Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κακός» πρωθυπουργός; Για κάποιους ίσως, για τους πολλούς όχι κι αυτό αποδεικνύεται από τις 3 εκλογικές νίκες και από τις εκατοντάδες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους 30 μήνες.

Ενας πρωθυπουργός που δεν μπήκε σε γυάλα για να προστατευθεί αλλά βγήκε εμπρός και το πήρε πάνω του σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Και υπήρξαν πολλές…

Έχουν δικαίωμα οι κάποιοι να ασκήσουν κριτική, να καταγγείλουν, ακόμα και να καταδικάσουν; Φυσικά ναι. Σε δημοκρατία βρισκόμαστε και ποιος ξέρει; Ίσως η εύστοχη κριτική να δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό – και την κυβέρνηση – να διευρύνει τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο, ωστόσο, που δεν έχει δικαίωμα κανείς να κάνει είναι να προσβάλει την προσωπικότητα του οποιουδήποτε με ύβρεις και απειλές. Ξεκίνησε από τα γνωστά τρολ του διαδικτύου και πλέον κάποιοι – λίγοι – αναζητούν ευκαιρία να επαναλαμβάνουν συγκεκριμένο τσιτάτο.

Παραφυλούν στα τηλεοπτικά δίκτυα για να εισβάλλουν στην εικόνα και να γίνουν «ήρωες» για μερικά δευτερόλεπτα. Χωρίς να αντιλαμβάνονται τις υπηρεσίες που παρέχουν σε φασιστοειδή κάθε είδους και χρώματος.

Αυτό συνέβη και την Πέμπτη το απόγευμα στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega. Και εκείνος έκανε το αυτονόητο: έκοψε τη σύνδεση όταν (από το… πουθενά) πετάχτηκε κάποιος και άρχισε να βρίζει σκαιότατα τον πρωθυπουργό της χώρας, εξηγώντας πως είναι δικαίωμα του καθενός να έχει άποψη αλλά η ύβρις όμως είναι απαράδεκτη για τον πολιτικό μας πολιτισμό.

Αυτό το αυτονόητο προκάλεσε «έκρηξη» αντίδρασης στα social media. Μάλιστα δημιουργήθηκε hashtag και έγινε κορυφαίο trend στο ελληνικό twitter. To ποιο; Η εξύβριση αφενός του πρωθυπουργού και αφετέρου του δημοσιογράφου. Τον οποίο κατηγορούν για τα πάντα επειδή εξέφρασε άποψη. Δεν έβρισε.

Αδυνατούν οι τραμπούκοι του διαδικτύου να αντιληφθούν πως αν δεν τους αρέσει  ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος και όσα λέει ο τρόπος είναι άλλος: να κλείσουν την τηλεόραση τους.  Δεν το κάνουν. Για αυτό και προσφεύγουν στην ύβρη. Είναι η “εύκολη λύση”. Διασύρεις τον άλλο, προσβάλεις την προσωπικότητά του, εκχυδαΐζεις την δημόσια συζήτηση, γίνεσαι φασίστας.

Το ερώτημα ωστόσο για όλα αυτά, και για κάποια πρωτοσέλιδα συγκεκριμένης ρυπαρό φυλλάδας, είναι έως πότε η δικαιοσύνη θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ως άλλοθι την ελευθερία της γνώμης ώστε να δολοφονούν χαρακτήρες;