Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Βολκάν Μποζκίρ, ζήτησε να τηρηθεί η Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία χρονολογείται πάνω από 3.000 χρόνια (από τους πρώτους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα), με σκοπό τη διακοπή κάθε εχθροπραξίας, ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη μετάβαση και συμμετοχή αθλητών στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το ψήφισμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας για το Τόκιο 2020 εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει τίτλο «οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδανικού».

Εγκρίθηκε ομόφωνα χωρίς ψηφοφορία και συγχρηματοδοτήθηκε από 186 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Μποζκίρ:

«Το Ολυμπιακό Κίνημα φιλοδοξεί να συμβάλει σε ένα ειρηνικό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα μέσω της εκπαιδευτικής αξίας του αθλητισμού, ιδίως της νεολαίας», δήλωσε ο Μπόζκιρ κατά τη διάρκεια της έκκλησης.

«Οι Αγώνες θα φέρουν κοντά αθλητές από όλα τα μέρη του κόσμου στα μεγαλύτερα διεθνή αθλητικά γεγονότα ως μέσο για την προώθηση της ειρήνης, της αμοιβαίας κατανόησης και της καλής θέλησης μεταξύ των λαών – στόχους που αποτελούν επίσης μέρος των ιδρυτικών αξιών των Ηνωμένων Εθνών.

Για δεύτερη φορά, η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ θα συμμετάσχει υπό την Ολυμπιακή σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, ενεργώντας ως ένα ισχυρό σύμβολο της ένταξης και της κοινής μας ανθρωπότητας.

Ως έκφραση αυτών των κοινών στόχων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε να φέρει τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στο Ολυμπιακό Χωριό.

Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν ενισχύσει την αμοιβαία συνεργασία και στήριξή τους μέσω κοινών προσπαθειών σε τομείς όπως η ανθρώπινη ανάπτυξη, η ανακούφιση της φτώχειας, η ανθρωπιστική βοήθεια, η προαγωγή της υγείας, η πρόληψη του HIV και του AIDS, η εκπαίδευση παιδιών και νέων, η ισότητα των φύλων, η οικοδόμηση της ειρήνης και βιώσιμη ανάπτυξη.

Χαιρετίζω την ηγεσία των αθλητών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην προώθηση της ειρήνης και της ανθρώπινης κατανόησης μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους και τη δέσμευση που ανέλαβαν διάφορα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη εθνικών και διεθνών προγραμμάτων που προωθούν την ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αξιών μέσω του αθλητισμού και μέσω του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ως πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κατά την εβδομήντα πέμπτη σύνοδό της, απευθύνω έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν τη δέσμευσή τους προς την Ολυμπιακή Εκεχειρία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμια επίπεδα για την προώθηση και την ενίσχυση μιας κουλτούρας ειρήνης και αρμονίας που βασίζεται στο πνεύμα της Εκεχειρίας.

Αναφερόμενος στην αρχική παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που ασκείται από την αρχαιότητα, καλώ επίσης όλα τα αντιμαχόμενα κόμματα των τρεχουσών ένοπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο να συμφωνήσουν με τόλμη για αληθινές αμοιβαίες εκεχειρίες κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία να διευθετηθούν διαφωνίες ειρηνικά».