Στο «τρίγωνο» οικονομίας, νέας γενιάς και πράσινης ατζέντας εστιάζουν οι στόχοι της κυβέρνησης. η οποία, παρά τον «βαρύ» επιδημιολογικά Δεκέμβριο, στρέφει εμφανώς το βλέμμα προς τα μπροστά, σε πολιτικές επόμενης μέρας μετά το τέλος της πανδημίας.

Υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό με τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής επί ποδός, το Μαξίμου αναζητεί επειγόντως πειστικές απαντήσεις για να ενισχύει το κεντρικό αφήγημά του «ευημερία για όλους» και να καλλιεργεί ρεαλιστικές προσδοκίες, με μεγαλύτερη πρόκληση – κλειδί τη… φροντίδα των δεσμών εμπιστοσύνης με την πλειονότητα της κοινωνίας.

Την ώρα που πιέζουν με αντιπολιτευτικές στροφές σε κάθε μέτωπο οι πολιτικοί αντίπαλοί του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο δείχνει να κρατά σε προτεραιότητα τις εν λόγω τρεις ατζέντες, αλλά επιπλέον παίρνει σε μεγάλο βαθμό πάνω του την «επικοινωνία» τους προς τους πολίτες. Την έμφαση σε αυτή την τακτική δείχνουν οι πρόσφατες εσωτερικές περιοδείες του Πρωθυπουργού σε Κοζάνη (για τη μεταλιγνιτική εποχή) και Ιωάννινα (για τη νεολαία), που αποτελούν οδηγό και για τις επόμενες, όπως ήταν η προγραμματισμένη για σήμερα αυτοψία και διευρυμένη σύσκεψη στην Εύβοια (αναβλήθηκε για λίγες ημέρες λόγω κακοκαιρίας) για το πλάνο ανασυγκρότησης μιας περιοχής που προκάλεσε σοβαρά τραύματα στην κυβερνητική εικόνα το περασμένο καλοκαίρι.

Το ίδιο δείχνει μεταξύ άλλων η απόφαση Μητσοτάκη να παρέμβει χθες σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας με καθαρά κοινωνικό αποτύπωμα (παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων), η εντατική προετοιμασία για την επικείμενη «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς και η πρωθυπουργική αγωνία για πλήρη εγρήγορση της ΝΔ και αναδιάταξη δυνάμεων στον κομματικό μηχανισμό χωρίς καθυστερήσεις.

Η οικονομία

Για «ανάπτυξη πόρων» που μπορούν να διασφαλίσουν «βιώσιμη υλική ευημερία σε κάθε πολίτη» μίλησε ο Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας στη σύνοδο για τη Δημοκρατία που συγκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν με συγκεκριμένες αναφορές στους στόχους της διακυβέρνησής του: νέες θέσεις εργασίας, έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία κ.ο.κ. Στοχευμένα μηνύματα, μαζί με τεχνοκρατικές θετικές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφορές προδιαγράφονται και στη συζήτηση του προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν την οικονομία ως κυρίαρχο διακύβευμα των εθνικών εκλογών, με την πεποίθηση ότι στο 2022 μπορεί να καταγραφεί το πολυπόθητο… σχήμα «V». Εντός του επόμενου έτους θα ανοίξει όμως και η δύσκολη ευρωπαϊκή συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, με την Αθήνα σε αναζήτηση συμμαχιών στην προσπάθεια για χαλάρωση και ευελιξία από το 2023.

Θετικά διαβάζουν στο Μαξίμου τόσο τα μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προανήγγειλε ειδική Σύνοδο Κορυφής για το θέμα, όσο και εκείνα από τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι καθώς και τις πρόσφατες αναφορές ειδικά για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της Ελλάδας και την πορεία της οικονομίας της από τον υπουργό Οικονομικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης Κρίστιαν Λίντνερ. Πέρα από τα εύσημα εκτός συνόρων πάντως και τις θετικές εκτιμήσεις, έμπειροι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η επόμενη μέρα (του τέλους των ενισχύσεων, για παράδειγμα) προδιαγράφεται απαιτητική, ενώ και κυβερνητικοί κύκλοι αναγνωρίζουν ότι με το τέλος του υγειονομικού συναγερμού θα κριθεί και το πραγματικό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα. Πάντως το μήνυμα Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως ο ίδιος το μεταφέρει στους ομολόγους του παραμένει το «Ναι στη δημοσιονομική ευθυγράμμιση» και όχι στη λιτότητα «ως απάντηση σε όλα».

Το κλίμα

Εκτός συνόρων και στο εσωτερικό της χώρας ο Πρωθυπουργός ρίχνει βάρος στην πράσινη ατζέντα, για την ακρίβεια θέλει να την κατοχυρώσει, την ώρα που προφανώς διεκδικούν το προβάδισμα η Κεντροαριστερά και η Αριστερά. Ο Πρωθυπουργός καθορίζει ως πυλώνα του νεοδημοκρατικού σχεδίου για την Ελλάδα του αύριο την αναπτυξιακή διάσταση του περιβάλλοντος. «Να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν ότι αξίζει να παραμένουν στον τόπο τους και ότι τα παιδιά τους θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτούς» έχει πει για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, για το οποίο προγραμματιζόταν για σήμερα, επιτόπου στην Ιστιαία ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς υπό την επιτροπή του Σταύρου Μπένου. Στόχος της κυβέρνησης, να προσέλθει με προτάσεις, να καταγράψει αιτήματα και να καθησυχάσει διαμαρτυρίες και ανησυχίες με την πρώτη πρωθυπουργική επίσκεψη στην περιοχή, μετά την έκρηξη θυμού και απόγνωσης κατοίκων και επαγγελματιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα, οι πράσινες πρωτοβουλίες και συνολικά ο ενεργειακός προσανατολισμός της χώρας θα μείνουν στην ημερήσια διάταξη του γαλάζιου στρατοπέδου ως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η νεολαία

Αντίστοιχα στον πυρήνα των κυβερνητικών δράσεων βρίσκεται η νέα γενιά, μια απαιτητική «δεξαμενή» την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κέρδισε στην κάλπη του 2019 και αποτελεί – κατά τον ίδιο – προσωπικό στόχο του. Η αλλαγή φρουράς στη θέση γραμματέα της ΝΔ, από τον Γιώργο Στεργίου στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, όπως επίσημα επικυρώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, εξυπηρετεί και αυτή την προσπάθεια ανοιγμάτων στις νεότερες ηλικίες. Θα είναι άλλωστε το πρόσωπο που θα τρέξει σημαντικές διαδικασίες για το τακτικό συνέδριο που αναβλήθηκε για την προσεχή άνοιξη, για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Επιτροπής και της ευρύτερης ανανέωσης σε δομές της Πειραιώς. Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει στασιμότητα σε κρίσιμες κομματικές διεργασίες, ιδίως σε μια περίοδο κινητικότητας από τα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία. Αντίθετα, μετά το πέρας του πρώτου μισού της κυβερνητικής θητείας περιμένει το κόμμα υποστηρικτή της κυβερνητικής πολιτικής χωρίς εσωτερικές αναταράξεις και επεδίωξε, όπως φάνηκε με την απόφασή του να μην αναβάλλει μαζί με το συνέδριο την ανάδειξη ενός «φρέσκου» προσώπου στο τιμόνι της ΝΔ, να φέρει στο προσκήνιο την ετοιμότητα και τον προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες.

από Τα Νέα