Με στόχο την προώθηση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευση, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, προχωρά σε συνεργασίες για την δημιουργία ψηφιακής ιατρικής βιβλιοθήκης.

Παράλληλα σχεδιάζει την διασύνδεση των ιατρικών βιβλιοθηκών των νοσοκομείων. Την ανακοίνωση έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γ.γ. της εταιρείας Ελευθέριος Θηραίος, με αφορμή το 45ο ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, 15-18 Μαΐου στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της θεματολογίας του συνεδρίου θα βρεθούν η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη, η διεπιστημονική οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, ο εξορθολογισμός των δαπανών μέσω τεκμηριωμένων κλινικών πρακτικών προς όφελος των ασθενών και η υγεία ειδικών ομάδων πληθυσμού.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Δημήτρης Μπούμπας και ο αντιπρόεδρος, Σωκράτης Παπαγεωργίου αναφέρθηκαν στα θέματα του συνεδρίου, μεταξύ των οποίων είναι:

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: Τι ψηφίστηκε, τι εφαρμόζεται, ποιες οι δυσκολίες και οι πιθανές λύσεις και σύμφωνα με τους ομιλητής, βασικό συστατικό των συστημάτων υγείας σήμερα είναι ο ισχυρός προσανατολισμός στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και η καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα: αύξηση της γραφειοκρατίας ή εξορθολογίκευση της ιατρικής πράξης; Υπάρχει όφελος για τον ασθενή;

Κλινικές μελέτες. H Ελλάδα ουραγός. Προστατεύουμε τους ασθενείς από πειραματισμούς ή τους στερούμε καινοτόμα φάρμακα και υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα; Όπως είπαν οι επιστήμονες, οι κλινικές μελέτες είναι το κύριο μέσο για την εφαρμογή της βασικής έρευνας σε θεραπείες και έχουν πολλαπλή προστιθέμενη αξία για την έρευνα και ανάπτυξη, ενώ συμβάλλουν στη διαμόρφωση ανθρώπινου κεφαλαίου με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Συγκριτικά με το Βέλγιο-μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό- η χώρα μας έχει 80% λιγότερες μελέτες και 90% λιγότερα έσοδα λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και έλλειψης επαρκούς υποστήριξής τους από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και τη Πολιτεία.

Καινοτόμες θεραπείες και τεχνολογίες: Ποιες είναι και πώς θα αλλάξουν το τοπίο;

Δεδομένα υγείας σε εθνικό-πληθυσμιακό επίπεδο: ποια τα πλεονέκτημα και πως μπορούν να αξιοποιηθούν

Σημαντική θεωρείται η ενότητα σχετικά με την υγεία ειδικών ομάδων πληθυσμού. Η φροντίδα για τους ηλικιωμένους αφορά όχι μόνο παράταση της ζωής, αλλά και γηρατειά με ποιότητα ζωής.

Ανακουφιστική φροντίδα στη κοινότητα και στο νοσοκομείο: Όταν οι καλές προθέσεις ιατρών και συγγενών δεν επαρκούν.

Υγεία γυναικών στην Ελλάδα: Είναι οι γυναίκες μοναδικές και γιατί; Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε;

Αγγειακά εγκεφαλικά -τo «έμφραγμα» του εγκεφάλου: Μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς «μονάδα στεφανιαίων» για τα εγκεφαλικά;

Αλκοολισμός- η σιωπηλή επιδημία Υπάρχει αύξηση και γιατί; Τι μπορεί να γίνει;

Η άσκηση ως θεραπεία: Βοηθάει; Πού και πόσο; Όπως αναφέρθηκε, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη «συνταγογράφηση» της σωματικής άσκησης για την πρόληψη και ως συμπληρωματική θεραπευτική παρέμβαση σε πολλά χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, ο καρκίνος, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, η νοητική έκπτωση, κ.α., με σκοπό να βελτιώσει την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η σωματική άσκηση είναι συμπληρωματική της κλασικής ιατρικής θεραπευτικής πρακτικής, και γίνεται με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις και προγράμματα που έχουν τεκμηριωμένη ωφέλεια, τόνισαν.

Τέλος θα συζητηθεί το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και τη ιατρική χρήση κάνναβης.