Ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε περαιτέρω φθάνοντας σχεδόν τα 836.000 άτομα την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με μια καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν 160.000 ανθρώπων σε σχέση με τον αριθμό των 677.000 που είχε παρουσιάσει χθες, Τρίτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα και τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μέχρι και 800.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Μέχρι αυτή την στιγμή, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, οι Ουκρανοί, που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο και να βρουν προστασία στην Ιταλία, είναι περίπου 1.000.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε ότι πρόκειται να παρασχεθεί αυτόματα δικαίωμα φιλοξενίας ενός έτους σε όλους όσοι επιλέξουν την Ιταλία ως ασφαλή χώρα παραμονής. Το δικαίωμα παραμονής τους, στη συνέχεια, θα μπορεί να ανανεωθεί. Για να φιλοξενηθούν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξενοδοχεία τα οποία έως τώρα είχαν εξοπλιστεί για τους πολίτες που βρίσκονταν σε απομόνωση, λόγω του ότι είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Συνολικά, στην πρώτη αυτή φάση, θα διατεθούν 16.000 κλίνες, με ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των ηλικιωμένων και των παιδιών. Παράλληλα, πρόκειται να υπάρξει και έμμεση στήριξη. Οι ιταλικές οικογένειες, δηλαδή, οι οποίες θα αποφασίσουν να φιλοξενήσουν έναν ή και περισσότερους πρόσφυγες, θα στηριχθούν οικονομικά από το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ιταλικές οικογένειες στις οποίες ήδη εργάζονται Ουκρανές και οι οποίες προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν έμπρακτα τους πρόσφυγες. Στην Ιταλία ζουν συνολικά 250.000 ουκρανοί πολίτες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Σήμερα όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ιταλίας έκαναν γνωστό ότι ετοιμάζουν ειδικό δίκτυο συνεργασίας, για να είναι σε θέση να προσφέρουν, σε όλα τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις και θύματα πολέμου την καταλληλότερη ιατρική φροντίδα. Στόχος, τέλος, του ιταλικού υπουργείου Υγείας είναι να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19 οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στην Ιταλία από την Ουκρανία.