Τις προτάσεις της για τον τρόπο επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων καταθέτει η ΟΛΜΕ επισημαίνοντας ωστόσο πως η απόφαση για τον τρόπο και τις συνθήκες της επαναλειτουργίας ανήκουν ασφαλώς στους ειδικούς επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ομοσπονδίας, προτείνει η προαγωγή των μαθητών στα Γυμνάσια και στην Α’ και Β’ Λυκείου να γίνει χωρίς εξετάσεις -όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν- λαμβάνοντας υπόψιν το μέσο όρο των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων.

Για την Γ’ Λυκείου, η ΟΛΜΕ προτείνει περαιτέρω μείωση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων “σύμφωνα με τα δεδομένα της ύλης που είχε παραδοθεί έως στις 10 Μαρτίου στα περισσότερα σχολεία της χώρας (ή στο μέσο όρο των σχολείων της χώρας) και στη συνέχεια να υπάρξει μέριμνα ώστε η διδασκαλία να ξεκινήσει από τα Λύκεια εκείνα που είναι κάτω από την εξεταστέα ύλη και σε επόμενο χρόνο στα υπόλοιπα σχολεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των επαναλήψεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν ρητές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, σαφής καθορισμός όλων των κανόνων ασφαλείας, διάθεση του αναγκαίου υγειονομικού υλικού αλλά και προσωπικού για την απολύμανση και τον καθαρισμό των χώρων”.

Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως “η επαναλειτουργία των σχολείων για τις τάξεις των Γυμνασίων καθώς και για την Α και Β τάξη των Λυκείων πέρα από τους περιορισμούς και τις αντικειμενικές δυσκολίες που επιβάλλει η ανάγκη αυστηρής τήρησης των κανόνων ασφαλείας, δεν είναι παιδαγωγικά και λειτουργικά αποτελεσματική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και με ενδεχόμενη 15ημερη παράταση του διδακτικού έτους –ακόμη και αν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά την 10η/5/2020- οι συνολικές ώρες δια ζώσης διδασκαλίας τόσο για τα Γυμνάσια όσο και για την Α και Β Λυκείου θα είναι ελάχιστες”.

Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά ειδικές άδειες για όσους εκπαιδευτικούς νοσήσουν και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. “Για λόγους ασφαλείας και πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού πρέπει άμεσα να θεσπιστούν ειδικές άδειες ασθενείας για όσους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, νοσήσουν, επιπλέον των προβλεπόμενων, με ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τις άδειες των αναπληρωτών, ώστε να μην έχουν περικοπές στο μισθό και το επίδομα μη ληφθείσας αδείας ή στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους”.

“Απαιτούμε από την Πολιτεία να υπάρξει κάθε είδους μέριμνα για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ζωής των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών και ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς μέχρι και σήμερα κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση” καταλήγει η ανακοίνωση.