Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έλεγε ο Πλάτωνας, του οποίου τα γραπτά αποτέλεσαν- και αποτελούν- οδηγό για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει, από τις πρώτες ημέρες, ότι ενστερνίζεται τα λόγια του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου.

Καλή προετοιμασία, δουλειά και οραματικό σχέδιο είναι οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται η νέα κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως πολλοί ομολογούν, είναι η πρώτη φορά κατά την οποία μια κυβέρνηση αφενός κάνει με το καλημέρα περισσότερα πράγματα απ΄ όσα προεκλογικά είχε δεσμευθεί, αφετέρου είναι έτοιμη με συναινέσεις, νέο ήθος και νέο πολιτικό πολιτισμό να γίνει κυβέρνηση των πολλών. Μια κυβέρνηση για όλους τους Ελληνες.

Διά του λόγου το ασφαλές, αξίζει να σταθεί κανείς στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για το πως αντιλαμβάνεται την πολιτική και ποιο είναι το οραματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Εσωτερικών αναλύει τις προτεραιότητες του υπουργείου του και για το πως θα γίνει πράξη η ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο νέο εκλογικό νόμο, που το επόμενο διάστημα θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει: “Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η απλή αναλογική όχι μόνο δεν είναι λύση αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας στη χώρα. Θα προχωρήσουμε σε ουσιαστική συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του. Είναι ευθύνη όλων να συνδράμουν. Ιδιαίτερα τα κόμματα που θέλουν να διεκδικούν την εξουσία οφείλουν να ξεφύγουν από την εμμονή της απλής αναλογικής. Και ασφαλώς περιμένω ότι η διάταξη που αφορά το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν, θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους”.

Στη συνέχεια εξηγεί τι εννοεί όταν συχνά μιλάει για εθνική αυτοπεποίθηση.

“Για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της Ελλάδας απαιτείται αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού” υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών και προσθέτει: “Να ξανααισθανθούμε έμπνευση, δημιουργικότητα, υπερηφάνεια για την πατρίδα μας. Τα 200 χρόνια από την επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους είναι μια μεγάλη εγερτήρια πρόκληση, δίπλα στα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, που κράτησε ελεύθερη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Δύο φωτεινοί φάροι, δύο επέτειοι, που σηματοδοτούν τη μοναδική διεθνή υπόσταση της Ελλάδας και το ιστορικό, αξιακό και πολιτιστικό της κεκτημένο. Είναι αναφορές στις οποίες συναντάται ο πατριωτισμός με τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτές οι ιδέες, αυτά τα σύμβολα, ενώνονται με το σχέδιο και τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δημιουργούν αισιοδοξία στους Έλληνες. Σκληρή, μεθοδική δουλειά με αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πολιτική που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες”.

** Το αρχαίο ρητό «αρχή ήμισυ παντός» το συναντάμε και στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, αλλά και σε πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς. Ωστόσο οι περισσότεροι συγγραφείς το αποδίδουν στον Πλάτωνα.