην ορι­στι­κή κα­τα­νο­μή εσό­δων εύ­λο­γης αμοι­βής 2% (κι­νη­τά, τα­μπλέ­τες, υπο­λο­γι­στές) και θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν έλεγ­χοι σε εται­ρί­ες για τον εντο­πι­σμό απο­κρυ­βεί­σας ύλης.

Στον το­μέα της αδειο­δό­τη­σης οι στό­χοι εί­ναι οι εξής: α) ανά­πτυ­ξη της αδειο­δό­τη­σης στους το­μείς των προ­γραμ­μά­των διά βί­ου μά­θη­σης, e-learning, Tύ­που και επι­χει­ρή­σε­ων, β) εν­σω­μά­τω­ση της Οδη­γί­ας (ΕΕ) 790/2019 για τα πνευ­μα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα στην ενιαία ψη­φια­κή αγο­ρά, γ) βελ­τί­ω­ση της νο­μο­θε­σί­ας στην Κύ­προ και υιο­θέ­τη­ση θε­σμι­κού πλαι­σί­ου εύ­λο­γης αμοι­βής και αδειο­δό­τη­σης του χώ­ρου της εκ­παί­δευ­σης, κα­θώς και επέ­κτα­ση των συμ­βά­σε­ων στην τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση, δ) επέ­κτα­ση της άδειας για το δι­καί­ω­μα με­τά­δο­σης ή ανα­με­τά­δο­σης έρ­γων του λό­γου ή επι­στή­μης μέ­σω οπτι­κο­α­κου­στι­κών μέ­σων (ρα­διο­φω­νία, τη­λε­ό­ρα­ση κλπ.). Να ση­μειώ­σου­με ότι το πρό­γραμ­μα αδειο­δό­τη­σης της απο­δελ­τί­ω­σης βρί­σκε­ται σε πλή­ρη ανά­πτυ­ξη, εντάσ­σο­ντας τον δη­μό­σιο το­μέα και τις εται­ρί­ες επι­κοι­νω­νί­ας και δη­μο­σί­ων σχέ­σε­ων στην υπη­ρε­σία αυ­τή. Πα­ράλ­λη­λα, εί­ναι στο τε­λι­κό στά­διο επι­λο­γής ορι­στι­κού ανα­δό­χου, ο δια­γω­νι­σμός της προ­κή­ρυ­ξης έρ­γου από την Κοι­νω­νία της Πλη­ρο­φο­ρί­ας ΑΕ για την κά­λυ­ψη των ανα­γκών επι­κοι­νω­νί­ας των Υπουρ­γεί­ων, στις οποί­ες προ­βλέ­πε­ται και η από­κτη­ση άδειας του ανα­δό­χου από τον ΟΣ­ΔΕΛ για την ανα­πα­ρα­γω­γή απο­κομ­μά­των Τύ­που.

Όσον αφο­ρά τον δη­μό­σιο δα­νει­σμό, ανα­μέ­νε­ται η ολο­κλή­ρω­ση του νο­μο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου για τον κα­θο­ρι­σμό και την κα­τα­βο­λή της αμοι­βής που θα κα­τα­βά­λει το κρά­τος στους δη­μιουρ­γούς μέ­σω του ΟΣ­ΔΕΛ. Πα­ράλ­λη­λα, θα επι­διω­χθεί η σύ­να­ψη συμ­βά­σε­ων με ιδιω­τι­κές βι­βλιο­θή­κες, που ανή­κουν σε συλ­λό­γους, ενώ­σεις, εται­ρί­ες, κτλ.

2. Πε­ριο­ρι­σμός των πα­ρά­νο­μων χρή­σε­ων

Με στό­χο τον πε­ριο­ρι­σμό των πα­ρά­νο­μων χρή­σε­ων προ­στα­τευό­με­νων έρ­γων του λό­γου, έμ­φα­ση θα δο­θεί στα εξής: α) υλο­ποί­η­ση ενός εναλ­λα­κτι­κού πε­ριο­ρι­σμέ­νου προ­γράμ­μα­τος λο­γο­κλο­πής, β) πε­ραι­τέ­ρω βελ­τί­ω­ση και από­δο­ση του λο­γι­σμι­κού του Προ­γράμ­μα­τος Anti-piracy για τον πε­ριο­ρι­σμό της δια­δι­κτυα­κής πει­ρα­τεί­ας. Σε σχέ­ση με το πρό­γραμ­μα για τη λο­γο­κλο­πή, προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται η πι­λο­τι­κή εφαρ­μο­γή του για το επό­με­νο διά­στη­μα. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι η συν­δρο­μή των εκ­δο­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων θα έχει κα­θο­ρι­στι­κή ση­μα­σία για τη δια­μόρ­φω­ση μί­ας ολο­κλη­ρω­μέ­νης ει­κό­νας σε σχέ­ση με το φαι­νό­με­νο της λο­γο­κλο­πής στο ελ­λη­νι­κό δια­δί­κτυο. Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση, το ζή­τη­μα της λο­γο­κλο­πής θα εί­ναι από τα πρώ­τα θέ­μα­τα που θα απα­σχο­λή­σουν την επι­τρο­πή που θα απαρ­τί­ζε­ται από εκ­δό­τες Τύ­που και θα συ­γκρο­τη­θεί στον ΟΣ­ΔΕΛ μέ­σα στους επό­με­νους μή­νες.

3. Υπο­στή­ρι­ξη κοι­νω­νι­κών και πο­λι­τι­στι­κών δρά­σε­ων

Ο Ορ­γα­νι­σμός, στο πλαί­σιο της απο­στο­λής του και εντός νο­μο­θε­τι­κού πλαι­σί­ου, θα συ­νε­χί­σει τον σχε­δια­σμό και την υλο­ποί­η­ση κοι­νω­νι­κών και πο­λι­τι­στι­κών δρά­σε­ων προς όφε­λος των συμ­βα­σιού­χων του. Συ­γκε­κρι­μέ­να προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται για το 2021: α) ολο­κλή­ρω­ση του Γ’ Προ­γράμ­μα­τος Οι­κο­νο­μι­κής Αρω­γής συγ­γρα­φέ­ων, με­τα­φρα­στών, δη­μο­σιο­γρά­φων και αρ­θρο­γρά­φων επι­στη­μο­νι­κών πε­ριο­δι­κών, β) βελ­τι­στο­ποί­η­ση των υπη­ρε­σιών της βι­βλιο­γρα­φι­κής βά­σης οσ­δέ­λnet, γ) υλο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος ερευ­νών για τον κλά­δο του βι­βλί­ου. Επί­σης ο ΟΣ­ΔΕΛ προ­τί­θε­ται μέ­σα στο επό­με­νο διά­στη­μα να σχε­διά­σει και να ενι­σχύ­σει δρά­σεις για την υπο­στή­ρι­ξη του Τύ­που, αντα­πο­κρι­νό­με­νος στις ανά­γκες των δη­μο­σιο­γρά­φων και των εκ­δο­τών Τύ­που, όπως αυ­τές δια­μορ­φώ­νο­νται στο νέο ψη­φια­κό πε­ρι­βάλ­λον και ενό­ψει της εν­σω­μά­τω­σης της Οδη­γί­ας.

Νέο Δ.Σ. και Εποπτικό Συμβούλιο

Από τις αρχαιρεσίες, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, προέκυψαν το νέο 12μελές Διοικητικό Συμβούλιο και το νέο 3μελές Εποπτικό Συμβούλιο του ΟΣΔΕΛ. Η θητεία αμφοτέρων είναι τριετής. Σημειώνουμε ότι εφέτος για πρώτη φορά ο Οργανισμός, με στόχο την εκπροσώπηση όλων των συμβασιούχων του στα διοικητικά όργανα, συμπεριέλαβε την επαγγελματική ομάδα των δημοσιογράφων, καθώς και την επαγγελματική ομάδα των εκδοτών έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, μεταξύ των ομάδων των συνεταίρων του Οργανισμού -μαζί με τις ομάδες των συγγραφέων και των εκδοτών- προβλέποντας μία θέση για δημοσιογράφο και μία για εκδότη στο ΔΣ.

Η σύνθεση του νέου ΔΣ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά και τη συγκρότηση σε σώμα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιουνίου, είναι η εξής:

Πρόεδρος: Αντώνης Χ. Καρατζάς, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη

Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, συγγραφέας

Γραμματέας: Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας

Ταμίας: Μαριλένα Πανουργιά, Εκδόσεις Ίκαρος

Μέλη: Κώστας Δαρδανός, Εκδόσεις Gutenberg, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, Εκδόσεις Μίνωας, Σωτήρης Μπέσκος, εκδότης ηλεκτρονικού Τύπου, OpinionPost SA, Ανδρέας Παναγόπουλος, δημοσιογράφος, Γιώργος Πασχαλίδης, Εκδόσεις Broken Ηill Publishers Ltd, Κλαίτη Σωτηριάδου, συγγραφέας-μεταφράστρια, Βάσιας Τσοκόπουλος, συγγραφέας-ιστορικός, Θεόδωρος Φορτσάκης, συγγραφέας-καθηγητής Πανεπιστημίου.

Το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελείται από τρία μέλη, έναν δημιουργό, έναν εκδότη και το τρίτο μέλος μπορεί να είναι είτε δημιουργός, είτε εκδότης. Ο ρόλος του Εποπτικού Συμβουλίου περιλαμβάνει τον έλεγχο των πράξεων του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και την τήρηση των διατάξεων του Καταστατικού και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

Η σύνθεση του νέου Εποπτικού Συμβουλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις αρχαιρεσίες, είναι η εξής:

Εύη Γαλάνη, συγγραφέας-δικηγόρος

Φαίδων-Γρηγόριος Κυδωνιάτης, Εκδόσεις Ευρασία

Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας.