Το νέο ιστορικό ρεκόρ των εκτάσεων όπου καλλιεργείται κόκα στην Κολομβία που καταγράφηκε το 2021 ενισχύει τη βούληση του νέου προέδρου της χώρας Γουστάβο Πέτρο να μεταβάλει άρδην τη στρατηγική στον αγώνα εναντίον της διακίνησης κοκαΐνης, καθώς θεωρεί πως «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει».

Στην ετήσια έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη, υπογραμμίζεται ότι με 2.040.000 στρέμματα φυτειών για την παραγωγή φύλλων κόκας το 2021, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο έσπασε το ιστορικό της ρεκόρ και κατέγραψε «αύξηση κατά 43% σε σύγκριση με το 2020.

Η έκταση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ αφότου ο ΟΗΕ άρχισε να παρακολουθεί συστηματικά την παραγωγή κόκας, το 2001.

Η Κολομβία είναι μακράν η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας στην υφήλιο, ακολουθούμενη από το Περού και τη Βολιβία.

Παράλληλα με την παραγωγή φύλλων κόκας αυξήθηκε επίσης η παραγωγή κοκαΐνης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προορίζεται για τις αγορές των ΗΠΑ, της χώρας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, και της Ευρώπης. Η ποσότητα που παρήχθη αυξήθηκε από τους 1.100 στους 1.400 τόνους.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν ότι η αύξηση της επιφάνειας όπου καλλιεργείται κόκα και της παραγωγής κοκαΐνης οφείλονται κυρίως στην «τρωτότητα του τόπου», στην «αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης» και στην παρουσία ένοπλων ομάδων που ωφελούνται από την εμπορία.

Οι περιφέρειες Ναρίνιο και Πουτουμάγιο, στα σύνορα με τον Ισημερινό, είναι οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη παραγωγή από καλλιέργειες 892.660 στρεμμάτων. Η Κατατούμπο, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, κατατάσσεται δεύτερη, με 425.760 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καταγραφόταν «ανοδική τάση» που «εδραιώθηκε μετά το 2014» παρά τις εντατικές προσπάθειες να κατασταλεί η δράση των διακινητών ναρκωτικών.

Κάτι που επικαλείται ως νέο επιχείρημα ο πρόεδρος Πέτρο, που ζητεί να τελειώσει ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών».

Αναλαμβάνοντας την εξουσία στις αρχές Αυγούστου, ήδη στην πρώτη του ομιλία τόνισε πως είναι «καιρός να υπάρξει νέα διεθνής συναίνεση, που θα αποδέχεται ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε», και θα δίνει την έμφαση στη «σθεναρή πολιτική πρόληψης της κατανάλωσης» στις ανεπτυγμένες χώρες.

Κάτι που επανέλαβε τον Σεπτέμβριο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ζητώντας το τέλος «του παράλογου πολέμου κατά των ναρκωτικών».

Στην παρουσίαση της έκθεσης στην Μπογοτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νέστορ Οσούνα έκρινε πως οι αριθμοί αυτοί «είναι ακριβώς οι τεχνικές αποδείξεις που αποτελούν το σημείο εκκίνησης για τη διαμόρφωση νέας πολιτικής όσον αφορά τα ναρκωτικών».

Η κολομβιανή κυβέρνηση ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία αποσαφήνισης της νέας στρατηγικής της εναντίον της διακίνησης, αποκλειόμενης της νομιμοποίησης της κοκαΐνης, μολονότι ο κ. Οσούνα εκτιμά πως «μια μέρα» πρέπει να ρυθμίζονται σε παγκόσμια κλίμακα «το εμπόριο και η διακίνηση».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις αρχές του Οκτωβρίου, ο Άντονι Μπλίνκεν , ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, παραδοσιακού συμμάχου της Κολομβίας, είπε πως βρίσκεται «στο ίδιο μήκος κύματος» με τον πρόεδρο Πέτρο όσον αφορά «αυτή την πιο συνολική προσέγγιση».

Ο κολομβιανός πρόεδρος υπερασπίζεται τους γεωργούς που καλλιεργούν κόκα και υπόσχεται αγροτική μεταρρύθμιση για να τονωθεί η παραγωγή τροφίμων και να προσφερθούν οικονομικά πλεονεκτήματα σε όσους εγκαταλείπουν τις παράνομες καλλιέργειες.

Εκτός της παράδοσης διακινητών στη δικαιοσύνη με αντάλλαγμα ευνοϊκή μεταχείριση, ο νέος σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, ο πρώτος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας, ευελπιστεί να επιτευχθεί «πλήρης ειρήνη» στη χώρα που σπαράσσεται από εμφύλια σύρραξη για μισό και πλέον αιώνα. Ο πόλεμος τροφοδοτείται από τη χρυσοφόρα διακίνηση κοκαΐνης.

Η κυβέρνηση του κ. Πέτρο ξανάρχισε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές), επισήμως την τελευταία οργάνωση που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα, και θέλει επίσης να διεξαγάγει συνομιλίες με ομάδες διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Παρά τις καλές προθέσεις του, ο πρόεδρος Πέτρο βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο μήνες. Βρίσκεται πλέον στο 46%, έδειξε δημοσκόπηση, υποχώρησε δέκα μονάδες σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας, ιδίως η ανεργία, είναι η κυριότερη ανησυχία των Κολομβιανών, καθώς η χώρα δοκιμάζεται από τις συνέπειες του παγκόσμιου πληθωρισμού και της υποτίμησης-ρεκόρ του νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Προχθές Τετάρτη, ο κ. Πέτρο απέδωσε εν μέρει τουλάχιστον την κρίση αυτή στις ΗΠΑ και στην οικονομική πολιτική που ασκούν.