Χαμηλότερα από την κυβέρνηση βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο ΟΟΣΑ.

Στο Economic Outlook, ο Οργανισμός εκτιμά μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,1% εφέτος (και 2% το 2020) από 2,3%που είναι η τελευταία πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα βλέπει οριακή άνοδο των επενδύσεων το τρέχον έτος κατά μόλις 1,2% και προειδοποιεί ότι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για την ανταγωνιστικότητα και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για την προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων.

Επιπλέον ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη των εξαγωγών με αύξηση 5,3% εφέτος (από 8,8% πέρσι) και 3,1% το 2020.

Οσον αφορά το πρόσφατο πακέτο παροχών ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως «αποκλίσεις από την πρόσφατη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, θα υπέσκαπταν τα κέρδη στη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας» .

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα μέτρα που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, στο σχέδιο της κυβέρνησης για χαμηλότερα πλεονάσματα (2,5% αντί 3,5%) με εγγύηση 5,5 δις ευρώ σε ειδικό λογαριασμό και σημειώνεται πως «μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα θα έπρεπε να δίνουν προτεραιότητα σε επενδύσεις υποδομών και προσόντων, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών».

Προστίθεται πως τα παραπάνω μέτρα, μαζί με μεγαλύτερη πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, για την ανάπτυξη εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και την ιδιωτικοποίηση κρατικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να περιορίσουν τους φραγμούς στην επιχειρηματικότητα, αλλά και να υποβοηθήσουν τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
Τέλος ο ΟΟΣΑ εκφράζει προβληματισμό για τη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που μπορεί να περιορίζει τα ποσοστά φτώχειας στους εργαζόμενους αλλά ανεβάζει τον κίνδυνο της αδήλωτης εργασίας και της μικρότερης απασχόλησης.

Κώστας Τσαχάκης