Ένας νέος ιστότοπος με το όνομα metonkyriako.gr εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση με αφορμή τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Στις πρώτες #100_μέρες της κυβέρνησης έχουμε καταφέρει πολλά. Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με σκληρή δουλειά και θα αξιοποιήσουμε κάθε μέρα για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε» έγραψε την ίδια ώρα στο twitter ο πρωθυπουργός ενώ δημοσίευσε και ένα μικρό βίντεο.

«Θα γίνουμε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», σημειώνει την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Προσθέτει ότι η ΕΕ έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει απαράδεκτη την τουρκική εισβολή και προσθέτει: «Αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές».

Στη συνέντευξή του στη Σαντάλ Βαλερί, τη διευθύντρια του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας, αναφέροντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας πως απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται συγκεκριμένα σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Με αφορμή, τέλος, τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» μετά από μια δεκαετία κρίσης. «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση, μέσα στις 100 πρώτες ημέρες, προχώρησε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, και βελτίωσε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών, σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Χορήγησε 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επέστρεψε οφειλές του ΕΦΚΑ, 100 εκατ. ευρώ, περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αύξησε κατά 10 εκατ. ευρώ, περίπου, το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους.

Επίσης ξεμπλόκαραν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική και πήρε τα πρώτα μέτρα για την εξυγίανση της ΔΕΗ.

Παράλληλα η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028, και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, μέχρι το 2021. Στο ίδιο χρονικό διάστημα επανέφερε την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και ενέκρινε 180 εκατ. ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα, σε όλη τη χώρα.

Στα πρώτα μέτρα για την παιδεία ήταν η κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού και η κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια.

Στον τομέα της ασφάλεια δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών και η αστυνομία προχώρησε σε εκκενώσεις κτηρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια.

Στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας προχώρησε η παροχή πλήρους και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι και ξεκίνησε η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία στους πολίτες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, βάζοντας τέλος στις ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Στον τομέα των συγκοινωνιών αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πύκνωσαν τα δρομολόγια του Μετρό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, στην Αθήνα, κυκλοφορούν πλέον 1.070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317, από 215, που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ. Επίσης αυξήθηκαν, κατά 45%, τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά.