Οι πέντε αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα

46

Τί “πήρε πίσω” ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις αντιδράσεις.

Συνεδρίασαν το απόγευμα της Τετάρτης οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές- Κακούργημα, παραμένει η κατοχή μολότωφ-Ρυθμίσεις για να μην τιναχθούν στον αέρα εκρεμείς δίκες-Τί προβλέπεται για την εγκληματική οργάνωση και για άλλα αδικήματα.

Μετά τις αντιδράσεις για σειρά διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας που διατυπώθηκαν από δικαστές, εισαγγελείς, νομικούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοςύνης Μιχάλης Καλογήρου, αλλάζει σειρά ρυθμίσεων πριν φέρει τα δύο νομοθετήματα στη Βουλή.

Σήμερα τις αλλαγές οριστικοποιήσαν σε συνεδρίαση τους οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ενώ τα δύο νομοθετήματα θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή με ορίζοντα να έχουν γίνει νόμος ως το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από τις εισηγήσεις των μελών των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που συνεδρίασαν σήμερα αργά το απόγευμα, για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές σε πολλές διατάξεις μεταξύ των οποίων,

Στη ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, που είχε επικριθεί για επιεική μεταχείρηση, ενόψει και της εκρεμότητας για τη δίκη της Χρυςής Αυγή.Τελικά θα προβλεφθούν ποινές που θα φθάνουν ως τα 15 χρόνια για όσους κατηγορούνται το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει, ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει έγκληση ( μήνυση),θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικαςίας θα το δηλώσουν, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα δίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το παλιό καθεστώς.

Επίσης αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει ως κακούργημα – και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

– Παράλληλα σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν ως κακουργήματα, αλλά με μικρότερς ποινές, ως έξι χρόνια.

-Επίσης οι διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί,αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις που περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα οριστικοποιήσει τις όποιες μεταβολές τις προσεχείς ημέρες,με σκοπό να κατατεθούν τα νέα νομοθετήματα στη Βουλή για να ψηφιστούν μέσα στον Μάιο.

Κρίσιμο θεωρείται από δικαστές και εισαγγελείς το θέμα του χρόνου της εφαρμογής των νέων κωδίκων, καθώς ήδη δίκες κινούνται με αργούς ρυθμούς ενόψει της νομοθετικής μεταβολής και οι ανακριτές σε σοβαρές υποθέσεις φρενάρουν τις έρευνες ενόψει των νέων διατάξεων, ενώ δικαστές και δικηγόροι περιμένουν τις νέες ρυθμίσεις για να εκδώσουν αποφάσεις η για να κινήσουν υποθέσεις για να μην σημειωθούν παράδοξα να καταδικάζεται κάποιος σε μεγάλες ποινές με τον παλιό νόμο και σε λίγες ημέρες η νομοθεσία να έχει αλλάξει επιβάλλοντας άλλες ποινές η προβλέποντας άλλα αδικήματα. Για παράδειγμα πλημμελήματα και όχι κακουργήματα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr