fbpx

Οποιος έχει τη μύγα… ΚΑΝΕΙ SLAPP

by pavlos

Με μια πρωτοφανή και άγαρμπη επιχείρηση φίμωσης της εφημερίδας «tomanifesto» ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα επιδιώκει –με εξώδικο που μας απέστειλε– τον περιορισμό του ελεύθερου δημοσιογραφικού λόγου. Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς απέστειλε χθες το πρωί εξώδικο (σ.σ.: κατά λάθος το έστειλε στο site, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό) για άρθρο που δημοσιεύθηκε (13/01/2023) στην εφημερίδα μας. Στόχος του εξωδίκου προφανώς είναι η αποσιώπηση των μαρτυρικών καταθέσεων που δεν τον ευνοούν στις δικαστικές του υποθέσεις και η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων ότι δήθεν ο Τύπος τον συκοφάντησε.

Εν προκειμένω καμία συκοφαντία δεν περιέχουν τα άρθρα μας, παρά μόνο καταγραφή των γεγονότων όπως αυτά εκτυλίσσονται στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι όποιες αναφορές βρίσκονται εντός εισαγωγικών. Ως εκ τούτου, σε κανένα δημοσίευμα της εφημερίδας μας δεν αποδίδεται στον κ. Παππά καμία κατηγορία εκ μέρους μας.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο άρθρο της εφημερίδας μας (13/01/2023) αναφέρουμε ακριβώς τα λεχθέντα της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα, η οποία στην κατάθεσή της στο Ειδικό Δικαστήριο έκανε λόγο «για χρήματα που έφευγαν από το γραφείο του Καλογρίτσα για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Παππά».

Με αφορμή το εξώδικο που λάβαμε και τις απειλές εκ μέρους του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, γεννάται το ερώτημα: Πού είναι άραγε οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι και οι δημοσιογραφικές ενώσεις, ειδικά εκείνες που έχουν «κατατάξει τη χώρα μας στη λίστα 108», να προστατεύσουν το λειτούργημά μας από τακτικές SLAPP;

 

Το εξώδικο Παππά

Στο πλαίσιο τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ακολουθεί το κείμενο της εξωδίκου διαμαρτυρίας-πρόσκλησης-δήλωσης του κ. Νίκου Παππά:

Οπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη και εκδικάζεται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ποινική υπόθεση για την αποδιδόμενη σε βάρος μου κατηγορία της παράβασης καθήκοντος τελεσθείσας υπό την ιδιότητά μου ως υπουργού Επικρατείας κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών κατά το έτος 2016, με συγκατηγορούμενο τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα ως συνεργό στην παράβαση αυτή. Στο πλαίσιο της δίκης αυτής, εξετάσθηκε κατά τη συνεδρίαση της 1ηςς Ιανουαρίου 2023 η γραμματέας του προαναφερόμενου επιχειρηματία, Ευθαλία Διαμαντή, η οποία μεταξύ άλλων κατέθεσε γενικά και αόριστα τον ισχυρισμό ότι «ο Χρήστος Καλογρίτσας παρέδιδε τσάντες και φακέλους με μετρητά, τα οποία προορίζονταν για το Κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

 Την επόμενη μέρα, 13η Ιανουαρίου 2023, στην ημερήσια εφημερίδα «tomanifesto», ιδιοκτησίας και εκδόσεως της εταιρείας σας, και δη στο πρωτοσέλιδο αυτής υπήρχε ο τίτλος «Κατάθεση-Βόμβα κατά Παππά από τη γραμματέα του Καλογρίτσα – Εφευγαν λεφτά με βαλίτσες για τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ δίπλα στον τίτλο αυτό τοποθετήθηκε η φωτογραφία μου με συνέπεια να δημιουργείται άμεσα η εντύπωση σε οποιονδήποτε παρατηρούσε το πρωτοσέλιδο αυτό (αφού είναι γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη η ως άνω δίκη) ότι «τα λεφτά με βαλίτσες» αφορούσαν το πρόσωπό μου.

 

Λαμβανομένων υπόψη των κάτωθι σχετικά με την κατάθεση αυτή:

 

α. ότι η μάρτυρας δεν συνέδεσε με μένα τα αναφερόμενα από την ίδια χρηματικά ποσά,

β. ότι ο εκ των συνηγόρων του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου τη 13η Ιανουαρίου 2023 δήλωσε ρητώς προς το Δικαστήριο αυτό ότι η επίμαχη αναφορά της γραμματέως του εντολέως του δεν αφορούσε το πρόσωπό μου,

γ. ότι η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ρητώς ανέφερε ότι η ίδια αναφορά δεν αφορούσε εμένα και

δ. ότι έχω ήδη καταθέσει μήνυση κατά της Ευθαλίας Διαμαντή για τα τελεσθέντα σε βάρος μου ποινικά αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της ψευδούς καταμήνυσης,

 

Επειδή η ανωτέρω καταχώριση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας είναι προδήλως προσβλητική για την τιμή και την υπόληψή μου, αφού με παρουσιάζετε στους αναγνώστες σας ως πολιτικό πρόσωπο που έχει γίνει αποδέκτης χρηματικών ποσών και διαπράττει παράνομες πράξεις και όλα αυτά με σκοπό να πλήξετε την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά μου.

Επειδή η καταχώριση αυτή είναι απολύτως ψευδής και συκοφαντική και συνιστά παράνομη εκ μέρους σας συμπεριφορά. 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ 

Διαμαρτύρομαι για τη δημοσίευση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «tomanifesto» της 13ης Ιανουαρίου 2023 της προαναφερόμενης καταχώρισης, η οποία είναι ψευδής, συκοφαντική και προσβλητική για την προσωπικότητά μου, την τιμή και την υπόληψή μου.

Σας καλώ να αποκαταστήσετε τη σε βάρος μου προσβολή κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου μόνου του ν. 1178/1981 και ειδικότερα:

 

α. Με τη δημοσίευση του ακόλουθου κειμένου στην εφημερίδα σας:

«Ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ‘‘Τοmanifesto’’ της 13ης Ιανουαρίου 2023 που παρουσιάζει τον βουλευτή Νικόλαο Παππά ως αποδέκτη χρηματικών ποσών και σχετιζόμενο με παράνομες πράξεις, δημοσιεύθηκε χωρίς να προηγηθεί ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα και διασταύρωση πληροφοριών, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και δεν σχετίζεται με την προσωπική και ηθική συγκρότηση του ως άνω βουλευτή και ως εκ τούτου δηλώνεται ότι η φράση ‘‘λεφτά με βαλίτσες’’ δεν αφορούσε τον Νικόλαο Παππά και ανακαλείται ως προς αυτόν προσβλητική για την τιμή και υπόληψή του».

 

β. Με την κοινοποίηση προς εμένα του ως άνω κειμένου.

Αλλως σας δηλώνω ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω θα προσφύγω στα αρμόδια Δικαστήρια για την αποκατάσταση της βλάβης που μου προκαλέσατε.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα