Σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Γιάννης Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»  μίλησε για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για  τις σχέσεις Ελλάδας – Η.Π.Α και τις πληροφορίες περί πώλησης των F-16 στην Τουρκία, είπε: Είδα και εγώ το δημοσίευμα και τα όσα δημοσιογραφικά λένε και η τουρκική πλευρά κυρίως καλλιεργεί. Είδα και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν πήρε μια σαφή θέση αν αυτό αληθεύει ή δεν αληθεύει.

Αυτό, πάντως, που σε κάθε περίπτωση ξέρουμε και δεν αμφισβητείται, είναι ότι η σχέση της χώρας μας με τις Η.Π.Α. είναι στο καλύτερο επίπεδο, από αυτό που ήταν τουλάχιστον τα τελευταία 10, 15 χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται, όχι μόνο στη διμερή συνεργασία και την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στη χώρα μας οι Η.Π.Α., αλλά και στην αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης.

Το γεγονός ότι οι Η.Π.Α., ενώ ήταν σε μια φάση απομάκρυνσης, αποδρομής από την Ευρώπη -θυμίζω, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας κοίταγαν περισσότερο προς τον Ειρηνικό – στην Ευρώπη επέλεξαν εδώ να αναβαθμίσουν την παρουσία τους, κάτι που και αυτό έχει τη σημασία του.

Και το γεγονός, βεβαίως, ότι, σε αντίθεση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα δει τον Πρόεδρο Biden. Και επίσης θα γίνει αυτό που, κατά τη γνώμη μου, είναι ιστορικής σημασίας εξέλιξη, θα είναι ένας από τους λίγους ηγέτες χωρών που θα έχει την ευκαιρία, την τιμή, να απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Τίποτα δεν μπορεί ούτε να μετριάσει, ούτε να σκιάσει την πολύ σημαντική εξέλιξη της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Η.Π.Α. ο Πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα ζητήματα που πρέπει να συζητά ένας Έλληνας Πρωθυπουργός, όταν συζητά με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. και με σημαίνουσες προσωπικότητες στις Η.Π.Α.. Η χώρα μας δεν εταιροπροσδιορίζεται. Η χώρα μας είναι μέγεθος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Είναι μέγεθος, όχι απλώς υπολογίσιμο, αλλά πολύ σημαντικό. Είναι παράγοντας σταθερότητας. Γιατί με το κύρος του Πρωθυπουργού, με την εξωτερική μας πολιτική, με τις κινήσεις που κάναμε, έχουμε αναβαθμίσει τόσο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, όσο και την αποτρεπτική μας ικανότητα, κάτι που δεν νομίζω ότι περνά απαρατήρητο από κανέναν.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο κ. Οικονόμου απάντησε: Το πρώτο που μας ανησυχεί είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Προσπαθούμε να απαντήσουμε με τις πολιτικές και με τις πρωτοβουλίες μας, όπως για παράδειγμα με το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα.

Με δραστικές μειώσεις και πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις, πολύ αποφασιστικές, οι οποίες από τον Ιούλιο και μετά θα έχουν ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε λιγότερες αυξήσεις σε ποσοστό 70% έως 90%, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα σχέδιο 3,2 δισ. ευρώ. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλες πολιτικές στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που επίσης άγγιξαν τα 4 δισ. το προηγούμενο διάστημα.

Οι δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες. Όπως, επίσης, δεν πρέπει να υποτιμά κανείς το γεγονός ότι οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα συνδέονται με τα έσοδα που παίρνουμε για να στηρίζουμε αυτές τις πολιτικές, αλλά και να χρηματοδοτούμε για το Κράτος.

Έχουμε πει πολλές φορές ποια είναι τα προβληματικά σημεία αξιοποίησης φορολογικών εργαλείων σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της ανόδου των τιμών.

Κάθε πρόταση που πέφτει στο τραπέζι, αξιολογείται. Από την άλλη πλευρά, εκεί που τώρα εμείς επικεντρώνουμε – διότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι – είναι στην υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών για την αντιμετώπιση του νούμερου ένα προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια, της μεγάλης ακρίβειας στην ενέργεια.

Ερωτηθείς για το πόρισμα της Ρ.Α.Ε. ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: Είναι πολύ σημαντική η Έκθεση της Ρ.Α.Ε., η οποία συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Υπάρχουν τρία-τέσσερα πολύ σημαντικά πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα, με βάση το πόρισμα της Ρ.Α.Ε. που δεν προσδιορίζει το τελικό ποσό των επιπλέον εσόδων, λέει για ένα ποσό της τάξεως των 590 εκατομμυρίων αφού έχουν αφαιρεθεί κάποιες εκπτώσεις από τα κέρδη στην παραγωγή. Λέει, όμως, επίσης η Ρ.Α.Ε. ότι προκειμένου να προσδιοριστεί το τελικό ποσό, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα σταθερά τιμολόγια μέσω των οποίων οι παραγωγοί παρείχαν υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Αυτό που έχει σημασία είναι το τελικό ποσό που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Ήδη, ο Υπουργός Ενέργειας έχει ζητήσει από τη Ρ.Α.Ε. να κάνει και την άσκηση που λείπει από το πόρισμά της.

