Οργή Άγκυρας για το αμερικανικό «like» στο Τwitter

18

Την άμεση αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το «like» που έκανε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Twitter σ’ ένα μήνυμα που έγραφε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια πολιτική σκηνή χωρίς τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί», τον επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος ο οποίος αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα υγείας. 

Με δηλώσεις και αναρτήσεις τους στο Twitter τόσο ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Φαχρετίν Αλτάν, όσο και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ καταδίκασαν το «like» και έκαναν λόγο για αμερικανική παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Ομέρ Τσελίκ έγραψε στο Twitter: «Καταδικάζουμε έντονα το “like” της αμερικανικής πρεσβείας για την υγεία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο είναι και απαράδεκτο ανθρωπιστικά και ενάντια στις διπλωματικές πρακτικές».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνηση ως προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της Τουρκίας και κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα να διερευνήσουν το περιστατικό.

Μετά τη διαμαρτυρία, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία αναγκάστηκε να ζητήσει  συγγνώμη στο Twitter. «Νωρίτερα σήμερα ο λογαριασμός της πρεσβείας μας στο Twitter έκανε “like” σε μια άσχετη καταχώριση κατά λάθος. Εκφράζουμε τη λύπη μας για το λάθος και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε σύγχυση», ανέφερε. Το “like” αφαιρέθηκε επίσης από τη σελίδα της πρεσβείας.

Σημειώνεται ότι ο Μπαχτσελί είναι ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), κόμμα που είναι σύμμαχος του κόμματος AKPτου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τα δύο κόμματα είχαν πέρυσι συμμαχήσει στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές και έχουν την πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Πηγή: Anadolu

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr