H ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Claude Lelouche «Les uns et les autres» μας εμπνέει στην πορεία προς το τέλος της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε και τι αφήνει πίσω της.

Όσο ο κόσμος παρακολουθεί τι βιώνουμε με τον κορονοϊό, στην κοινωνία καταγράφονται δύο τάσεις. Αυτοί που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και να πολεμήσουν ότι τυχόν κακό μας βρει (les uns) και οι άλλοι (les autres) που θα αντιδράσουν σηκώνοντας φράχτη στην ανάπτυξη της χώρας.

Εκεί θα επέλθει η ρήξη.

Οι μεν θα καταστήσουν υπεύθυνους τους άλλους, τους δε, για ότι αναπάντεχο τυχόν ακολουθήσει της κρίσης: Μείωση της παραγωγικότητας, επιστροφή σε ελεγχόμενη οικονομική δυσπραγία, αίσθημα κοινωνικού αποκλεισμού και άνισης διαχείρισης

Οι πιο νέοι θα θεωρήσουν υπεύθυνους τους μεγαλύτερους, έχοντες και κατέχοντες. Οι μεν τις αγορές, τις κυβερνήσεις και το κατεστημένο, με όρους συνωμοσιολογικούς, μεγάλα συμφέροντα, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και δεν συμμαζεύεται.

Είναι επείγουσα η ανάγκη η Ελλάδα να βγει δυνατή και οι Έλληνες χρήσιμοι και δημιουργικοί. Να ξαναθυμηθούμε την ιστορία μας, που μας ενώνει στις κρίσιμες καταστάσεις. Να βάλουμε τις βάσεις για την ανασυγκρότηση του Έθνους. Μέσα από τη δημιουργία μια νέας σύγχρονης «Φιλικής Εταιρείας». Όπως οι πρόγονοί μας για να μας ευγνωμονούν οι απόγονοί μας. Όπως και στην Παλιγγενεσία.

Να μπουν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση του Έθνους. Στην προοπτική αυτή και η διασπορά, όπως και παλιά, θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να ξαναγεννηθεί η Ελλάδα από τις στάχτες του κορονοϊού, της οικονομικής κρίσης, της κοινωνικής αμφισβήτησης από τους ίδιους τους Έλληνες.

Οι Έλληνες του εξωτερικού, παλαιοί και νέοι, ο Απόδημος Ελληνισμός, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομήχανοι αλλά και οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, παλαιοί, νεότεροι και μεγαλύτεροι. Έχουμε σήμερα πολλούς, γνωστούς και άγνωστους.

Να αλλάξουμε τις βάσεις της ατομιστικής και εγωιστικής κοινωνίας. Με συλλογικό και συνεταιρικό πνεύμα. Η υγειονομική κρίση μας άγγιξε όλους. Χωρίς διακρίσεις, σε όλα τα επίπεδα, έχοντες και μη έχοντες.
Επανεκκίνηση λοιπόν. Ένα νέου τύπου Μarsall Plan.
Δικό μας, ελληνικό. Συνέχεια της ένδοξης ιστορίας μας.
Να παύσουν οι εγωισμοί και η φτηνή αντιδικία. Μια κοινωνία αλτρουισμού και κατανόησης, συνεργασίας και συνεννόησης.

Θα τα καταφέρουμε;
πηγή: neweurope.gr