Στις 11 Νοεμβρίου του 2013 συνήφθη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ποσό του δανείου που προορίζετο για έργα στους δήμους ήταν 200 εκατ. ευρώ. Έως τον Απρίλιο του 2018 απορροφήθηκαν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ και όχι περισσότερα από 8. 

Στις 6 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τροποποιούν την αρχική δανειακή σύμβαση στα 134 εκατ. ευρώ, από 200 που ήταν αρχικώς. Η λήξη των έργων, ρητά και κατηγορηματικά, προβλέπεται για τις 31/12/19.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 ο τότε υπουργός και σήμερα γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης νομοθετεί τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ 1 με τον νόμο 4509/17 (άρθρα 69 και 70). Στις 24 Απριλίου του 2018 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ η ΚΥΑ (13022) η οποία αναφέρει ότι το ύψος του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ είναι 2 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις και έχουν δημοπρατηθεί 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Έχουν γίνει δημοπρατήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε 170 έργα. Ενώ οι εντάξεις έργων που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση αφορούν σε ποσό 1,235 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 502 έργα γεγονός που δείχνει μία πολύ μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις εντάξεις του προγράμματος και τους διαθέσιμους πόρους της εν ισχύ δανειακής σύμβασης της ΕΤΕΠ.

Και οι εντάξεις αναφέρουν ότι τα χρήματα θα καλυφθούν από την ΕΤΕΠ κατά 75% και 25% από το ΤΠΔ.

Για να μη χαθούν τα έργα και να μη καταρρεύσει η Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι πολλά από τα συγκεκριμένα έργα που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ και θα λειτουργήσει από το 2020.

Ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την σύναψη συμβάσεως που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στους ΟΤΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ 1. Ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τι είπε ο Θεοδωρικάκος

Στο θέμα του Φιλόδημου αναφέρθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την ομιλία του στην ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, όπως είπε, έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι ενημέρωσε για αυτή την κατάσταση τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο και «η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη» σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει «πολύ σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Η ομολογία ενοχής των Σκουρλέτη και Χαρίτση

Οι δύο πρώην ΥΠΕΣ Πάνος Σκουρλέτης και Αλέξης Χαρίτσης με μια ανακοίνωση επιχείρησαν να απαντήσουν στα όσα αποκάλυψε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στην ανακοίνωση – δήλωση κάνουν λόγο για εμβληματική και καινοτόμα δράση και υποστηρίζουν (επιβεβαιώνοντας τα όσα ο υπουργός αποκάλυψε) πως «το τμήμα της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των έργων και τις ανάγκες σε πληρωμές».

Επίσης ομολογούν πως υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς έργων του «ΦιλόΔημος» ή άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ αρκεί να πληρούνται οι σχετικοί κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ.

«Η ανακοίνωση των κ.κ. Σκουρλέτη και Χαρίτση είναι η ομολογία ενοχής τους, αφού στην πραγματικότητα παραδέχονται ότι η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ είναι πολύ μικρότερη από τη χρηματοδότηση των έργων» απαντούν συνεργάτες του Τάκη Θεοδωρικάκου.