Η Κουμουνδούρου επιδιώκει εκδίωξη στελεχών και επαναστελέχωση με «δικά μας παιδιά».

 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

 

Καταφανείς προθέσεις –χωρίς να αποκλείουν και το οργανωμένο σχέδιο–  πλήρους απαξίωσης ή ακόμα και «διάλυσης» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από την αντιπολίτευση διαβλέπουν παράγοντες της υπηρεσίας, πίσω από την εμμονή στις αναπαραγωγές σεναρίων περί καταστροφής στοιχείων σχετικών με την υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη από στελέχη της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «m», θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η αξιωματική αντιπολίτευση να σχεδιάζει κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον της ΕΥΠ με αφορμή την υπόθεση Ανδρουλάκη και παρότι το σοβαρό αυτό θέμα έχει πάρει τον δρόμο της πολιτικής και θεσμικής διερεύνησης μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής. Εντούτοις, στελέχη της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας εκτιμούν –όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο καθώς έχουν αντιληφθεί συγκεκριμένες κινήσεις– ότι εξυφαίνεται σχέδιο πλήρους απαξίωσής της, που δεν αποκλείει ακόμα και την πλήρη αποδυνάμωσή της με απώτερο στόχο την εκδίωξη στελεχών και την επαναστελέχωσή της με πρόσωπα που πρόσκεινται σε συγκεκριμένους μηχανισμούς μέσω της συνδικαλιστικής οδού.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκτός από τις σχετικές ενδείξεις των στελεχών της ΕΥΠ, βασίζεται και στους παρακάτω παράγοντες:

1 Στο γεγονός ότι –όπως έδειξαν και οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις– η υπόθεση Ανδρουλάκη δεν είχε τα ανάλογα πολιτικά οφέλη όχι μόνο για τον ίδιον, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εκμεταλλεύτηκε τη φυσική απουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή αλλά και προσπάθησε να σηκώσει αντικυβερνητική παντιέρα στην οποία θα φαίνεται να πρωτοστατεί και να εκπροσωπεί το κεντροαριστερό κοινό.

2 Στην εμμονή ορισμένων στελεχών στα ακραία σενάρια διάλυσης της ΕΥΠ. Παράδειγμα, η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που προκάλεσε, μάλιστα, και σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. Ο κ. Πολάκης είχε αναρτήσει ότι προσυπέγραφε την πρόταση του καθηγητή Ακρίτα Καϊδατζή, ο οποίος υποστήριζε τη διάλυση της ΕΥΠ και τη συνακόλουθη απόλυση όλων των υπαλλήλων. Η Ν.Δ., στη σχετική ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση αποτελούσε εξειδίκευση της στρατηγικής που είχε ξεδιπλώσει ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην «ΕφΣυν» υπό τον τίτλο: «Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία».

3 Στην αυξανόμενη τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορία πληροφοριών αλλά και δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα ονόματα που είναι ήδη γνωστά, πριν από τρεις ημέρες –συμπτωματικά (;) σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του σεναρίου περί καταστροφής στοιχείων από την ΕΥΠ– προστέθηκαν και αυτά του Σπύρου Σαγιά (γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και του Στέργιου Πιτσιόρλα (προέδρου ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υφυπουργού Ανάπτυξης).

4 Στο γεγονός ότι η ίδια η πολιτική ηγεσία, λόγω της φύσης αυτών των υποθέσεων, δεν μπορεί να λαμβάνει επίσημη θέση. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν εμμονικά να ζητούν δημόσια απάντηση στο ερώτημα «γιατί παρακολουθήθηκε ο Ανδρουλάκης», γνωρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κληθεί να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν. Στη βάση αυτής της τακτικής, κινείται και το τελευταίο σενάριο που ειδε το φως της δημοσιότητας πριν από τρεις ημέρες από την «ΕφΣυν».

Το σενάριο αυτό ήθελε να βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση καταστροφής στοιχείων που έχουν σχέση με υποκλοπές από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επρόκειτο για στοιχεία που διαχειρίζεται το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας που εντάσσεται στην ΕΥΠ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ολγα Γεροβασίλη μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη επισκέφθηκαν, «αιφνιδιαστικά», όπως τονίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ –προφανώς με σκοπό τη δραματοποίηση– τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, διέψευσε κατηγορηματικά το σενάριο περί καταστροφής υλικού. Οι δύο εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να αποδέχονται τη διάψευση. Εντούτοις, η διάψευση δεν υιοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα Μέσα που πρόσκεινται σε αυτόν, τα οποία συνέχισαν να επιμένουν ενώ η χθεσινή συνέχεια του θέματος επικεντρώθηκε στην αναστάτωση που προκάλεσε το «αποκαλυπτικό» δημοσίευμα στο εσωτερικό της ΕΥΠ και στους υπαλλήλους της.

Οι πληροφορίες του «m» αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει καταστροφή στοιχείων από καταχωρισμένη υποκλοπή για τον απλό λόγο ότι «όποιος το κάνει είναι σαν να σκάβει τον λάκκο του». Σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανήματος, ουδείς μπορεί να διαγράψει το οποιοδήποτε στοιχείο πριν από την παρέλευση δύο ετών. Κάτι τέτοιο θα γινόταν αμέσως αντιληπτό από οποιονδήποτε έλεγχο της ΑΔΑΕ ενώ πρακτικά το ίδιο το μηχάνημα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.