Όψιμη, υποκριτική και προκλητική ανησυχία από τις Βρυξέλλες

120
Πληρωμένη απάντηση

ΒΓΗΚΕ «ο γνωστός άγνωστος» αξιωματούχος των Βρυξελλών για να εκφράσει ανωνύμως την «ανησυχία» του για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Όπως επίσης για το «αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ αφού π.χ. η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 7%-μετά την ανακοίνωση των μέτρων-φτάνοντας στο 3,582%. Ή αφού ακόμα και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεση του για τις παροχές της κυβέρνησης, μιλά για «υπέρβαση». Καθώς κοστολογεί τα κυβερνητικά μέτρα 1.271, δις έναντι των 1.140 δις που τα έχει κοστολογήσει ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα. 131 εκατομμύρια υπέρβαση. Και μέσα στην «ανησυχία» του, αφήνει να εννοηθεί, ότι οι θεσμοί μπορεί και να σκεφθούν μέτρα. Όπως π.χ. το μπλόκο στην μερική αποπληρωμή του ελληνικού δανείου από το ΔΝΤ. Η «απειλή» είναι σαφής: Δεν θα απαλλαγείτε από το ΔΝΤ…

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ είναι όψιμη. Όσο και υποκριτική. Οι προθέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης Τσίπρα, ήταν σαφείς εδώ και καιρό στους δανειστές. Οι οποίοι σκοπίμως και για πολιτικούς λόγους, δεν αντέδρασαν, όταν θα είχε κάποιο νόημα, εφόσον έβλεπαν «κίνδυνο εκτροχιασμού» της ελληνικής οικονομίας, από την ξέφρενη παροχολογία της κυβέρνησης. Και δεν αντέδρασαν, όπως δεν αντέδρασαν και σε άλλες, πρόσφατες, «τυχοδιωκτικές πιρουέτες» του Α. Τσίπρα. Προφανώς επειδή η ανοχή τους στο delivery boy των επιθυμιών τους, ήταν μεγάλη. Αλλά και επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιτική κρίση και ψάχνοντας το νέο βηματισμό της, δεν ήθελε αναταράξεις πριν από τις ευρωεκλογές.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά αντέδρασαν, έστω με τον τρόπο που αντέδρασαν. Ίσως γιατί βλέπουν, ότι ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση του «το παρά έκαναν». Η ουσία όμως, δεν αλλάζει. Η αντίδραση τους παραμένει όψιμη και προσχηματική. Και το χειρότερο: Με τα μέτρα που επισείουν, δεν απειλούν την απερχόμενη κυβέρνηση. Απειλούν την επερχόμενη. Κι αυτό εκτός από άδικο, είναι και προκλητικό.