Την ολοένα και στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Αγκυρα και Βελιγράδι παρακολουθεί η Αθήνα, η οποία καταγράφει μια σειρά από κινήσεις οι οποίες υπονομεύουν το κλίμα συνεννόησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή σημειώνουν ότι τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα είναι δύο. Το ένα είναι η τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στoυς προέδρους Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία η Αθήνα έμαθε από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πηγές με γνώση του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται αυτού του τύπου οι συνεννοήσεις ανάμεσα σε φιλικές κυβερνήσει ανέφεραν ότι, για παράδειγμα, οι Ισραηλινοί γνωστοποίησαν στην Αθήνα το γεγονός πως ο νέος πρόεδρός τους Ισαάκ Χέρτσογκ συνομίλησε με τον κ. Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στην «Καθημερινή» ότι προ ολίγων ημερών ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Τούρκο πρόεδρο για την ενίσχυση της συνεργασίας Σερβίας – Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Ερσόι πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βελιγράδι μεταξύ 17 και 18 Ιουλίου και κατά τη διάρκεια της παραμονής του έγινε δεκτός από τον Σέρβο πρόεδρο. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας, ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και την ευγνωμοσύνη του προς τον Τούρκο ομόλογό του για την προσωπική του δέσμευση στην ενίσχυση της συνεργασίας Σερβίας – Τουρκίας. Από την προσοχή της Αθήνας δεν διέφυγε ούτε η συμφωνία, κατόπιν πρότασης της τουρκικής πλευράς και αποδοχής από τη σερβική, προκειμένου οι πολίτες των δύο χωρών να ταξιδεύουν μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας μόνο με το δελτίο ταυτότητας. Από την Αθήνα σημειώνεται ακόμα η συμφωνία του Οκτωβρίου του 2019 ανάμεσα στους προέδρους Ερντογάν και Βούτσιτς -κατά την επίσκεψη του πρώτου στο Βελιγράδι- για αμυντική συνεργασία.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που μέσω διαφόρων διαύλων φθάνει στην Αθήνα από το Βελιγράδι μια εξαιρετικά δυσάρεστη ατμόσφαιρα, η οποία έχει ως βασικό επιχείρημα την υπόθεση του Κοσόβου. Πράγματι, η Αθήνα ζυγίζει το διεθνές περιβάλλον αλλά και την ευρύτερη στρατηγική της στα Δυτικά Βαλκάνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, αναβαθμίστηκε πρόσφατα η εκπροσώπηση της Πρίστινα στην Αθήνα. Ωστόσο καθίσταται απολύτωε σαφές ότι η αναγνώριση του Κοσόβου ή όχι δεν συνδέεται με άλλες υποθέσεις. Γι’ αυτό και από την Αθήνα έχει αποσυνδεθεί σαφώς και προς όλες τις κατευθύνσεις η υπόθεση του Κοσόβου με εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλωστε, όντως έχει ήδη από τις αρχές Ιουλίου αναδείξει η «Καθημερινή», στην Αθήνα έχει μελετηθεί επισταμένως η απόφαση 141 της 22ας Ιουλίου 2010 του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που αποσυνδέει ως απολύτου διαφορετικές τις περιπτώσεις Κοσόβου και Κυπριακού.

Από το Βελιγράδι, πάντως, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Κυπριακό ως επιχείρημα το οποίο προβάλλουν προς την Αθήνα προκειμένου να αποθαρρύνουν πιθανές κινήσεις αναγνώρισή του Κοσόβου.