«Είναι μονόδρομος για τους προέδρους των ΠΑΕ να συνεργαστούν με την Πολιτεία, διότι έχουν συμφέρον και υποχρέωση οι ίδιες οι ομάδες να ξαναγυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα», τόνισε για τα νέτρα κατά της οπαδικής βίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, χαρακτήρισε πρόωρη κάθε συζήτηση περί απαγόρευσης στις ελληνικές ομάδες να παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως είχε κάνει η Θάτσερ στην Αγγλία τη δεκαετία του ’80.

Σύμφωνα με τον ίδιον, τα νέα μέτρα «σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση της βίας και με τη μορφή της οπαδικής, η οποία είναι μια “ομπρέλα” στη βία που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα στις νέες γενιές». «Έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση για να υπάρξει ένας εξορθολογισμός τόσο ως προς την ορθή λειτουργία των Συνδέσμων και των σωματείων που είναι φίλα προσκείμενοι σε διάφορες ομάδες. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρχαν διάφορες εισηγήσεις κατά καιρούς, αλλά για μια σειρά λόγους δεν υπήρχε η αναγκαία πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα ως προς τη λήψη ενός ολιστικού πακέτου μέτρων. Αυτό τολμά η κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, τα συγκεκριμένα μέτρα «εμπεριέχουν και εμπειρίες άλλων χωρών – και ιδιαίτερα της Βρετανίας – με τις οποίες έχουμε κατά καιρούς συνεργασθεί, καθώς έχουμε στείλει αξιωματικούς στο εξωτερικό και έχουμε κάνει εκπαιδεύσεις».


Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές για ταχεία απονομή Δικαιοσύνης και επιβολή ποινών οι οποίες θα εκτίονται άμεσα σε αυτούς που επιβάλλονται.

«Το θέμα δεν είναι αν είμαστε ικανοποιημένοι από τον ρυθμό απονομής Δικαιοσύνης, δεν έχω εγώ αρμοδιότητα να το σχολιάσω. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Δικαιοσύνη κινείται σε ένα ισχύον δικονομικό πλαίσιο. Επιβάλλει ποινές με τον τρόπο και το μέγεθος που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις. Δεν κινείται εκτός πλαισίου. Επιχειρούμε να καθορίσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυστηρά θα κινηθεί το όλο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στις υποθέσεις οπαδικής βίας», εξήγησε.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε ότι με το νέο πλαίσιο, όσοι παραπέμπονται θα εκδικάζονται σε πολύ σύντομο και αυστηρά καθορισμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι ποινές που θα επιβάλλονται πρωτόδικα δεν θα αναστέλλονται.

Υπενθύμισε ότι υπήρξε κάτι ανάλογο και στο παρελθόν με τον «νόμο Ορφανού», λέγοντας ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει στη χώρα συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα στα μέτρα που αντιμετωπίζουν κοινωνικά φαινόμενα.

«Υπάρχουν διάφορες προβλέψεις μέσα στον νόμο, αλλά και από πλευράς ΠΑΕ έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν οδηγεί πουθενά η όποια ανοχή σε οπαδικές συνάξεις προβληματικών ατόμων που βρίσκουν την ευκαιρία, την ομπρέλα του οπαδού να διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα και να καλύπτονται ως προς τον χουλιγκανισμό, θα συνεργαστούν όλοι προκειμένου οι αγώνες να διεξάγονται σε ένα περιβάλλον αθλητικό», διεμήνυσε.

Χαρακτήρισε ως «σημαντική τομή» τις αλλαγές στη λειτουργία των συνδέσμων οπαδών, σημειώνοντας ότι υπάρχει κεντρική ευθύνη των ομάδων, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Δεν μπορεί κάποιος να έχει υπό το πρόσχημα ενός σωματείου, να φέρει το τίτλο της ομάδας, και η ομάδα να μην έχει καμία εποπτεία, κανέναν έλεγχο και καμία συνέπεια για τις δραστηριότητες οποιουδήποτε παρουσιάζεται ως φίλαθλο σωματείο. Είναι σημαντική τομή, η οποία θα δώσει σύντομα αποτελέσματα και θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο τόσο για τις οργανωμένες λέσχες, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμβάλουν στην ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων και στην εξάλειψη των φαινόμενων χουλιγκανισμού και οπαδικής βίας που βιώνουμε και εκτός αθλητικών χώρων», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.