Σε καλύτερη κατάσταση θα βρίσκεται η χώρα τους μας επόμενους μήνες στον τομέα της ύφεσης συγκριτικά με αντίστοιχες άλλες της Ευρωζώνης όπως εκτιμά η Capital Economics (ανεξάρτητη επιχείρηση οικονομικής έρευνας με έδρα το Λονδίνο).

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδο,  ανάκαμψη πολύ πιο ισχυρή από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά η οικονομία παραμένει πολύ μικρότερη σε σύγκριση με το τι ίσχυε πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώνει ο οίκος.

Η Capital Economics προβλέπει πως οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης θα σημειώσουν ύφεση το 2023, με την ύφεση στην περιοχή να διαμορφώνεται στο 1,8%. Την μεγαλύτερη θα σημειώσει η Πορτογαλία, στο 2,8% και θα ακολουθήσει η Γερμανία στο 2,5%, η Αυστρία στο 2,3% και η Ιταλία στο 2%.

Σχετικά με τις εξαγωγές οι οποίες είχαν καλή απόδοση τα τελευταία χρόνια, πρόκειται επίσης να επιβραδυνθούν καθώς η εξωτερική ζήτηση μειώνεται, όπως είναι  πιθανό να συρρικνωθεί και η εγχώρια ζήτηση ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών.

Ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 12% τον Σεπτέμβριο, επομένως τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται γρήγορα.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα υποστεί ύφεση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα και με την πρόσφατη πτώση του PMI της μεταποίησης», τονίζει η Capital Economics. Για το σύνολο του 2023 προβλέπει μηδενική ανάπτυξη, από ανάπτυξη 6,5% φέτος, ενώ το 2024 εκτιμά πως η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,8%.

Όπως τονίζει, αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη, τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα βραχυπρόθεσμα. Οι δαπάνες για τόκους είναι χαμηλές και η μέση λιτότητα του δημόσιου χρέους είναι αρκετά υψηλή από την αναδιάρθρωση το 2012.

Επίσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα ελληνικά ομόλογα εάν και όταν χρησιμοποιηθεί το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού TPI.