Ακούγεται αντιφατικό να έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα και την ώρα της αποτίμησης να καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι «όλα πήγαν καλά». Και όμως, ναι, τελικά… Όλα πήγαν καλά. Και αυτό οφείλεται προφανώς στο σχέδιο, γιατί με καλές προθέσεις και «ταρζανιές» δεν σβήνονται τέτοιας έκτασης πυρκαγιές, αλλά γιατί οι άνθρωποι που το εφάρμοσαν είχαν σαφείς οδηγίες και εναλλακτικές υλοποίησης στην αντιμετώπιση των συχνών αλλαγών του ανέμου, το Συντονιστικό Κέντρο δεν ασχολήθηκε με το «θέαμα» και την επικοινωνία του αλλά με την ουσία, ενώ η παρουσία της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού δημιούργησε κλίμα ασφάλειας σε όλους όσοι έδιναν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Ειδικού Συνεργάτη

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε καταλυτική, όπως των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Άψογη η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας και τους επικεφαλής Νίκου Χαρδαλιά. Όλα αυτά όμως είναι αυτονόητα και ασφαλώς οι «παρουσίας» και οι δηλώσεις δεν σβήνουν πυρκαγιές. Δείχνουν, όμως, αυτό που δεν είχαμε δει στο Μάτι και προηγουμένως στον Μαραθώνα. Και υπό αυτό το πρίσμα όλοι παίρνουν κουράγιο όταν βλέπουν η κύρια φροντίδα της κυβέρνησης με τη φυσική της παρουσία είχε ένα και μόνο στόχο, που ήταν και ο βασικός στόχος του σχεδίου: Να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και οι καταστροφές περιουσιών να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες. Και οι δύο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν απολύτως κατά γενική ομολογία.

Το γεγονός ότι σώθηκαν 4 χωριά, που κάποια στιγμή κινδύνευαν σοβαρά, ότι οι κάτοικοι πείστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όλα αυτά τα αυτονόητα αποδεικνύουν πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε επαγγελματικά. Όλα όμως που θεωρητικά είναι αυτονόητα έφεραν αποτελέσματα γιατί η κινητοποίηση ήταν άμεση, οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έκαναν τα «δικά» τους, το Συντονιστικό έκανε το «δικό», ενώ η τεχνογνωσία της Πυροσβεστικής και του Στρατού εμπόδισαν την εξάπλωση της φωτιάς. Το «μυστικό» ήταν οι αντιπυρικές ζώνες οι οποίες δημιουργήθηκαν επί τόπου. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί η συμβολή του Μηχανικού του Στρατού.

Όλα λοιπόν πήγαν καλά, αλλά όπως ορθώς έσπευσε να προειδοποιήσει ο Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Γι αυτό και επιβάλλεται άμεσα η Πολιτική Προστασία να συνεργαστεί με τις Δασικές Υπηρεσίες και την Πυροσβεστική ώστε πάση θυσία να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες σε όλη τη χώρα. Το συμπέρασμα από αυτό που συνέβη στην κεντρική Εύβοια, αυτό που δεν είχε συμβεί στο Μάτι αλλά και σε άλλες πυρκαγιές που είχαν ανθρώπινα θύματα, είναι ότι οι αντιπυρικές ζώνες σώζουν ζωές. Και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο-κι ας είναι αυτονόητο- ότι η κυβέρνηση έχει πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.