Επικίνδυνα «παιχνίδια» της Αγκυρας υποπτεύονται οι ελληνικές Αρχές πίσω από την περίεργη υπόθεση των εγκλωβισμένων στη νησίδα του Εβρου.

 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

 

Το σενάριο της οργανωμένης προβοκάτσιας από την πλευρά της Τουρκίας, το οποίο μπολιάστηκε με υπερβολικό συναισθηματισμό και γι’ αυτό γκρεμίστηκε γρήγορα, εξετάζουν οι ελληνικές Αρχές σχετικά με την περίεργη υπόθεση των εγκλωβισμένων μεταναστών στη νησίδα στον Εβρο. Δεν αποκλείουν δε την ώθηση της Ελλάδας για άμεση παρέμβαση σε περιοχή εκτός δικαιοδοσίας της με σκοπό να θεωρηθεί «εισβολή σε ξένο έδαφος».

Μια υπόθεση που κυριάρχησε στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και κορυφώθηκε ανήμερα της Παναγίας. Τις ώρες που η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας έστελνε μηνύματα ενότητας από τα ελληνικά νησιά και η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετούσε κάθε ακρότητα που εκστομιζόταν από περίεργες και ύποπτες πηγές εις βάρος της χώρας.

«Οι χρήστες στα social media μπορείτε να γράφετε ό,τι ανοησία θέλετε, αλλά όταν αυτή γίνεται πολιτική θέση που εκθέτει τη χώρα, τα πράγματα αλλάζουν», είπε με αρκετή ένταση στη φωνή του ένας επιτελικός αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ανήμερα της Παναγίας συμμετείχε στον συντονισμό της επιχείρησης εντοπισμού της ομάδας των προσφύγων/μεταναστών (ουδείς γνωρίζει την ακριβή τους ιδιότητα), για την οποίαν ακούστηκαν πολλά και ιδιαιτέρως φορτισμένα, για να εντοπιστεί, τελικά, νωρίς το βράδυ Δεκαπενταύγουστου υπό διαφορετικές συνθήκες από αυτές που δραματικά περιγράφονταν τις προηγούμενες ημέρες και ώρες.

Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Νότης Μηταράκης, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter: «Η @hellenicpolice βρήκε σε ελληνικό έδαφος τους 38 μετανάστες, 4 χλμ. νοτιότερα της νησίδας στον #Εβρο, καθώς και μία βάρκα που τους μετέφερε. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δηλώνουν Σύριοι και η έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο».

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. –μία από τις αρκετές που εκδόθηκαν το τελευταίο τριήμερο για το θέμα– ανέφερε: «Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών. Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Είχαν προηγηθεί έρευνες, οι οποίες όμως είχαν αποβεί άκαρπες –χωρίς να έχει εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία– καθώς όλα τα στοιχεία που διέθεταν οι ελληνικές αρχές κατηύθυναν σε περιοχή που δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Απεναντίας, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ανήκε σε τουρκική ενώ, σύμφωνα με κάποιες άλλες, η νησίδα –κανείς δεν ξέρει αν είναι εντός του ποταμού Εβρου, στον οποίον δεν υπάρχουν νησίδες– ανήκε σε περιοχή τριεθνούς καθεστώτος ευθύνης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας. Μύλος…

 

Τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης

Στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των ερευνών τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης ήταν τα ακόλουθα:

* Κυριαρχία της συγκλονιστικής ανθρώπινης ιστορίας ότι μεταξύ των βασανισμένων ανθρώπων βρισκόταν και μία μητέρα που είχε χάσει το ένα της παιδί από τσίμπημα σκορπιού και το διατηρούσε άταφο μέσα στο νερό του ποταμού για να αποφύγει τη σήψη. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί…

* Εκκλήσεις από διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προς την Ελλάδα και την Τουρκία να αναλάβουν δράση για τη «διάσωση των προσφύγων» χωρίς καμία από αυτές, όμως, να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του χαρακτήρα και του καταστατικού ρόλου που έχουν και για τον οποίον επιχορηγούνται. Ομοίως και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία καλούσε την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν στη διάσωση των ανθρώπων, χωρίς όμως η ίδια να αναλάβει κάποια ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Στο ίδιο πνεύμα και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καθώς και η Human Rights 360.

* Πανταχόθεν εργαλειοποίηση του θέματος εμφορούμενη από ακραία αντιπολιτευτικά συναισθήματα όχι μόνο από χρήστες των social media, στα οποία η ικανότητα αξιολόγησης κάθε πληροφορίας είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη, ιδίως όταν κυριαρχεί συναισθηματική ένταση, όπως η διακινούμενη πληροφόρηση περί άταφου παιδιού. Τον χορό έσυραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Παράδειγμα ο Νίκος Παππάς που ανήρτησε: «Ανήμερα της Παναγίας που οι οικογένειες σμίγουν απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας και τα σπίτια γεμίζουν από τις παραδόσεις κάθε τόπου από αγάπη κι ανθρωπιά, σε μια βραχονησίδα στον Εβρο, μια μάνα αναγκάστηκε να “διατηρήσει” τη σωρό του παιδιού της στο ποτάμι. Στερεύουν τα λόγια…» Πέραν την ανορθογραφίας (σωρός), η ανάρτηση από πρώην κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που επεδίωξε, μάλιστα, να αναμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστικά διασταύρωσης και σχετικής πολιτικής επιφύλαξης.

* Ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ επιδόθηκαν σε άγονο ανταγωνισμό, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και τα πιο έγκυρα διεθνή ΜΜΕ πλήττονται από τον άκρατο μεταξύ τους ανταγωνισμό και παρασύρονται από τους χειμάρρους της αναλήθειας που κατακλύζουν τα social media. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 ανακάλυψε μέχρι και ανταλλαγή πυρών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων ώστε «οι Τούρκοι να επαναφέρουν τους ανθρώπους στην αρχική νησίδα που ήταν σε ελληνικό έδαφος ενώ οι Ελληνες προσπάθησαν να σπρώξουν τους ανθρώπους σε τουρκικό έδαφος». Το έγκυρο και ιστορικό γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ξεπέρασε κάθε φαντασία μέσω του ανταποκριτή του στην Ελλάδα. Θεωρώντας δεδομένο τον θάνατο του κοριτσιού, της Μαρίας Α., 5,5 ετών, αναφέρει: «Ξανά και ξανά πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τον Εβρο από την Τουρκία με προορισμό την ΕΕ. Και ξανά και ξανά εμπόδιό τους είναι η βία των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας. Η βία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα. Πρόκειται για ένα έγκλημα που καλύπτουν ανεξαιρέτως όλα τα κράτη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την περιοχή γύρω από τον Εβρο σε στρατιωτική ζώνη. Ακόμη και σε δημοσιογράφους και δικηγόρους απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή».

 

Ολες οι φωνές σίγησαν

Στο μεταξύ, όλες οι φωνές σίγησαν όταν το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι οι άνθρωποι αυτοί, στις πλάτες των οποίων παίχτηκαν τόσα περίεργα και ύποπτα παιχνίδια, εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές καθώς ενώ επί ημέρες ήταν εγκλωβισμένοι και ακίνητοι, μέσα σε πολύ λίγες ώρες βρέθηκαν 4 χιλιόμετρα εντός της ελληνικής επικράτειας και μάλιστα με μια διόλου ταλαιπωρημένη –όπως διακρίνεται στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν– φουσκωτή βάρκα εξαιρετικά μειωμένης αντοχής. Οσο για την υπόθεση με το νεκρό κορίτσι, ειπώθηκε ότι «τελικά τάφηκε στον Εβρο». Και όλοι σταμάτησαν να ασχολούνται…

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν οι μέχρι χθες “ανύπαρκτοι” που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Εβρο», σχολιάζουν σε κοινή δήλωσή τους οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά, θέτοντας ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Ειδικότερα, οι τομεάρχες Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η βουλευτής Εβρου του κόμματος ρωτούν την κυβέρνηση «πώς εξηγεί την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛ.ΑΣ., διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα». Ρωτούν επίσης αν «θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news» ή «θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες». Επιπλέον, οι αρμόδιοι τομεάρχες και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την κυβέρνηση αν έχει προβεί «σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα». «Θα θέσει επιτέλους ως προτεραιότητα για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης τις αποφάσεις του Συμφώνου του Μαρακές του ΟΗΕ που προβλέπουν αναλογική κατανομή προσφύγων και νόμιμες ασφαλείς διόδους για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες έχει ευθύνη και η ΕΕ;» σημειώνουν. Καταληκτικά, «υπενθυμίζουν» στην κυβέρνηση «τις υποχρεώσεις της από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece» και την καλούν, όπως προσθέτουν, «να μη διασύρει το όνομα της πατρίδας μας και στον τομέα αυτόν, όπως όλες τις προηγούμενες ημέρες με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων».

 

Ενα νεκρό παιδί σε τουρκικό έδαφος

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νότη Μηταράκη, που έγιναν χθες το μεσημέρι, από καταθέσεις προκύπτει ότι πράγματι υπάρχει ένα νεκρό παιδί σε τουρκικό έδαφος. Ο υπουργός είπε ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου «ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».