Για το εξάμηνο από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι το Μάρτιο του 2022 θα υπάρξει έκτακτο τέλος 90%, προκειμένου να ενισχύσουμε χρηματοδοτικά το Σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Σπεύδω να πω ότι αντίστοιχο, κατά πάσα πιθανότητα, εφόσον επισημανθούν με βάση αυτή τη μεθοδολογία επίσης επιπλέον έσοδα, θα ισχύσει και για το τρίμηνο από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Από τον Ιούλιο και μετά, με βάση το μηχανισμό που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε, αφενός μεν αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, αφετέρου δεν θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα γιατί αποσυνδέεται η συμμετοχή του φυσικού αερίου, που ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο δημιουργούνταν τα υπερέσοδα.

Η αγορά ενέργειας είναι μια αγορά πολύπλοκη, δυσνόητη, με πολλές στρεβλώσεις, που, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, επιτρέπουν σε αυτούς που την ξέρουν και την καταλαβαίνουν καλά να έχουν πιο προνομιακή θέση έναντι όλων των υπολοίπων.

Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν εκεί. Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, εδώ και δύο χρόνια, ομογενοποίησης αυτής της αγοράς με τα όσα ίσχυαν και στην Ευρώπη. Δυστυχώς, μέσα στην πορεία αυτών των δύο χρόνων, μας έτυχε και η κρίση.

Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι το Σχέδιό μας δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία από τις υποχρεώσεις μας που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίσα-ίσα, αυτό που έπρεπε να έχει συμβεί είναι η ίδια η Ε.Ε. να είχε κινηθεί γρηγορότερα, όπως και ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και είπε πάρα πολύ καθαρά και πολλές φορές.

Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. συνεχίζονται, όπως όμως συνεχίζονταν και οι αυξημένοι λογαριασμοί, η Κυβέρνηση δεν μπορούσε να περιμένει άλλο.

Το Σχέδιό μας θα εφαρμοστεί. Ήδη μέσα στον Ιούνιο θα μπορεί ο κόσμος να μπαίνει στην πλατφόρμα για να παίρνει το ποσό που δικαιούται στον τραπεζικό του λογαριασμό του από την επιστροφή, μετά τις εκπτώσεις της υπερβάλλουσας χρέωσης.

Εκείνοι που έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα, θα μπορούν να δηλώνουν και ανάλογα με το τι τους αντιστοιχεί να πιστώνεται το ποσό της επιστροφής στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι επιχειρήσεις θα δουν και αυτές αναδρομικές επιστροφές στους λογαριασμούς της ενέργειας του ρεύματος.

Σε ερώτηση για την ανάρτηση πανό στον Βράχο της Ακρόπολης είπε: Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης έχει πολύ ιδιαίτερους συμβολισμούς, που θα πρέπει να τυγχάνουν μεγαλύτερου σεβασμού απέναντι σε κάθε μορφής ακτιβισμού, πολύ περισσότερο σαν κι αυτούς που μας έχει συνηθίσει το Κ.Κ.Ε. τα τελευταία 30 χρόνια.

Δεν είναι μόνο το θέμα της αισθητικής, είναι το θέμα των πολύ υψηλών συμβολισμών που έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να μένουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση και από κινήσεις πολιτικού ακτιβισμού, όποιο μήνυμα κι αν κανείς θέλει. Αυτή είναι μια καθαρή θέση της Κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας  τις δημοσκοπήσεις ο κ. Οικονόμου ανέφερε: Προφανώς, όταν ο κόσμος δυσκολεύεται, έχει περισσότερες απαιτήσεις από την Κυβέρνηση. Αυτό, άλλοτε αποτυπώνεται με μια επιφύλαξη, άλλοτε με μια δυσαρέσκεια. Αυτό που, πάντως, εγώ καταλαβαίνω από όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση του εκλογικού Σώματος προς τα κάπου.

Η κοινωνία δεν κοιτάει αλλού για να βρει αξιόπιστες απαντήσεις στα προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Έχει απαιτήσεις από την Κυβέρνηση να κάνει πιο ουσιαστικά, πιο δραστικά πράγματα και, κυρίως, να έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα οι εξαγγελίες της, έτσι ώστε να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό πρόβλημα αυτή την καταιγίδα, αυτή την εκρηκτική συγκυρία, στην οποία είμαστε. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τις δημοσκοπήσεις κι έτσι δουλεύουμε.

Σε ερώτηση για το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και την διαφοροποίηση Σαμαρά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε:

Ο κ. Σαμαράς είπε πράγματα που αποτελούν πάγιες θέσεις και απόψεις του. Τα Συνέδρια των κομμάτων και το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι κατ’ εξοχήν ο χώρος που ο καθένας πρέπει να καταθέτει αυτά που πιστεύει, τις απόψεις που υποστηρίζει.

Πρέπει να ακούγεται η άποψη, να ακούγεται ο αντίλογος, να προκύπτει η σύνθεση και όλοι μαζί να δεσμευόμαστε από αυτά που αποφασίζει το Συνέδριό μας. Έτσι κι αλλιώς, οι απόψεις που ακούστηκαν στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ενός μεγάλου ανοιχτού ιστορικού κόμματος, μιας Παράταξης με μεγάλο εύρος, δεν είναι απόψεις που αποκλίνουν από το βασικό προσανατολισμό που έχουμε ως κόμμα για την πορεία της Πατρίδας.

Άρα, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Ίσα-ίσα αυτή είναι η ουσία των Συνεδρίων και αυτή είναι και η ουσία της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τον προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν: Να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, να υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τον αραβικό κόσμο, με τη Γαλλία, με τις Η.Π.Α., για τις εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη. Έχει αναβαθμιστεί το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα.

Ο πατριωτισμός είναι μια στάση ευθύνης που χαρακτηρίζει το σύνολο των στελεχών και των προσώπων και του πολιτικού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας.